Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ministrul Graţiela Gavrilescu menţine haosul administrativ de la Romsilva

Postat la: 25.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În plin scandal privind Codul Silvic, ministrul mediului, apelor si padurilor, Gratiela Gavrilescu, simulează, zi de zi, că este preocupat de soarta pădurilor din ţara noastră. În realitate, Gratiela Gavrilescu nu stie, nu vrea, şi nici nu prea poate, din motive politice, să se implice în activitatea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, unde manager general este controversatul Adam Crăciunescu.

ZIUAnews a semnalat de mai multe ori ca incepand din decembrie 2013 Consiliului de Administraţie al RNP, funcţionează ilegal, adica fara respectarea prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice.

Consiliul de Administraţie paralel cu legea

La ora actuala, Consiliul de Administratie de la Romsilva are şase membrii, iar OUG 109/2011 precizează foarte clar că numărul membrilor din Consiliul de Administraţie este 5 sau 7 membri. Prin Ordinul ministrului mediului şi schimbărilor climatic de la aceea vreme, Rovana Plumb (nr.2.968/19.12.2013) au fost numiţi cei şapte membrii ai Consiliului de Administraţie de la Romsilva- Adrian Pavel, Angela Maria Iancu,Ecaterina Kacso, Adam Crăciunescu, Sorin Ciobanu, Gică Duţă şi Armand Chiriloiu. Astfel, Adrian Pavel- reprezentant al Ministerului Finantelor, a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie, dar de cateva saptamanii a demisionat, iar Adam Crăciunescu-manager general al Romsilva.

Ulterior, Angela Maria Iancu a demisionat si ministrul Gratiela Gavrilescu l-a numit pe Ilie Mihalache ca reprezentant al ministerului in CA de la Romsilva. Însă, bordul administrativ al Romsilvei nu a respectat atunci si nici acum nu respectă prevederile OUG 109/2011. Potrivit articolului 5 din OUG109/2011, Consiliul de administraţie este constituit din: "un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, licenţiat în ştiinţe economice şi cu experienţă în domeniul economic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin 5 ani", "un reprezentant al autorităţii tutelare, cu experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul de activitate al regiei autonome şi/sau în activitatea de administrare de societăţi comerciale ori regii autonome". In prezent, prin plecarea lui Adrian Pavel, Consiliul de Administratie de la RNP nu are un reprezentant al Ministerului de Finante.

30 de zile pe lună, slugă şi o zi împărat

Totodată, în acest articol de lege se mai menţionează că "3-5 persoane cu experienţă în administrarea/ managementul unor regii autonome sau societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societăţi comerciale din sectorul privat", iar "aceste persoane nu pot fi selectate din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorităţii publice tutelare sau al altor instituţii publice". Dar, din cei şase membri ai Consiliului de Administraţie, patru sunt directori executivi numiţi de către Adam Crăciunescu. Sorin Ciobanu şi Armand Chiriloiu sunt directorii direcţiilor silvice Suceava şi Argeş numiţi în mandatul lui Adam Crăciunescu, iar Ecaterina Kacso este de mulţi ani directorul economic al Direcţiei Silvice Mureş.

Cel de al patrulea specialist în silvicultură din bordul RNP - Gică Duţă este controversatul şef al Ocolului Silvic Focşani, omul baronului de Vrancea-Marian Oprişan, care în prezent se judecă cu Romsilva pentru retrocedarea a 1.400 ha de pădure. Practic, cei patru membri-Ciobanu, Kacso, Chiriloiu şi Duţă sunt pe posturi de execuţie la direcţiile lor, şi ca atare, ei trebuie să execute ce dispune Consiliul de Administraţie, adică ce dispun tot ei. Practic, ei centrează şi tot ei dau cu capul, ceea ce este ilegal.

Nu poţi să fi 30 de zile pe lună, slugă şi o zi împărat. În realitate, ei vor face ce dispune Adam Crăciunescu care ia şi pus pe posturi, că de nu vor fi de acord, imediat vor zbura din funcţie. Ministrul Gartiela Gavrilescu cunoaşte situaţia de la Romsilva, dar refuză să se implice pentru intrarea în legalitate a Consiliului de Administraţie din motive politice, ştiut fiind că Adam Crăciunescu are o foarte mare susţinere în PSD. Mai mult, directorul general Adam Crăciunescu se află sub control judiciar în dosarul retrocedărilor ilegale unde este implicat liderul PSD, Viorel Hrebenciuc.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE