Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Preoti si inspectori ai Bisericii, acuzati de defrisari masive de paduri

Postat la: 16.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un scandal imens a fost starnit la Ocolul Silvic Bisericesc Iasi, asta dupa ce mai multi angajati ai institutiei si persoane cu functii importante in Biserica Ortodoxa Romana au fost acuzati ca fura lemne in cantitati industriale din padurile pe care ar trebui sa le ingrijeasca. Scandalul a plecat dupa ce mai multi padurari au fost acuzati de catre sefii lor directi ca au taiat ilegal zeci de copaci sanatosi pe care i-ar fi valorificat mai apoi in scopuri personale.

Verificarile si controalele ulterioare au aratat insa faptul ca in aceste paduri au fost facute defrisari masive, iar asta chiar cu aportul persoanelor din conducerea Ocolului Silvic Bisericesc Iasi, institutie subordonata Bisericii Ortodoxe Romane. Din cauza scandalurilor petrecute in ultima perioada, mai multi angajati ai OSBI au infiintat un sindicat prin care incearca sa scoata la lumina ilegalitatile care sunt facute in aceste paduri si au solicitat verificari de la Garda Forestiera Suceava, precum si interventii din partea Înaltpreasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, scrie bzi.ro

Metodele folosite de acestia pentru a scoate castiguri personale din valorificarea lemnelor din padure sunt numeroase, iar in majoritatea cazurilor, copacii sanatosi sunt trecuti ca putrezi si fara valoare, iar apoi valorificati. O alta metoda este aceea prin care arborii taiati sunt trecuti in registre cu dimensiuni mult mai mici fata de realitate.

Cu ocazia inspectiei de fond facute in Cantonul Silvic 9 Mironeasa s-au constatat, inventariat si marcat cu ciocanul pentagonal si vopsea de culoare rosie, un numar de 51 de arbori taiati ilegal, cu un volum total de 8,909 mc, din care 1,994 mc justificati. Volumul taierilor ilegale nejustificate constatat este de 6,915 mc, cu o valoare de 1245,42 lei (fara TVA). Mentionam faptul ca un procent de 86 la suta din cioatele depistate la inspectia de fond sunt cioate vechi scoase din pamant, nemarcate, dar care prezentau o stare avansata de degradare sau putregai.

"Padurarul Andrei Relu ne-a relatat faptul ca in trecut i-au fost depistate si marcate cioate cazanite de catre ing. Alexandru Costin (responsabil cu paza si protectia fondului forestier la acea data) si ing. Lupu Codrin (sef District 1 Iasi la acea data), iar o parte din arborii martor pe care s-a amplasat amprenta ciocanului pentagonal au fost scosi la lucrarea de raritura din anul 2016. Am constatat faptul ca pe suprafata parcelei 1B exista cioate provenite de la exploatarea partidei 989424/618 SR Mironeasa, cu un volum de 121 mc si un numar de 721 de arbori marcati cu ciocanul circular PP-IS-01-01 si vopsea de culoare maro, iar cioatele scoase din pamant care prezentau o stare de degradare avansata si putregai nu au fost marcate", se mentioneaza in raportul inspectiei de fond realizate in Cantonul Silvic 9 Mironeasa.

La cantonul 6 Voinesti, la autorizatia de exploatare 65249 s-au marcat 229 arbori, din care 141 ca NTSM (copaci putrezi fara valoare), cu un volum de 28 mc. Cei 55 de arbori gorun lastar aveau in realitate diametrul de 50-60 si o inaltime de aproximativ 25 m, iar in carnetul de inventar au fost trecuti de Dan Ragosca cu inaltimea de 10 metri si diametrul de 18.

Reprezentantii Ocolului Silvic Bisericesc Iasi, institutie subordonata Bisericii Ortodoxe Romane care are aproximativ 30 de angajati, au refuzat sa comenteze aceste acuze aduse de padurari si chiar au refuzat sa ofere aproape orice detaliu despre activitatea lor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE