Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Topul țărilor in care se citesc cele mai multe cărți. Loc rușinos pentru România

Postat la: 13.03.2017 - 11:25 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii au alcătuit un clasament al statelor ai căror cetățeni citesc cel mai mult, publicat de Statista.

India conduce detașat acest clasament, cu nu mai puțin de 10 ore și 42 de minute acordate cititului pe săptămână, în medie, de către fiecare cetățean. Pe următoarele locuri se situează tot țări din zona asiatică - Thailanda, China și Filipine. Ultimele poziții din acest clasament sunt ocupate de Marea Britanie, Brazilia, Taiwan, Japonia și Coreea de Sud.

Același studiu a calculat și numărul de cărți pe care cetățenii acestor state le citesc într-un an. România, Serbia și Turcia se află la coada clasamentului, cu cel mai mic număr de cărți.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Rusu Radu, 13 martie 2017 19:28

(1) Din clasamentul întocmit reiese că nu este nici o legătură între numărul de cărţi citite şi nivelul dezvoltării tehnologice al unei naţii. Japonia şi Coreea de Sud, deşi codaşe la "lectură", sunt în prima linie a progresului.

Acuma depinde şi ce se înţelege prin "cărţi". Carte este şi anuarul telefonic, carte este şi Biblia, carte este şi Bhagavad Gita, că tot sînt indienii "fruntaşi pe ramură". Sînt cărţi şi cărţi.

Trebuie făcută o distincţie între "cărţi cumpărate" şi "cărţi citite" efectiv. Sînt destui snobi care cumpără cărţi doar ca să se laude la cunoştinţe cu bibliotecile pe care le au. Dar care snobi nu citesc mai nimic. Aceştia doar colecţionează cărţi.

0
0

Rusu Radu, 13 martie 2017 19:28

(2) Analiza ar trebui să fie mai nuanţată. Una este să cumperi jdemii de cărţi care au ca subiect "Harry Potter", sau "Pokemonii", ori cărţi despre contabilitatea primară, sau romane poliţiste, ori cărţi din colecţia Harlequin Romance. Şi alta este să cumperi (şi să citeşti cap-coadă) cărţi precum Istoria Credinţelor şi a Ideilor Religioase, sau Numele Trandafirului, sau Zahir, sau Donna Alba.

În lipsa datelor exacte, putem presupune că asiaticii cumpără multe cărţi, nu neapărat pentru că sînt însetaţi de cultură, ci pur şi simplu pentru că "vechile" cărţi, fie au fost luate de ape, sau de tornade, fie au fost distruse de rozătoare şi de paraziţi. De asemenea, putem presupune că indienii cumpără, la nesfîrşit, aceleaşi titluri.

0
0

Rusu Radu, 13 martie 2017 19:27

(3) Altfel, nu vă lăsaţi induşi în eroare: japonezii, de pildă, chiar dacă nu achiziţionează multe cărţi, poate că citesc enorm on-line (pe laptopuri şi pe tablete) cărţi în format PDF.

În orice caz, decît cărţi multe şi proaste, mai bine cărţi puţine şi bune.

În concluzie, statistica cercetătorilor - care?, de unde? -, nu spune mare lucru.-

0
0

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE