Marijuana e legală, dar nu există în farmacii

Postat la: 09.10.2013 - 17:03 | Scris de: Monica Cosac

1

România este unul dintre cele 10 state din Uniunea Europeană care permit folosirea unor compuşi din canabis în scop terapeutic. Deşi acceptată de autorităţi, această terapie-minune, ce ar putea alina suferinţa a mii de pacienţi afectaţi de boli incurabile, nu poate fi găsită pe rafturile farmaciilor din ţara noastră. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) susţin că nu au primit nicio cerere de punere pe piaţă a canabisului medicinal, deoarece nu există un interes din partea producătorilor să vină pe piaţa românească. 

În urmă cu un secol, marijuana era folosită frecvent în tratamentele medicale. Dar oamenii au descoperit că această plantă are şi alte efecte şi, ca urmare s-a ajuns la concluzia că este un drog nociv şi a fost scoasă în afara legii.

Chiar dacă este percepută, în general, doar ca drog, este deja cunoscut că, în ultimii ani, marijuana a reuşit să schimbe viaţa unor pacienţi cu boli grave, în cazul cărora terapiile clasice au eşuat. Legalizarea canabisului medicinal a fost un subiect intens dezbătut şi în presa din România, după ce o comunitate de părinţi cu copii diagnosticaţi cu Sindromul Dravet (una dintre cele mai severe forme de epilepsie) a cerut ca şi România să accepte un tratament controversat produs din marijuana.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a explicat pentru ZIUAnews că, în privinţa legalităţii canabisului medicinal, nu s-a întâmplat nimic spectaculos în ultima perioadă, doar că "oamenii s-au uitat mai atent la ceea ce există". Legislaţia românească permite consumul de canabis în scopuri medicale, sub un control strict. Astfel, Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, include canabisul, rezina de canabis, extractele şi tincturile de canabis pe lista "plantelor, substanţelor şi preparatelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope care prezintă interes în medicină, supuse unui control strict".

"Produsele din marijuana au putut fi folosite ca medicament şi până acum, însă nu a existat un interes din partea producătorului de a-l aduce în România. Practic, canabisul, rezinele de canabis, extractul şi tincturile erau şi până acum, în Legea 339, în lista de stupefiante, care, sub un control strict, dacă au interes în medicină, puteau să fie folosite. Aşa cum este morfina etc. Şi până acum existau produse autorizate în ţări ale Uniunii Europene care conţin canabis şi care erau folosite în scleroza multiplă, în spasticitate", ne-a declarat Marius Savu.

În consecinţă, lipsa acestor medicamente din farmaciile româneşti nu are legătură cu legalitatea acestora, ci cu lipsa de interes a producătorilor de a intra pe piaţa românească.

Există un singur medicament pe baza de canabis autorizat în UE

Până în momentul de faţă, la nivelul UE, este autorizat ca medicament un singur produs pe bază de canabis. Şeful ANM a spus că nu a primit nicio cerere în vederea obţinerii autorizării de punere pe piaţă a acestui produs, dar, dacă ar apărea o solicitare în acest sens - care să respecte toate normele de calitate şi de siguranţă cerute de legislaţia în vigoare - ar fi aprobat în regim de urgenţă.

"În România n-au existat nu pentru că era interzis, ci pentru că la ANM n-a apărut niciodată un dosar al unui producător care să vină să zică: «Vreau să comercializez în România acest spray oro-mucosal cu canabis». Pentru că, din 2010, acest produs este autorizat de Agenţia din Marea Britanie şi autorizat prin proceduri mutuale în foarte multe ţări europene. Ce s-a schimbat în ultima perioadă este că sunt studii clinice - am avut şi noi, în România, trei studii clinice -, pe durere în cancer. Dacă până acum era autorizat doar pentru spasticitate în scleroza multiplă, acum, probabil în următoarea perioadă, va fi autorizat şi pentru durere în cancer. Sunt şi studii pediatrice, apropo de epilepsie la copii, şi probabil că şi indicaţia aceasta va apărea. Şi atunci produsul devine mult mai interesant din punct de vedere al spectrului terapeutic pe care-l oferă. Nu a existat interesul de a-l aduce în România şi, din păcate, nici acum nu există. Dacă mâine vine producătorul acesta - care este autorizat în 10 ţări ale UE - noi n-am avea niciun motiv să nu îi dăm autorizaţie de punere pe piaţă. Având în vedere că este o moleculă nouă ca şi medicament, putem să-l autorizăm în regim de urgenţă. Asta înseamnă maximum trei luni. "

În privinţa modalităţii în care va fi comercializat, şeful ANM este de părere că, cel mai probabil, va fi nevoie de o reţetă în regim special, şi nu de o reţetă simplă, pe care să o poată procura oricine.

Nu provoacă dependenţă, ca alte medicamente

Deşi canabinoidele (un grup de substanţe chimice prezente în plantele de Canabis Sativa şi de Canabis Indica) sunt considerate de unii specialişti substanţe care ar provoca dependenţă, conform informaţiilor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cancer (NCI) din Statele Unite, "potenţialul lor de dependenţă este considerabil mai mic comparativ cu cel al altor substanţe". Potrivit cancer.gov, şi în cazul consumului de marijuana au fost observate reacţii precum iritabilitate, tulburări de somn, nelinişte şi bufeuri, însă toate acestea sunt mult mai uşoare comparativ cu simptomele de sevraj asociate, spre exemplu, benzodiazepinelor (unele dintre cele mai prescrise medicamente cu efecte anxiolitice, hipnotice, anticonvulsive şi relaxante ale musculaturii striate, cel mai cunoscut din această categorie fiind diazepamul).

"În cancer, de exemplu, şi până acum foloseai morfină şi derivaţi, dar deveneai extrem de dependent. De canabinol nu devii aşa de dependent şi are rezultate foarte bune în durere, conform datelor din studiile clinice", a adăugat şeful ANM, Marius Savu.

Leac pentru Alzheimer şi demenţă

Câţiva cercetători de la Neuroscience Research Australia, care au efectuat un studiu asupra unui ingredient activ din canabis, canabidiolul, au ajuns la concluzia că această substanţă ar putea amâna apariţia demenţei şi ar putea atenua simptomele afecţiunii Alzheimer. Şeful echipei de cercetători, Tim Karl, a afirmat că studiile au demonstrat efectele antiinflamatoare, antioxidante ale canabidiolului, precum şi alte efecte cu consecinţe benefice pentru creier.

Luptă împotriva cancerului şi reduce efectele secundare

O altă serie de cercetări au demonstrat efectele benefice ale marijuanei în diferite forme de cancer. Potrivit oamenilor de ştiinţă, compuşii chimici din marijuana - în special tetrahidrocanabinolul (THC) - încetinesc dezvoltarea cancerului, inhibă formarea celulelor care hrănesc tumorile şi ajută la diminuarea durerii, a oboselii, a senzaţiilor de greaţă şi a altor efecte secundare.

Remediu pentru forme grave de epilepsie

La fel se întâmplă şi în cazul canabidivarinului (CBDV), altă substanță canabinoidă, despre care cercetătorii britanici susțin că reduce în mod semnificativ numărul crizelor convulsive, fără a provoca efectele secundare tipice medicamentelor standard folosite de epileptici. Studii publicate în revistele de specialitate din Marea Britanie au arătat că CBDV a amânat şi a redus crizele convulsive şi atunci când era folosit alături de medicamentele obişnuite şi, mai mult, atunci când terapia clasică nu a avut efect.

Beneficiile uleiului de marijuana, ţinute la secret

La nivel mondial, marijuana ar putea salva de la moarte milioane de oameni, dar cei care conduc lumea din umbră nu au și nu vor avea niciodată interesul ca populația să afle beneficiile acestei plante, pretind adepții teoriei conspirației. Aceştia susţin că, în cazul cancerului, efectele terapeutice ale uleiului de canabis au fost demonstrate de acum 40 de ani, dar guvernul american, în complicitate cu marii giganți farmaceutici, a ascuns cu bună știință faptul că substanțele canabinoide pot vindeca această boală incurabilă.

 

PUTETI CITI SI...
DE ACELASI AUTOR...
DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

T.I., 5 noiembrie 2013 20:54

Interesant articol,poate cam timid,dat fiind ca veleitatile acestei plante sunt de departe de necontestat.Asa-zisii "specialisti" care au pus aceasta planta pe lista drogurilor puternice din clasa I,sunt niste criminali platiti de alti criminali,mai mari,cei care au determinat interdictia sa cu multe decenii in urma.Ei bine aceasta planta miraculoasa,numita si planta zeilor,a fost batuta de catre iarba dracului (tutunul),mult mai periculoasa (si de fapt si de drept,aceasta ar trebui sa fie inclusa pe lista drogurilor),prin complotul la nivel mondial dus de adeptii produselor derivate din petrol (Dupont),campanie inceputa de prin anii '50 si dusa la bunsfarsit prin anii'70 in aproape toate statele lumii (Doamne ce proaste ca oile pot fi cele peste 95% din guvernele planetei).Si totusi,canabisul are peste 360 de intrebuintari,dar si proprietati miraculoase,principiile sale active fiind perfect compatibile cu organismul uman, insusi organismul nostru avand receptori compatibili THC.

-1
+1

ULTIMA ORA

 • Fara precedent. Președintele Comitetului Nobel pentru Pace a fost destituit

  Motivul destituirii lui Thorbjørn Jagland nu a fost dezvăluit. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii care trebuia să stabilească rolul fiecărui membru al Comitetului, dar şi să treacă în revistă candidaturile pentru Nobelul din acest an.Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât fostul preşed ...

 • Mii de persoane evacuate dupa ce vulcanul Villarica a erupt in sudul Chile

  Vulcanul Villarica, in sudul Chile, unul dintre cei mai activi din America de Sud, a erupt marti, autoritatile fiind nevoite sa evacueze mii de persoane din cauza scurgerii lavei si topirii zapezii, relateaza AP. Vulcanul Villarica a erupt marti, in jurul orei locale 03.00 (08.00, ora Romaniei), potrivit Biroului national pentru situatii de urgenta, care a emis o alerta rosie si a ordonat evacuarea.  Presa locala a prezentat imagini cu lava care inainta in panta si un nor de cenusa care se ridica spre cer. Aproximativ 3.500 de persoane au fost evacuate pana in prezent, inclusiv turisti, a declarat ministrul de Interne Rodrigo Penailillo. Ministrul chilian a avertizat ca eruptia a cauzat topirea ghetarilor si a zapezii, iar debitele a ...

 • 4 Martie in Calendarul Ortodox. Sfantul Gherasim de la Iordan

  Sfantul Gherasim de la Iordan a trait in secolul al VII-lea. Dupa ce s-a calugarit, s-a retras in pustiul Tebaidei unde a intemeiat un asezamant monahal, prezent si in zilele noastre. Atat de mult s-a impartasit de viata dumnezeiasca, incat si fiarele salbatice i se supuneau. Din scrierea vietii sale aflam ca intr-o zi, pe cand mergea prin pustia Iordanului, a intalnit un leu fioros care ragea cumplit din cauza ca ii intrase in laba un spin. Sfantul Gherasim ii scoate spinul si din acel moment leul nu-l mai paraseste pe Cuvios, il urmeaza pretudindeni, ca un adevarat ucenic. In acel timp, la manastire, Parintii aveau un catar cu ajutorul caruia aduceau apa de la raul Iordan. Cuviosul Gherasim l-a pus ...

 • ULUITOR: O tanara care sustine ca poate iesi oricand din corpul ei, studiata de medici

  O studenta din Canada, in varsta de 24 de ani, care sustine ca poate iesi din propriul corp oricand doreste, a fost de acord sa se lase pe mana cercetatorilor pentru a-i fi studiata activitatea cerebrala, scrie Popular Science.  “Parea suprinsa de faptul ca nu toata lumea poate experimenta asa ceva“, au scris oamenii de stiinta intr-un studiu publicat in Human Neuroscience. In urma cercetarii activitatii cerebrale, specialistii au ajuns la concluzia ca “de vina” ar fi emisfera stanga a creierului tinerei, care este asociata cu imagistica legata de chinestezie (perceperea senzatiei de miscare) si este responsabila pentru senzatia ca iesim din trup si plutim deasupra lui. Tanara studenta le-a spus oamenilor de stiinta ca se poate vedea pe sine ...

 • Arges: Directorul din cadrul CEZ retinut pentru abuz in serviciu va fi cercetat sub control judiciar

  Stefan Frantu, directorul din cadrul companiei CEZ retinut pentru abuz in serviciu si conflict de interese, va fi cercetat sub control judiciar, intrucat anchetatorii au decis sa nu mai ceara arestarea preventiva a acestuia, transmite Mediafax. Seful centrului operational care se ocupa cu extinderea retelelor CEZ in judetul Arges, Stefan Frantu, va fi cercetat in continuare sub control judiciar in dosarul in care politistii antifrauda il acuza de abuz in serviciu si conflict de interese, au declarat surse judiciare. Conform surselor citate, anchetatorii din acest dosar au renuntat la a cere arestarea preventiva a lui Frantu, dupa ce acesta a fost audiat din nou, in cursul zilei de marti. Stefan Frantu este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de ...

 • Directorii de la TAROM isi iau “ZBORUL” pe furis

  Unul dupa altul directorii din cadrul companiei aeriene TAROM isi iau “zborul” pentru a scapa de raspundere, dar si de o demitere pe cat de dureroasa, pe atat de rusinoasa. Astfel, directorul de zbor si directorul tehnic de la TAROM sunt primii care au decis sa renunte la functii din cauza unor nereguli. Directorul de zbor al companiei publice aeriene, ALEXANDRU VIOREL SILIVESTRU, a fost “convins” sa-si dea, marti, DEMISIA din functie. Potrivit unor surse avizate din cadrul companiei,  si directorul tehnic, ANDREI SANDU, a decis sa se retraga. CITESTE SI: TAROM lanseaza o NOUA OFERTA, de DRAGOBETE Surse din cadrul companiei TAROM au declarat ca, la inceputul acestui an, s-au constatat nereguli grave privind starea tehnica a unor aeronave. In loc sa ia ...

 • Noi detalii din dosarul comisarului Traian Berbeceanu

  Audierea martorilor din dosarul comisarului Traian Berbeceanu continuă în fiecare zi de miercuri, potrivit calendarului stabilit de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.Citește și: SCANDAL la Antena 3! Oana Stancu: Nu vă e rușine? Cât trebuie să vă mai rabdPentru termenul de azi au fost ...

 • Despre romanul care are un IQ mai mare decat al lui Einstein, de ce nu vorbesc cei de la Channel 4? | Baiatul este din Craiova și s-a stabilit cu parinții in Anglia. Cei ca el sunt oamenii despre care ar trebui sa spuneți: “Vin romanii!”

  Un elev român de 12 ani stabilit în Marea Britanie a intrat în topul celor mai inteligenţi copii. Are un IQ de 162 şi a fost denumit în presa străină „micul Einstein de România”, potrivit digi24.ro Mihail Iulian Bărăscu locuieşte din 2009 în Dover. A fost evaluat de organizaţia internaţională Mensa, ...

 • EUROVISION 2015: Voltaj urca primii pe scena, suedezii de la CEJ, in incheierea finalei nationale

  Formatia Voltaj va urca prima pe scena Salii Polivalente din Craiova, unde, pe 8 martie, se desfasoara finala nationala a Eurovision 2015, suedezii de la CEJ urmand sa incheie spectacolul, informeaza un comunicat al Televiziunii Romane. Deschiderea va fi facuta de Calin Goia si colegii lui de la Voltaj, care o iau “De la capat” cu o noua participare la Eurovision, urmati de cei din trupa Baietii (“Dragostea in lanturi”) si Tudor Turcu (“Save Us”). Apoi, in finala nationala se schimba ritmul si se trece la “Chica latina”, interpretata de Aurelian Temisan si Alexa. In continuare, Rodica Aculova va canta despre lumina ei (“My Light”), Blue Noise vor incerca sa convinga publicul ca “Love Won’t Run Away”, iar Ovidiu Anton, ...

 • Maior, contactat de directorul CIA. Ce au vorbit cei doi

  Directorul CIA, John Brennan l-a contactat telefonic pe fostul sef al SRI George Maior pentru a-i multumi pentru contribuția sa deosebită la dezvoltarea cooperării între CIA și SRI în domeniul informațiilor. Seful CIA a apreciat contribuția lui Maior la consolidarea parteneriatului cu SUA în domeniu ...DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE

Sondaj Ziua News

  • Isi va da Victor Ponta demisia in urma scandalului ce-l implica pe cumnatul sau?

  • VOTEAZA