Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ioan Rus a blocat afacerea milionarului Gabriel Comănescu de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu

Postat la: 04.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un raport al Ministerului Transportului ajuns, la inceputul acestui an, pe mana procurorilor DNA scoate in evidenta managementul dezastruos al fostului director general al Aeroportului International Mihai Kogalniceanu Constanta (AIMKC)- Cristian Carsium Moldoveanu. I

nsa, procurorii DNA au descoperit ca ministrul Transporturilor-Ioan Rus, s-a opus si unei investitii pe care omul de afaceri Gabriel Comanescu vroia sa o faca pe acest aeroport pe motiv ca aceasta este inoportuna in acest moment.

Construirea unui terminal pe baza unei „pretinsei agreeri"

Prin mai multe adrese formulate in decursul anilor 2012-2014 catre conducerea AIMKC, o firma controlata de milionarul Gabriel Comanescu-Vega Offshore SRL, solicita construirea „in cadrul aeroportului pe un teren in suprafata de 3,6 hectare, un terminal de aviatie generala (general aviation) prin construirea unui hangar cu capacitate mare de parcare si mentenanta, a unui loc de parcare exterioara in fata hangarului, a unui terminal care sa cuprinda sala de asteptare/spatiu formalitati vamale/frontiera, parcare auto, drum securizat de acces, cladire birouri etc".

In documentul ajuns la DNA se mentioneaza ca prin petitiile adresate conducerii Ministerului Transporturilor, firma controlata de afaceristul Gabriel Comanescu, despre care s-a vehiculat ca este un apropiat a fostului presedinte Traian Basescu, Vega Offshore, „incearca sa acrediteze ideea ca propunerile facute au fost initial agreate de directorul general al SN AIMKC SA prin adresa nr. 5165/18.07.2013, iar in urma pretinsei agreeri, Vega Offshore ar fi decis participarea la o licitatie organizata de Exxon Mobil pentru o serie de servicii aferente exploatarilor din Marea Neagra, dar schimbarea nejustificata a atitudinii directorului general ar fi condus la descalificarea din cadrul procedurii de licitatie".

Ministerul Transporturilor „gaseste inoportuna construirea unui astfel de terminal"

Referitor la constructia unui terminal de general aviation de catre SC Vega Offshore SRL pentru deservirea propriilor pasageri, Ministerul Transporturilor a precizat „ca aeroportul detine deja un terminal de general aviation, prin care pot fi procesati in conditii de securitate si siguranta pasageri apartinand acestei companii". Astfel, „traficul pe care SC Vega Offshore SRL doreste sa il execute poate fi suportat de infrastructura aeroportuara existenta".

Ca atare, Ministerul Transporturilor „gaseste, in acest moment, inoportuna construirea unui astfel de terminal, mai ales ca procesarea pasagerilor printr-un terminal apartinand unei companii private nu face decat sa scada veniturile aeroportului (taxa de pasageri va fi incasata de operaqtorul privat ce detine acest terminal cat si taxa din activitati conexe:parcare cu plata, reclame, spatii desfacere)". Practic, Ioan Rus ii transmite afaceristului Gabriel Comanescu sa-si ia adio de la construirea unui asemenea terminal pe Aeroportul International Mihai Kogalniceanu din Constanta.
Investiţie off-line

In toate documentele prezentate la DNA de catre Ministerul Transporturilor, Vega Offshore mentioneaza faptul ca proiectul cu obiectivul „terminal de aviatie generala" se regaseste in prevederile HG nr.623/2002, privind aprobarea Programului strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Societatea Nationala „Aeroportul International Constanta" SA, pentru perioada 2002-2015. In fapt, proiectul de dezvoltare a unui terminal de aviatie generala, respectiv de dezvoltare a unui hangar pentru acest terminal nu se regaseste in Programul strategic anterior mentionat. Adica, investitia afaceristului Gabriel Comanescu se regaseste doar in actele firmei Vega Offshore, dar nu si in documentele Ministerului Transporturilor.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE