Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Ministrul Tineretului și Sportului, consiliat de ex-iubitul Andreei Manta, cercetat pentru fraude bancare

Postat la: 12.01.2017 - 10:06 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Noul ministru al Tineretului si Sportului, Marius Dunca, a descalecat in sediul institutiei din strada Vasile Conta insotit de un personaj controversat despre care spune ca este consilierul sau personal.

Numele consilierul este Andrei Alexandru Țârdea, un baiat de bani gata arhicunoscut de presa tabloida de scandal, dar si de catre procurorii anticoruptie. De a lungul timpului el s-a remarcat ca fiind iubitul unor vedete de tabloid, gen Andrea Mantea, dar a fost implicat si in cea mai mare frauda din sectorul bancar a anilor 2000. Romania Libera relata pe larg in mai 2005 despre frauda in care a fost implicat Andrei Alexandru Tardea impreuna cu tatal sau, fost consilier al ex-premierului Adrian Nastase. Asa ca ministrul Marius Dunca va avea parte de o consiliere de exceptie din partea lui Andrei Alexandru Tardea, mai ales ca expertiza acestuia a fost certificata de catre procurorii anticoruptie. Iata ce relata Romania libera in 2005 despre frauda bancara in care a fost implicata familia Tardea.

Cea mai mare fraudă din sistemul bancar: 2.700 de miliarde lei

Hotia a fost pusa la cale de fostul director si presedinte al Comitetului de Credite de la Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa, Nicolae Patrichi (foto). El a fost pus sub invinuire si audiat ieri la Parchetul National Anticoruptie. PNA informa la jumatatea lunii martie ca patru persoane cu functii de conducere de la Banca Romaneasca sunt invinuite in acest dosar: Nicolae Patrichi, Mihaela Baeti, contabil-sef, Mihaela Protopopescu, membru in Comitetul de Credite, si Madalin Lupu, ofiter de Credite. Banca Romaneasca - Sucursala Baneasa este cea de-a treia unitate bancara intrata in circuitul de obtinere frauduloasa a unor credite. Nicolae Patrichi este acuzat de acordare de credite cu incalcarea legii, asociere in vederea comiterii de infractiuni si spalare de bani.

Patrichi ar fi aprobat, analizat si avizat, potrivit PNA, o serie de credite in valoare de 45 miliarde lei in baza a trei ordine de plata emise de societatea Real Oil Trading SRL, apartinand lui Gabriel Matias, ajuns in topul infractionalitatii bancare postdecembriste. Prin cercetarea penala coordonata de seful Sectiei a II-a din PNA (infractiuni conexe), Alexandru Chiciu, anchetatorii au adunat deja 3.500 de file intr-o documentatie judiciara complexa. Anchetatorii au stabilit in aceasta prima faza a urmaririi penale ca Patrichi ar fi aprobat, analizat si avizat o serie de credite in valoare de 45 miliarde de lei in baza a trei ordine de plata emise de societatea Real Oil Trading SRL - firma care-i apartine celebrului, de acum, patron Gabriel Matyas. Aparitia lui Matyas in acest lant infractional nu trebuie sa surprinda.

Matyas a fraudat BCR, intr-o afacere cu sute de miliarde de lei, obtinuti prin creditari ilicite - fapte descoperite tot de PNA in urma cu sase luni.
Procurorii lui Alexandru Chiciu au descoperit o serie de infractiuni conexe infractiunilor de coruptie, dupa ce au investigat modul cum Patrichi a sprijinit societatea lui Matyas, pentru realizarea unor tranzactii financiar-bancare prin care s-au spalat importante sume de bani.

"Famiglia": Paul Tardea si fiul sau

Adjunctul Sectiei a II-a din PNA, ajutat de doi procurori, sapte ofiteri de politie judiciara si 2 specialisti bancari PNA au investigat si fapte care se incadreaza in infractiunea de inselaciune. PNA a folosit in aceasta actiune, finalizata cu urmarirea penala a invinuitului Nicolae Patrichi si a complicilor sai, si informatii furnizate de servicii specializate. In respectivele informari, PNA era sesizat ca "in frauda cu spalare de bani" patronata de Patrichi au fost implicati nu mai putin de 37 de functionari bancari de la BCR, Romania International Bank (RIB) si Banca Romaneasca. Si mai dificila a fost misiunea PNA de a strange probatoriu prin care sa demonstreze ca nu mai putin de 50 de firme au fost implicate in aceasta megafrauda bancara.

Procurorii PNA au stabilit ca acel lant de firme era controlat, in principal, de Gabriel Matyas, de cumnatul acestuia, Petre Paul Tardea (fost consilier in guvernul PSD Adrian Nastase) si Ion Marin (acesta din urma inculpat pentru fraudarea prin creditari ilicite a unor sucursale BCR). Conform probatoriului prin care s-a inceput urmarirea penala impotriva invinuitilor de mai sus, o singura firma, reprezentata de Matyas (dar controlata efectiv de Tardea), a obtinut de la Banca Romaneasca, in doar 20 de zile, trei credite pe ordine de plata care insumau 45 de miliarde de lei. Biroul de presa al PNA mai precizeaza ca "in legatura cu obtinerea ilegala de credite de la sucursale din Bucuresti ale acestor trei banci, au mai fost pusi sub urmarire Andrei Alexandru Tardea, fiul lui Petre Tardea, Renata Dancescu si Valentin Marius Cristea". Functionarii bancari sunt cercetati, pe langa acordarea de creditari ilicite, si de obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE