Exclusiv: Gelu Dae, directorul general al Autorității Feroviare Române, a parafat ilegal contractul colectiv de muncă și dă prime fără acordul ministrului Transporturilor

Postat la: 16.03.2014 - 19:50 | Scris de: Ion Teleanu

0

Directorul general al Autorităţii Feroviare Române, Gelu Dae, a parafat ilegal contractul colectiv de muncă și dă prime şi bonusuri salariale substanţiale fără acordul ministerului Transporturilor. ZIUAnews a semnalat de mai mute ori că Autoritatea Feroviară Română (AFER) este stat în stat, mai ales de când în fruntea instituţiei a fost numit Gelu Dae, fost "lucrător cu munca politică" până în 1989, ulterior licenţiat, prin 1998, în filosofie. Chiar dacă AFER se află în subordinea Ministerului Transporturilor, directorul Dae foloseşte un limbaj dublu în relaţia cu instituţia condusă până acum câteva săptămâni de liberala Ramona Mănescu. Cel mai elocvent exemplu al jocului dublu făcut de conducerea AFER este contractul colectiv de muncă semnat pe 27 noiembrie 2013, unde sunt incluse o serie de drepturi ale angajaţilor, care nu se mai regăsesc în Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 137/2014, privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 al AFER publicat în Monitorul Oficial pe 25 februarie 2014.

Contract de muncă prelungit ilegal

Pe 27 noiembrie 2013, directorul Gelu Dae și cei patru directori de organisme feroviare - Mihaela Carabineanu, Mircea Cristian Arnăutu, Dan Marcel Bărbuţ şi Emil Giurgea - au parafat contractul colectiv de muncă cu reprezentanţii Sindicatului Feroviar AFER. Din start, acest document este lovit de nulitate, întrucât se menţionează că AFER este instituţie "cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii". Însă, la data semnării acestui contract colectiv de muncă, exista Ministerul Transporturilor şi nu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Practic, directorul general Gelu Dae nu ştie cum se numeşte instituţia în subordinea căreia se află AFER. Mai mult, se menţionează că "prezentul Contract Colectiv de Muncă (CCM) este valabil 24 de luni de la data înregistrării", deşi legislaţia în vigoare precizează foarte clar că un asemenea contract se încheie şi este valabil doar pentru 12 luni şi că "părţile pot hotărî prelungirea aplicării CCM, în condiţiile legii o singură dată, cu cel mult 12 luni".

Prime anuale de 8.000 de lei

În Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 137/2014 privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2014 al AFER se menţionează că instituţia condusă de Gelu Dae nu are "fond de premii" şi "primă de vacanţă". Însă, în contractul colectiv de muncă, încheiat pe 27 noiembrie pentru următorii doi ani, se precizează că salariaţii vor beneficia de "premii lunare în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcţii cu încadrarea în BVC şi în limita a două salarii de bază lunare pe an".
În plus, "sumele neconsumate pot fi utilizate în lunile următoare, în cadrul aceluiaşi an bugetar". Pentru 2014, AFER a bugetat un "câştig mediu brut lunar: 4.112 lei/salariat" pentru 508 persoane, ceea ce înseamnă că valoarea premiilor ajunge la 8.224 de/salariat. Dar în contractul colectiv de muncă se subliniază că salariaţii pot beneficia de "o sumă compensatorie pentru recuperarea capacităţii de muncă, egală cu salariul de bază brut, dar nu mai puţin de 1.800 de lei, care se acordă o singură dată pe an calendaristic la o tranşă de concediu de odihnă de cel puţin 10 zile consecutive".

2.000 de lei - primă de sărbători

Contractul colectiv de muncă semnat anul trecut de Gelu Dae şi liderii sindicali mai stipulează alocarea unor sume compensatorii. Astfel, salariaţii vor beneficia de "sume compensatorii acordate salariaţilor AFER cu diverse ocazii (Ziua Feroviarilor - 23 aprilie, Ziua AFER - 1 octombrie, Paşti, Crăciun) în cuantum total de 2.000 de lei". Totodată, AFER mai acordă "o sumă compensatorie în cuantum de 150 de lei şi o zi liberă plătită, acordate femeilor cu ocazia zilei de 8 martie". În plus, "se decontează drept cheltuieli de transport fiecărui salariat contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă cu mijloacele de transport în comun, în limita unei sume lunare de 70 de lei".

Şi director, şi consilier

Potrivit informaţiilor deţinute de ZIUAnews, actuala conducere a AFER a înfiinţat funcţia de consilier care este valabilă doar pe o perioadă de şase luni, deşi prevederile legale în vigoare stipulează că mandatul unui consilier este pe perioada cât se află pe post cel pe care-l consiliază. Practic, aceste funcţii de consilier au fost create şi blocate de către actuala conducere a AFER pentru atunci când nu vor mai fi pe posturile de conducere.

Directorul AFER, "lucrător cu munca politică"

În 1984, Gelu Dae a fost angajat la Comitetul Judeţean UTC Constanţa unde a fost încadrat, timp de şase ani, până în 1990, ca "lucrător cu munca politică". După 1990, a ajuns mecanic-ajutor la Depoul CFR Constanţa, iar prin 1997 a fost pus inspector şcolar, pentru ca, în 2001, să devină inspector de stat şef teritorial la AFER. Între timp, prin 1998, a terminat o facultate de filosofie, iar ulterior, în funcţie de cine a deținut puterea, a fost permanent în boardul AFER, pe diverse funcţii.

Vezi aici contractul colectiv de muncă

 

PUTETI CITI SI...
DE ACELASI AUTOR...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

 • DRAMA albinosilor din Tanzania | Vanati ca animalele, vanduti de propriile familii si macelariti in plina strada

  În credinţa populară din Tanzania, albinoşii aduc noroc şi bogăţie, motive suficiente ca să fie vânaţi şi să facă profit de pe urma lor. Vracii din această ţară îi măcelăresc pentru a face din ei talismane şi poţiuni „magice“. „Clienţii“ lor sunt cei mai bogaţi oameni ai ţării, dispuşi să dea 3-4.00 ...

 • Washingtonul vede in reacția lui Fidel Castro un "semn pozitiv"

  Statele Unite au calificat drept un "semn pozitiv" reacția fostului președinte cubanez Fidel Castro asupra apropierii istorice între Washington și Havana, potrivit unei declarații făcute marți de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

 • Cuba: Washingtonul vede in reacția lui Fidel Castro un "semn pozitiv"

  Statele Unite au calificat drept un "semn pozitiv" reacția fostului președinte cubanez Fidel Castro asupra apropierii istorice între Washington și Havana, potrivit unei declarații făcute marți de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

 • Wikileaks confirmă ziarul ZIUA: Atentatul la viața lui Băsescu a fost real

  Într-o telegramă Wikileaks trimisă în 30 ianuarie 2006 din România către Stratfor se menționează că în timpul vizitei președintelui Traian Băsescu din 24 ianuarie de la Focșani s-a descoperit un dispozitiv explozibil artizanal în hidrantul Prefecturii Vrancea. În acest document se discută despre faptul că „bomba artizanală a fost descoperită în hidrantul ce se află în imediata apropiere a ușii prefectului Ion Oprea".

 • La Belfast au apărut capsule pentru homeless

  Recent pe străzile din Belfast au apărut un tip de „capsule" sub formă de mese de biliard în miniatură care oferă persoanelor fără adăpost (homeless) o minimă protecție pe timpul iernii. Capsula este concepută special pentru oameni care dorm sub cerul liber în capitala Irlandei de Nord. Prima dintre capsulele-păsaie ce seamănă cu o masă de biliard cu părțile din mijloc scoase, a apărut chiar în centrul orașului pe Victoria Street peste drum de un hotel celebru.

 • Impresionant | Clip al studenților ucrainieni, in care le explica tinerilor ruși ce se intampla cu țarile lor

  Mai mulţi studenţi de la Universităţile din Kiev au filmat recent un clip adresat colegilor lor din Rusia. Tinerii au făcut un apel la solidaritate şi i-au îndemnat pe aceştia să caute informaţiile corecte: „În ţara noastră, e război. În acest moment, mor şi soldaţii voştri, şi soldaţii noştri. Asig ...

 • Zece foști miniștri, condamnați penal! Opt au sentințe definitive

  Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy fac parte dintre cei 8 foști miniștri condamnați definitiv la pușcărie cu executare.Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş are atât o condamnare definitivă, cât şi una care a fost dată în primă instanţă şi încă se judecă în apel. Şereş a fost condamnat marţi de Înalta C ...

 • DEZVALUIRI marca Vanghelie | Ponta se folosea foarte mult de relația cu nașul George Maior

  Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, sustine de premierul Victor Ponta “se folosea” de fostul director SRI George Maior, care ii este nas de cununie presedintelui PSD. “Se folosea foarte mult de relatia asta, cred ca dl director Maior nici nu stia. Sunt sigur ca nici nu stia c ...

 • Vanghelie și Ghița, pumni in direct: „Asta trage pe nas!”. „Ai generat mafie!”

    Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a afirmat, marți seară, în emisiunea ”Ultimul cuvânt” de pe B1 TV, că cel care se află la conducerea [...]

 • SCANDAL INTRE VANGHELIE SI GHITA LA B1: Cand eram sef in PSD, Ghita dormea pe la usile partidului/Asta trage pe nas

  Scandal intre Marian Vanghelie si Sebastian Ghita la postul B1 TV. Cei doi si-au adresat un schimb dur de replici, marti seara, in direct la B1 TV, acuzatiile nelipsind nici de o parte, nici de cealalta. Hotnews.ro, care a facut transcriptul replicilor dintre cei doi, scrie ca primarul sectorului 5 l-a amenintat pe deputatul ex-PSD cu dezvaluiri privind doua off-shore-uri prin care acesta din urma “a luat bani de la OMV”. Marian Vanghelie a fost invitat in platoul B1 TV. Aici el a afirmat, printre altele, ca cel care conduce de fapt PSD-ul este Sebastian Ghita. Intr-o interventie telefonica, Sebi Ghita nu s-a dat inapoi de la replici acide, insa acuzatiile lui Vanghelie sunt de natura sa inflameze din nou scena ...DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE

Sondaj Ziua News

  • Ar putea avea sorti de izbanda o motiune de cenzura impotriva Guvernului?

  • VOTEAZA