Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Bob Dylan, marele absent. Laureații premiilor Nobel au primit medaliile din mâna regelui Suediei

Postat la: 11.12.2016 - 09:54 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Premiile Nobel pentru disciplinele ştiinţifice, economie şi literatură au fost înmânate laureaţilor sâmbătă seară, la Stockholm, de către regele Suediei, Carl al XVI-lea Gustaf, cu excepţia notabilă dar previzibilă a laureatului pentru literatură, cantautorul american Bob Dylan, care nu a fost prezent la eveniment. În cadrul festiv organizat ca în fiecare an, la Konserthuset de către Fundaţia Nobel, cei 9 laureaţi prezenţi la eveniment au intrat în posesia unei diplome şi a unei medalii din aur.

Laureatul premiului pentru Literatură, Bob Dylan, legendă vie a muzicii de protest americane, s-a scuzat că nu a putut participa, invocând "alte aranjamente". El va intra în posesia premiului în 2017. În încercarea de a-i suplini absenţa lui Bob Dylan, cântăreaţa americană Patti Smith, o mare admiratoare a acestuia, a interpretat unul dintre cântecele lui celebre, "A Hard Rain's A-Gonna Fall". Cuprinsă de emoţii, Patti Smith s-a oprit pentru un moment din cântat, căutându-şi cuvintele, apoi s-a scuzat şi a reluat interpretarea susţinută de aplauzele călduroase ale celor aproximativ 1.500 de invitaţi aleşi, membri ai academiei, ai instituţiilor publice şi oameni de afaceri.

Cei prezenţi s-au bucurat de o atmosferă deosebită într-o sală grandioasă, decorată cu compoziţii florale în culorile roz şi roşu, oferite de San Remo, oraşul italian în care a murit Alfred Nobel la 10 decembrie 1896. Britanicul David J. Thouless, câştigător al premiului Nobel pentru Fizică şi, la 82 de ani, decanul de vârstă al laureaţilor din acest an, a fost primul care a intrat pe scenă, urmat de compatrioţii săi Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz, cu care a împărţit premiul. Francezul Jean-Pierre Sauvage, britanicul Fraser Stoddart şi olandezul Bernard Feringa, laureaţii Nobelului pentru Chimie, au urmat pe scenă pentru a-şi primi distincţiile, după ei venind rândul niponului Yoshinori Ohsumi, câştigătorul Nobelului pentru Medicină.

Ultimii care au urcat pe scenă au fost americano-britanicul Oliver Hart şi finlandezul Bengt Holmstrom, laureaţii Nobelului pentru Economie. Ceremonia a fost încheiată cu intonarea imnului naţional suedez. Ceremonia de premiere a fost urmată de un banchet festiv în sala Blue Hall a primăriei din Stockholm, iar regele Carl al XVI-lea Gustaf a susţinut un toast în onoarea laureaţilor. La banchet au participat 1.300 de invitaţi. În afara medaliei şi unei diplome, fiecare premiu Nobel este însoţit de un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 825.000 de euro).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE