Marijuana e legală, dar nu există în farmacii

Postat la: 09.10.2013 - 17:03 | Scris de: Monica Cosac

1

România este unul dintre cele 10 state din Uniunea Europeană care permit folosirea unor compuşi din canabis în scop terapeutic. Deşi acceptată de autorităţi, această terapie-minune, ce ar putea alina suferinţa a mii de pacienţi afectaţi de boli incurabile, nu poate fi găsită pe rafturile farmaciilor din ţara noastră. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) susţin că nu au primit nicio cerere de punere pe piaţă a canabisului medicinal, deoarece nu există un interes din partea producătorilor să vină pe piaţa românească. 

În urmă cu un secol, marijuana era folosită frecvent în tratamentele medicale. Dar oamenii au descoperit că această plantă are şi alte efecte şi, ca urmare s-a ajuns la concluzia că este un drog nociv şi a fost scoasă în afara legii.

Chiar dacă este percepută, în general, doar ca drog, este deja cunoscut că, în ultimii ani, marijuana a reuşit să schimbe viaţa unor pacienţi cu boli grave, în cazul cărora terapiile clasice au eşuat. Legalizarea canabisului medicinal a fost un subiect intens dezbătut şi în presa din România, după ce o comunitate de părinţi cu copii diagnosticaţi cu Sindromul Dravet (una dintre cele mai severe forme de epilepsie) a cerut ca şi România să accepte un tratament controversat produs din marijuana.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a explicat pentru ZIUAnews că, în privinţa legalităţii canabisului medicinal, nu s-a întâmplat nimic spectaculos în ultima perioadă, doar că "oamenii s-au uitat mai atent la ceea ce există". Legislaţia românească permite consumul de canabis în scopuri medicale, sub un control strict. Astfel, Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, include canabisul, rezina de canabis, extractele şi tincturile de canabis pe lista "plantelor, substanţelor şi preparatelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse unui control strict".

"Produsele din marijuana au putut fi folosite ca medicament şi până acum, însă nu a existat un interes din partea producătorului de a-l aduce în România. Practic, canabisul, rezinele de canabis, extractul şi tincturile erau şi până acum, în Legea 339, în lista de stupefiante, care, sub un control strict, dacă au interes în medicină, puteau să fie folosite. Aşa cum este morfina etc. Şi până acum existau produse autorizate în ţări ale Uniunii Europene care conţin canabis şi care erau folosite în scleroza multiplă, în spasticitate", ne-a declarat Marius Savu.

În consecinţă, lipsa acestor medicamente din farmaciile româneşti nu are legătură cu legalitatea acestora, ci cu lipsa de interes a producătorilor de a intra pe piaţa românească.

Există un singur medicament pe baza de canabis autorizat în UE

Până în momentul de faţă, la nivelul UE, este autorizat ca medicament un singur produs pe bază de canabis. Şeful ANM a spus că nu a primit nicio cerere în vederea obţinerii autorizării de punere pe piaţă a acestui produs, dar, dacă ar apărea o solicitare în acest sens - care să respecte toate normele de calitate şi de siguranţă cerute de legislaţia în vigoare - ar fi aprobat în regim de urgenţă.

"În România n-au existat nu pentru că era interzis, ci pentru că la ANM n-a apărut niciodată un dosar al unui producător care să vină să zică: «Vreau să comercializez în România acest spray oro-mucosal cu canabis». Pentru că, din 2010, acest produs este autorizat de Agenţia din Marea Britanie şi autorizat prin proceduri mutuale în foarte multe ţări europene. Ce s-a schimbat în ultima perioadă este că sunt studii clinice - am avut şi noi, în România, trei studii clinice -, pe durere în cancer. Dacă până acum era autorizat doar pentru spasticitate în scleroza multiplă, acum, probabil în următoarea perioadă, va fi autorizat şi pentru durere în cancer. Sunt şi studii pediatrice, apropo de epilepsie la copii, şi probabil că şi indicaţia aceasta va apărea. Şi atunci produsul devine mult mai interesant din punct de vedere al spectrului terapeutic pe care-l oferă. Nu a existat interesul de a-l aduce în România şi, din păcate, nici acum nu există. Dacă mâine vine producătorul acesta - care este autorizat în 10 ţări ale UE - noi n-am avea niciun motiv să nu îi dăm autorizaţie de punere pe piaţă. Având în vedere că este o moleculă nouă ca şi medicament, putem să-l autorizăm în regim de urgenţă. Asta înseamnă maximum trei luni. "

În privinţa modalităţii în care va fi comercializat, şeful ANM este de părere că, cel mai probabil, va fi nevoie de o reţetă în regim special, şi nu de o reţetă simplă, pe care să o poată procura oricine.

Nu provoacă dependenţă, ca alte medicamente

Deşi canabinoidele (un grup de substanţe chimice prezente în plantele de Canabis Sativa şi de Canabis Indica) sunt considerate de unii specialişti substanţe care ar provoca dependenţă, conform informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cancer (NCI) din Statele Unite, "potenţialul lor de dependenţă este considerabil mai mic comparativ cu cel al altor substanţe". Potrivit cancer.gov, şi în cazul consumului de marijuana au fost observate reacţii precum iritabilitate, tulburări de somn, nelinişte şi bufeuri, însă toate acestea sunt mult mai uşoare comparativ cu simptomele de sevraj asociate, spre exemplu, benzodiazepinelor (unele dintre cele mai prescrise medicamente cu efecte anxiolitice, hipnotice, anticonvulsive şi relaxante ale musculaturii striate, cel mai cunoscut din această categorie fiind diazepamul).

"În cancer, de exemplu, şi până acum foloseai morfină şi derivaţi, dar deveneai extrem de dependent. De canabinol nu devii aşa de dependent şi are rezultate foarte bune în durere, conform datelor din studiile clinice", a adăugat şeful ANM, Marius Savu.

Leac pentru Alzheimer şi demenţă

Câţiva cercetători de la Neuroscience Research Australia, care au efectuat un studiu asupra unui ingredient activ din canabis, canabidiolul, au ajuns la concluzia că această substanţă ar putea amâna apariţia demenţei şi ar putea atenua simptomele afecţiunii Alzheimer. Şeful echipei de cercetători, Tim Karl, a afirmat că studiile au demonstrat efectele antiinflamatoare, antioxidante ale canabidiolului, precum şi alte efecte cu consecinţe benefice pentru creier.

Luptă împotriva cancerului şi reduce efectele secundare

O altă serie de cercetări au demonstrat efectele benefice ale marijuanei în diferite forme de cancer. Potrivit oamenilor de ştiinţă, compuşii chimici din marijuana - în special tetrahidrocanabinolul (THC) - încetinesc dezvoltarea cancerului, inhibă formarea celulelor care hrănesc tumorile şi ajută la diminuarea durerii, a oboselii, a senzaţiilor de greaţă şi a altor efecte secundare.

Remediu pentru forme grave de epilepsie

La fel se întâmplă şi în cazul canabidivarinului (CBDV), altă substanță canabinoidă, despre care cercetătorii britanici susțin că reduce în mod semnificativ numărul crizelor convulsive, fără a provoca efectele secundare tipice medicamentelor standard folosite de epileptici. Studii publicate în revistele de specialitate din Marea Britanie au arătat că CBDV a amânat şi a redus crizele convulsive şi atunci când era folosit alături de medicamentele obişnuite şi, mai mult, atunci când terapia clasică nu a avut efect.

Beneficiile uleiului de marijuana, ţinute la secret

La nivel mondial, marijuana ar putea salva de la moarte milioane de oameni, dar cei care conduc lumea din umbră nu au și nu vor avea niciodată interesul ca populația să afle beneficiile acestei plante, pretind adepții teoriei conspirației. Aceştia susţin că, în cazul cancerului, efectele terapeutice ale uleiului de canabis au fost demonstrate de acum 40 de ani, dar guvernul american, în complicitate cu marii giganți farmaceutici, a ascuns cu bună știință faptul că substanțele canabinoide pot vindeca această boală incurabilă.

 

PUTETI CITI SI...
DE ACELASI AUTOR...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

T.I., 5 noiembrie 2013 20:54

Interesant articol,poate cam timid,dat fiind ca veleitatile acestei plante sunt de departe de necontestat.Asa-zisii "specialisti" care au pus aceasta planta pe lista drogurilor puternice din clasa I,sunt niste criminali platiti de alti criminali,mai mari,cei care au determinat interdictia sa cu multe decenii in urma.Ei bine aceasta planta miraculoasa,numita si planta zeilor,a fost batuta de catre iarba dracului (tutunul),mult mai periculoasa (si de fapt si de drept,aceasta ar trebui sa fie inclusa pe lista drogurilor),prin complotul la nivel mondial dus de adeptii produselor derivate din petrol (Dupont),campanie inceputa de prin anii '50 si dusa la bunsfarsit prin anii'70 in aproape toate statele lumii (Doamne ce proaste ca oile pot fi cele peste 95% din guvernele planetei).Si totusi,canabisul are peste 360 de intrebuintari,dar si proprietati miraculoase,principiile sale active fiind perfect compatibile cu organismul uman, insusi organismul nostru avand receptori compatibili THC.

-1
+1

ULTIMA ORA

 • ADRIANA SAFTOIU: Oamenii incercau sa imi explice ca TRAIAN BASESCU e un OM ”AIUREA”

  ADRIANA SAFTOIU a dezvaluit luni seara la postul Realitatea TV care erau unele dintre lucrurile care il deranjau cel mai mult pe TRAIAN BASESCU la Cotroceni si faptul ca acesta avea impresia ca nu este suficient de respectat. ”Oamenii incercau sa imi explice ca Traian Basescu e un om «aiurea». Era deranjat de cei care ii spuneau «Traiane» la Cotroceni, de Cozmin Gusa care ii spunea astfel, de Blaga atunci cand purta jeans, de Baltazar, la fel… avea impresia ca e lipsit de respect in acest fel. Timp de zece ani el a spus si a putut spune despre oricine, orice. Si-a asumat, acum, postura de cetatean… De ce ne-ar fi interzis si noua sa fim cetateni? Cozmin Gusa va ...

 • 600.000 de persoane au vazut asta!: Cum faci masina de cafea din doua becuri stricate (video)

   

 • KLAUS IOHANNIS a decorat MEDICI si CADRE MEDICALE de la Spitalul “Grigore Alexandrescu”

  Presedintele KLAUS IOHANNIS a semnat, luni, decrete de decorare a mai multor MEDICI si CADRE MEDICALE de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, managerului institutiei, Dan Mircea Enescu, findu-i conferit Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Conform sursei citate, seful statului a conferit Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler academicianului profesor doctor Dan Mircea Enescu, manager al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, “in semn de inalta apreciere pentru rezultatele de exceptie obtinute in activitatea de cercetare si promovare, la nivel international, a medicinei pediatrice, pentru efortul deosebit pe care l-a depus in calitate de manager de spital, asigurand dotarea acestuia cu echipamente ...

 • EXCLUSIV ROMANIA CURATA Primele IMAGINI cu incidentele de pe Raul Alb | Agresorul accidentat grav este patronul firmei care vroia sa construiasca hidrocentrala. La Arad, el este cercetat penal pentru șantaj

  România Curată a intrat în posesia unei prime înregistrări cu incidentele de duminică, de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor, unde un grup de tineri, printre care și activistul de mediu Gabriel Păun, de la Agent Green, au fost atacați de un grup de oameni conduși de patronul firmei care vrea să ...

 • Decizie oficiala: Armata Romana convoaca rezervistii

  Ministerul Apararii Nationale deruleaza in Bucuresti, in aceste zile, o actiune de verificare a militarilor in rezerva. Sunt actualizate datele personale ale rezervistilor si sunt verificate actele personale – cartea de identitate si livretul militar.Operatiunea se face prin convocarea rezervi ...

 • Calin Goia, atac la adresa delegatiei Romaniei la Eurovision

  Calin Goia este dezamagit de rezultatul obtinut la Eurovision si arunca o parte din vina pe delegatia Romaniei ar fi trebuit sa faca mai mult.Solistul trupei Voltaj spune ca il va ajuta cu sfaturi pe viitorul reprezentant al tarii noastre la Eurovision."€œPentru mine, situarea pe locul 15 este un es ...

 • Cantaret de muzica populara, ridicat de procurori pentru trafic de persoane

   

 • EXERCITII MILITARE de AMPLOARE in RUSIA

  Aproximativ 12.000 de militari ai armatei ruse si 250 de avioane de vanatoare au initiat, luni, un vast exercitiu, in vestul, centrul si sudul tarii, a anuntat Ministerul rus al Apararii, citat de publicatia Stars and Stripes. Exercitiile se vor desfasura in districtele militare din vestul, centrul si sudul Rusiei, precum si la poligoane militare din Siberia. Cele 250 de avioane militare vor incerca sa atace tinte din Asuluk si Kapustin Iar, unde au fost montate dispozitive antiaeriene de ultima generatie. Exercitiile se desfasoara in contextul tensiunilor dintre Rusia si NATO din cauza crizei din Ucraina. In paralel, aproximativ 4.000 de militari si 100 de avioane de vanatoare din Statele Unite si din opt tari europene au initiat, luni, exercitii ...

 • Romania ar putea sa caștige in importanța, in contextul european actual

  Digi24:România ar putea să câștige în importanță, în contextul european actual sustine Emil Hurezeanu, facand referire la alegerea noului președinte al Poloniei, un euro-critic, dar și la alegerile care vor avea loc, la toamnă, în această țară, dar și în Spania.„Idealurile acestui domn Duda, declara ...

 • Gorghiu, convinsa ca PNL va castiga primaria Capitalei. Cine ar putea fi viitorul primar

  Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni seara, că viitorul candidat liberal la fotoliul de primar general al Capitalei va fi o persoană care se încadrează în ideea de reformă a clasei politice. Alina Gorghiu s-a aratat insa convinsa ca PNL va castiga primaria Capitalei, chiar si impotriva ...DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE

Sondaj Ziua News

  • Este DNA divizia penala a SRI?

  • VOTEAZA