Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Kirk Douglas împlinește, astazi, 100 de ani

Postat la: 09.12.2016 - 09:13 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Marele actor american Kirk Douglas, renumit pentru o serie de filme celebre, împlinește la data de 9 decembrie vârsta de 100 de ani. Kirk Douglas (numele real Issur Danielovitch Demsky) s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''.

Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență a plecat la New York, unde a obținut un loc în Academia Americană de artă dramatică și unde a rămas până în 1939. ''Singurul lucru din viața mea pe care l-am știut mereu, care a fost mereu constant, a fost dorința de a deveni actor. Am știut de mic că vreau să devin actor, din clasa a doua. Am jucat într-o piesă, unde am avut rolul unui cizmar. Tatăl meu, care n-a fost interesat de actorie, a fost prezent, în spate, eu nu am știut. Nu am uitat niciodată acel moment'', a mărturisit actorul într-un interviu acordat publicației The Hollywood Reporter.

În 1941 s-a reîntors la Academie, și tot atunci și-a început cariera pe Broadway. Curând a fost chemat să-și satisfacă serviciul militar în cadrul Armatei Statelor Unite, unde a stat în perioada 1942-1943, după care a revenit pe Broadway. S-a întors la New York și în casa unei prietene a cunoscut-o pe Diana Dill, o frumoasă actriță-model care din 1943 i-a devenit soție și cu care a avut doi băieți: Michael și Joel. Michael Douglas a urmat cariera tatălui, devenind un mare actor.

La 30 de ani și cu o faimă câștigată pe Broadway, Lewis Milestone l-a propus ca june-prim în filmul ''The Strange Love of Martha Ivers'', unde se dovedește a fi o revelație. În 1949, a interpretat un pugilist în filmul ''The Champion'', regizat de M. Robson, unde pentru interpretarea sa a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor. Actorul s-a făcut cunoscut și prin caracterul său temperamental. Multe dintre filmele în care a jucat sunt memorabile, dar cel mai celebru rol a fost în filmul ''Spartacus'', regizat de Stanley Kubrick, unde a jucat cu un alt mare actor - Peter Ustinov.

Un rol la fel de important a fost cel din ''Lust for Life'' (1956) pentru care a fost nominalizat a treia oară la Oscar pentru interpretare. În acest film a jucat rolul pictorului Vincent Van Gogh și a evoluat alături de un alt mare actor, Anthony Quinn. În bogata și lunga sa carieră, a jucat în peste 90 de filme, faima sa fiind comparabilă cu a unor actori ca Sir Laurence Olivier sau Anthony Quinn. În 1991 a supraviețuit unui accident de elicopter, în 1994 a avut o tromboză care i-a provocat serioase probleme psihomotrice, iar în 1996 a suferit un accident vascular cerebral, care l-a lăsat cu dificultăți de vorbire. Actorul Kirk Douglas a primit o stea pentru film, în partea de nord, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. A primit și un Oscar pentru 50 de ani de carieră, statueta fiindu-i înmânată de regizorul Steven Spielberg.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE