Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Alegeri în Maramureş. Cum distrug politicienii presa locală

Postat la: 29.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cunoaştem cu toţii starea deplorabilă în care a ajuns presa scrisă din România şi, în special, presa scrisă locală. O contribuţie semnificativă la distrugerea acesteia o au mai ales politicienii.

Apucăturile „mogulilor" politici

Dorinţa lor de a-şi promova imaginea personala şi, în acelaşi timp, de a-şi ataca adversarii politici îi face să-şi dorească să devină patroni de presă locală. Nu ne mai suprind cu nimic încercările acestora de a-şi crea publicaţii „independente", sau chiar posturi radio şi tv (după buget). Aşadar, în marea ei majoritate, presa locală se împarte pe coloraturi politice, în funcţie de interesele finanţarilor.

Cazul „Ziua bună, Maramureş"

Cel mai nou exemplu este şi cazul publicaţiei „Ziua bună, Maramureş", controlată de liderul PNL Maramureş, deputatul Mircea Dolha. Deşi ziarul îşi are sediul în Baia Mare, un oraş liberal şi care, după cum arată sondaleje lansate de un institut apreciat din Cluj, se pare că tot aşa va rămâne (Sondaj realizat în Baia Mare, 26.11.2016, marja de eroare 2,6%, rezultate Camera Deputaţilor: PNL 33,2% PSD 28,6% Senat: PNL 30,7% PSD 29,9%), Mircea Dolha face tot posibilul ca să câştige teren în faţa social-democraţilor care deţin majoritatea în Consiliul Judeţean.

Culisele „mariajului" Dolha-Cherecheş

Strategia acestuia de a se alia cu Primarul Cătălin Cherecheş (cel ce a câştigat Primăria Baia Mare din închisoare şi care încă se află în arest la domiciliu) şi de a-i pune mama pe locul 1 la Camera Deputaţilor, arată până unde poate merge un politician în a-şi atinge obiectivul - până nu demult, cei doi politicieni fiind în război pe faţă, adresându-şi injurii publice! Aşadar, un nou ziar politic a apărut pe o piaţă media din ce în ce mai strangulată, iar faptul că acesta are şi o ediţie tipărită, în tiraj de 30.000 de exemplare, distribuite gratuit de către activul de partid, nu face decât să mai dea încă o lovitură presei scrise independente, printr-o concurenţă neloială.

Angrenarea lui Bădin

Cireaşa de pe tort vine prin prezenţa redutatibului jurnalist bucureştean Andrei Bădin care, după dosarul deschis de DNA pentru şantaj, a fost exilat din presa mare şi îşi câştigă o pâine pe la publicaţii mai mărunte de provincie, unde îi sunt „apreciate" talentele confirmate şi de către procurorii anticorupţie. Jurnaliştilor locali independenţi nu le rămâne decât să se retragă în online, scriind pe bloguri şi pagini de Facebook gratuite, adevărate nuclee de rezistenţă, dar care probabil că nu le vor ţine mult de foame. Mai multe detalii despre acest articol găsiţi AICI.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE