Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


O coadă de topor a lui Ioan Olteanu-Mexicanu se visează secretar de stat pentru păduri

Postat la: 10.01.2017 - 14:10 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Controversatul inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Cluj-Napoca, Istrate Stetco, omul de casa al liderul PDL devenit PNL, Ioan Olteanu, cunoscut ca Nelu Mexicanu, a transformat institutia in mosia sa si o conduce după bunul plac.

Cu toatea ca are un CV blindat cu bile negre, Istrate Stetco si-a anuntat apropiatii ca si-a aranjat sa devina secretar de stat pentru paduri la nou infiintatul minister al Apelor si Padurilor condus de catre Adriana Petcu. De

Crescut de Mexicanu, promovat de Plumb

ZIUAnews a semnalat prin septembrie 2012, că inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj-Napoca, Avram Grigore, ocupă ilegal acest post, pentru că era în acelaşi timp funcţionar public şi administrator al unui ocol silvic privat. La scurt timp după această dezvăluire, conducerea Ministerului Mediului şi Pădurilor condus de catre Rovan Plumb l-a suspendat din funcţie pe Avram Grigore, iar în locul său a fost numit, cu delegaţie, inginerul silvic Istrate Stețco.

ZIUAnews a anticipat această mutare, avertizând că înlocuirea lui Avram Grigore cu Istrate Stețco e ca şi cum ai sări din lac în puţ, deoarece Stețco este cel care a girat defrişările masive din zona Maramureșului, unde sute de hectare de pădure au fost transformate peste noapte în rumeguş. ITRSV Cluj-Napoca este instituţia care "coordonează, supraveghează şi efectuează prin inspecţiile silvice şi de vânătoare din compunere, activităţile de implementare şi control al regimului silvic şi vânătoare" din patru judeţe ale Transilvaniei - Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Maramureș. Trebuie subliniat faptul că Avram Grigore, cât şi Istrate Stețco, dar şi directorul Direcţiei Silvice Bistriţa, Gheorghe Ivan, au fost şi sunt cozile de topor ale liderului PDL Bistriţa, Ioan Oltean, cel cunoscut de localnici sub numele de "Nelu Mexicanu", prin intermediul cărora a ras tot ce se putea rade în pădurile din această zonă.

Decontul uscăturilor

Imediat după ce s-a instalat în fotoliul de şef al ITRSV Cluj-Napoca, Istrate Stețco a trecut la fapte care pot avea conotaţii penale. Astfel, fără să verifice care este realitatea din teren, noul şef al ITRSV Cluj-Napoca a efectuat plăţi în valoare de circa 450.000 de lei, adică în jur de 100.000 de euro, pentru lucrările de plantare a puieţilor efectuate anul trecut pe o suprafaţă de 83,5 ha. Cea mai mare parte a puieţilor, circa 60 ha, au fost plantaţi în perimetrele de ameliorare Budeşti, Țaga şi Târgşor din judeţul Bistriţa-Năsăud iar restul în perimetrele de la Aiud şi Săsciori din zona Alba Iulia şi Târgu Lăpuş din Maramureș.

Lucrările de plantare a puieţilor au fost efectuate de către firma "Sicran 2002" Bistriţa, deţinută de către Rodica-Elena Brănişteanu, nepoata lui Constantin Șulea, şeful Ocolului Silvic Lechinţa din cadrul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti. Firma este cunoscută în zonă ca fiind agreată şi susţinută de către Istrate Stețco şi camarila PDL din Bistriţa. Însă, în proporţie de 60-80%, puieţii de pe suprafeţele plantate de firma bistriţeană sunt uscaţi, pentru că "nu s-au respectat criteriile şi condiţiile de împădurire cu puieţi conform caracteristicilor pedologice ale suprafeţelor de teren pe care s-au efectuat lucrări de împădurire". Practic, s-a constatat că au fost suprafeţe destul de mari unde s-au plantat "nişte beţe în pământ" care, cum era normal, s-au uscat.

Cu toatea acestea, Istrate Stețco a dispus plata şi pentru lucrările de plantare a acestor puieţi uscaţi, fără să verifice cum stau lucrurile în teren. Cea mai mare suprafaţă plantată cu puieţi uscaţi se află în zona de care a răspuns chiar el până să fie numit şef al ITRSC Cluj-Napoca, adică în Bistriţa-Năsăud, unde de fapt şi locuieşte. "Lucrările de plantare a puieţilor a fost efectuate şi contractate anul trecut de către fostă conducere. Din cauza caniculei şi a secetei s-au uscat foarte mulţi puieţi, dar agentul economic care a efectuat plantarea puieţilor nu răspunde de pagubele datorate secetei. Eu nu am nicio legătură cu firma care a făcut lucrările de împădurire, dar eram obligat de lege sa fac plăţile", a declarat la acea vreme Istrate Stețco pentru ZIUAnews.

Porci mistereţi, la discreţie

Tot in 2012, ZIUAnews a relatat ca Istrate Stețco a avizat şi, ulterior, a solicitat Ministerului Mediului şi Pădurilor suplimentarea cotei de vânat, de la 43 de porci misteţi la 92, de pe fondul de vânătoare 24 - Șieu Măgheruș Bistriţa. Ministerul Mediului a aprobat imediat suplimentarea cotei, pentru că, aşa cum a declarat Stețco pentru ZIUAnews, "mistreţii făcuseră foarte multe pagube în zonă şi nu e prost cine cere, ci acela care dă". Altfel spus, Ministerul Mediului şi Pădurilor este "vinovat" de suplimentarea cotei de mistreţi pentru fondul Șieu Măgheruș unde a vânat şi va mai vâna Istrate Stețco împreună cu Ioan Oltean, alias Nelu Mexicanu, şi alţi lideri USL şi PDL din zonă.

Bătăuşul navetist

În urmă cu câţiva ani, fostul secretar de stat al pădurilor, din perioada 1997-2000, Anton Vlad, a fost bătut măr de inspectorul-şef de atunci al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic, Istrate Stețco. Anton Vlad se afla la o acţiune oficială de prevenire a braconajului pe fondul de vânătoare Colibiţa, situat în apropierea comunei Bistriţa Bârgăului, însoţit de vânători şi poliţia din localitate. Martorii prezenţi la această acţiune au relatat că, la puţină vreme după ce s-a început pânda, a sosit o maşină din care a coborât inspectorul-şef Istrate Stețco.

Acesta a venit glonţ la maşina lui Anton Vlad şi a început să-l lovească cu sălbăticie, fapt pentru care fostul secretar de stat s-a ales cu 16 zile de concediu medical şi cu nasul rupt. Din păcate, anul trecut, Anton Vlad a decedat, iar anul acesta, Istrate Stețco a ajuns şef al ITRSV Cluj-Napoca ca urmare a susţinerii venite din parte lui Ioan Oltean, dar mai ales a Rovanei Plumb. Astfel, Istrate Stețco a ajuns vătaful pădurilor particulare din cele patru judeţe şi duce mai departe campania de deferişare sălbatică a codrilor, începută de Avram Grigore. Acum, Istrate Stețco face naveta zilnic de la Bistriţa la Cluj-Napoca, circa 250 km dus-întors, cu maşina personală (Volkswagen Passat, nr. BN-79-WUW), iar carburantul se decontează de la ITRSV Cluj-Napoca.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE