ZIUAnews vă dezvăluie una dintre cele mai rapace organizaţii mafiote din domeniul energetic: caracatiţa Transelectrica

Transelectrica Nostra

Postat la: 13.06.2012 - 07:37 | Scris de: Alex Puiu

3

Victor Ponta a declanşat mai multe controale la companiile de stat din domeniul energiei, aflate sub papucul "băieţilor deştepţi"  ZIUAnews a identificat şi supervizat cuibul în care se adună decidenţii de la Transelectrica  Hăhăianu, Mateescu şi alte personaje de la vârful Transelectrica stabilesc „strategia" într-un apartament de bloc, chiar vis a vis de sediul companiei

Prim-ministrul a decis organizarea unui desant de control asupra mafioţilor de la Transelectrica, Teletrans, Smart SA şi Hidroelectrica, pentru stabilirea legăturilor de crimă organizată care au subminat economia naţională. În componenţa acestei organizaţii mafiote care a penetrat companiile strategice ale României se regăsesc personaje conexate la mediile politic şi de informaţii şi care au beneficiat deopotrivă de protecţia şi complicitatea decidenţilor politici şi a serviciilor.

Modus operandi

O mare parte din banii pe care compania cu capital majoritar de stat îi obţine prin activitatea principală, aceea de transportare a energiei, se scurg către aşa-numiţii "băieţi deştepţi", care, la rândul lor, întorc serviciul mediului care îi sprijină - cel politic. Aspect deloc de neglijat, sumele de bani sunt de ordinul sutelor de milioane de euro.

În cazul Transelectrica, numele cel mai vehiculat este cel al nemţeanului Gheorghe Ştefan, mai cunoscut publicului drept Pinalti. Infiltrat şi în alte companii de profil, cu tentacule ce au reuşit să acapareze Ministerul Economiei, Ştefan este, practic, „Naşul transelectric". Astfel de indivizi, sprijiniţi, cum spuneam, politic, îşi instalează în funcţiile de conducere şi de decizie ale companiei de stat oameni care îndeplinesc, cumulativ, mai multe atribute. Ei sunt întotdeauna fideli, direct interesaţi şi, mai presus de toate, adevăraţi tehnocraţi ai domeniului în care activează. Odată intraţi în horă şi ajunşi complici, aceştia se îngrijesc ca toate contractele pe care Transelectrica le desfăşoară cu furnizorii, prestatorii de lucrări şi de servicii, să fie acordate, preferenţial, unor firme deţinute sau doar controlate din umbră de către „băieţi deştepţi". Cercul se închide în momentul în care facturile emise sunt onorate prin plăţi dispuse direct din contul Transelectrica, în conturile firmelor cu pricina. Orice încercare de pătrundere, din afara cercului, a unor persoane juridice care respectă regulile unei economii sănătoase, se loveşte, ca de un zid, de opoziţia directorului general al companiei de stat. De exemplu, un furnizor de servicii de poştă rapidă precum DHL - lider mondial în curierat, nu va avea niciodată câştig de cauză în faţa unei firme de apartament care înţelege regulile jocului. Am dat chiar un exemplu din curtea Transelectrica. Sistemul este unul de tip mafiot tocmai prin modul de operare. Paradoxal, deşi vorbim de subminare economică, acţiunile comerciale sunt desfăşurate, practic, în limitele legalităţii, fiind întru totul acoperite în contabilităţi, fapt care îngreunează orice demers al Curţii de Conturi. Semnele de întrebare apar doar atunci când sunt deconspirate persoanele din spatele firmelor, încrengăturile dintre acestea şi sfera politicului, locaţiile conspirative în care îşi planifică operaţiunile, opulenţa pe care o etalează, banii şi bunurile deţinute fără justificarea provenienţei şi aşa mai departe. La acestea de adaugă strigătele de pe bloguri ale unora dintre angajaţii Transelectrica vizibil afectaţi de nepotismul şi clientelismul politic care au acaparat compania, de la bază, la vârf.

Şuşotiţi liniştiţi, SRI veghează pentru voi

ZIUAnews a descoperit unul dintre cuiburile „băieţilor deştepţi", organizând o acţiune de supervizare a locaţiilor din preajma sediului Transelectrica. După numai două luni, s-a configurat o strategie a celor care doreau să vorbească liber, într-un loc retras, despre afacerile cu energie şi cele derivate. Pe cât de surprinzător pentru unii, pe atât de firesc pentru alţii, cărţile sunt făcute la nici 100 de metri distanţă de sediul Transelectrica din strada Sfânta Vineri nr. 29, într-un apartament de bloc, situat chiar vis a vis de clădirea de top în care îşi desfăşoară activitatea compania de stat. Mai precis, pe strada Negru Vodă nr. 2, bloc C4, scara 3, etaj 1, apartament 71.

Foto: Blocul din strada Negru Vodă. Cu roşu, apartamentul de taină (mai multe imagini în galeria foto)

Aici, se adăpostesc cu orele alde Horia Hăhăianu, Marius Mateescu, Mache (Marian Mache Gheorghiţă, directorul financiar Transelectrica) şi alţii. Culmea, locaţia unde aceştia colcăie nu este străină serviciilor, în faţa blocului regăsindu-se, cu consecvenţă, şi maşinile SRI-ului. Foarte interesant, agenţii SRI nu întreprindeau chiar o acţiune de culegere de informaţii - de filaj, fireşte, nici nu se mai pune problema, ci, după cum s-au desfăşurat lucrurile, mai degrabă o misiune de pază. Apartamentul, extrem de luxos, oferă mai-marilor transelectrici acea intimitate pe care sediul-mamă nu are cum s-o asigure. Fiind o companie de importanţă strategică pentru România, este lesne de înţeles gradul de monitorizare la care este supusă clădirea din strada Sfânta Vineri, aflată peste drum. Pare de necrezut, dar, tratativele purtate în astfel de locaţii afectează inclusiv bugetele familiilor noastre. Pentru că atunci când profiturile le sunt afectate, soluţia e aceeaşi: creşterea preţului la kilowatt.

Potrivit Recom online, în acelaşi focar unde Hăhăianu şi ai lui dezbăteau şi puneau în practică directivele primite de sus, făceau împărţeala şi stabileau comisioanele, apar mai multe firme. Nu mai puţin de patru societăţi comerciale au sau au avut sediul la apartamentul 71. DASS COM SRL (J40/760/1997), având ca obiectiv principal de activitate „Intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi cu semifabricate" (Cod CAEN 4611), îi are ca asociaţi pe Grigoriu Elena şi Grigoriu Dan Constantin, acesta din urmă îndeplinind şi funcţia de asociat unic. Urmează METAL BUSINESS MANAGEMENT SRL (J40/2887/2003), având ca obiectiv principal „Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management" (Cod CAEN 7022). Firma este administrată de Telbisz Sebastian şi are ca unic asociat pe Grigoriu Elena. O altă societate, aflată în dizolvare, este EUROGAS COM SRL (J40/8884/2001). Dragnea Daniel şi Roşu Călin Mircea îndeplinesc funcţiile de administratori, dar sunt şi asociaţi în firmă alături de aceeaşi Grigoriu Elena. În fine, STONE REAL IMOBILIARE SRL a avut la un moment dat sediul social aici, dar s-a mutat undeva în sectorul 5. Aceasta din urmă este administrată de Telbisz Sebastian.

În contextul întâlnirilor de taină de la apartamentul 71, o soluţie de tip „Mateescu" la o problemă gen „Hăhăianu", nu poate decât să stârnească indignarea şi îngrijorarea. Din punctul de vedere al controlului asupra Transelectrica, recenta schimbare a directorului general nu este altceva decât o revenire la situaţia anterioară, favorabilă unora ca Pinalti. După ce Mihai Răzvan Ungureanu la mazilit pe Horia Hăhăianu, în februarie, Octavian Lohan a fost la rându-i schimbat în urmă cu două săptămâni de Marius Ion Mateescu, după un joc de culise în care, din nou, interesele „băieţilor deştepţi" au avut prioritate.

Marius Mateescu este de ani buni mâna dreaptă a fostului director general Horia Hăhăianu. Doar dacă urmărim modul în care cei doi au evoluat în structuri, observăm legătura de tip ombilical dintre cei doi. Pe vremea când Hăhăianu conducea destinele Teletrans, Mateescu ocupa funcţia de director tehnic. La mai puţin de o lună de la preluarea conducerii Transelectrica de către Hăhăianu, Marius Mateescu a fost numit director de investiţii al companiei de stat. Mai mult decât atât, se pare că Mateescu chiar ar fi condiţionat numirea sa în funcţia de director general, de menţinerea lui Horia Hăhăianu în structurile Transelectrica pe funcţia de inspector general.

Absolvent al Politehnicii, în 1987, Marius Ion Mateescu a lucrat ca inginer la ICPE SA, între 1990 şi 1994, iar, mai apoi, la Telefonica, între 1994 şi 1997. În următorii 12 ani, până în martie 2009, îl găsim la Vodafone România. În aprilie 2009, devine director tehnic la Teletrans, filiala Transelectrica care, oficial, are ca principal obiect de activitate asigurarea de servicii de comunicaţii şi IT pentru administrarea reţelelor electrice de transport. Compania Teletrans este operatorul de telecomunicaţii deţinut integral de Transelectrica şi a fost înființată în anul 2002, Are reprezentanțe în 32 de municipii de județ, acces la rețeaua de fibră optică ce depăşeşte 5.000 de km în peste 110 locații și legături „crossborder" cu Bulgaria, Serbia şi Ungaria.

Pe lângă atribuţiile legate de coordonarea unei echipe compuse din peste 150 de ingineri şi tehnicieni, Mateescu s-a îndeletnicit şi cu planificarea strategică a banilor companiei, gestionând, numai în 2011, peste un million de euro, cât era bugetul alocat dezvoltării capacităţii reţelelor.

Mateescu, de altfel un profesionist şi un tehnocrat desăvârşit, şi-a continuat drumul pe scara ierarhică, fiind numit şef al Direcţiei Planificare, Dezvoltare RET şi Accesare Fonduri Europene în cadrul Transelectrica, în vara anului trecut. În această calitate, a administrat în ultimele 12 luni un buget de investiţii de peste 215 milioane de euro, aşa cum reiese chiar din CV-ul său. Nici la accesarea fondurilor europene nu stă rău. În acest sens, a semnat, în 2011, contracte pentru proiecte în valoare de 40 de milioane de euro.

Căpuşa SMART SA

Lucru ştiut, prin reorganizarea Transelectrica, şi-au făcut apariţia mai multe filiale, subordonate întru totul companiei de stat. SC FORMENERG SA are ca obiect de activitate instruirea personalului din sectorul energetic şi a fost înfiinţată la data de 1 aprilie 2002. Condusă de Dragoş Florescu, filiala are ca principală sursă de venituri serviciile prestate către Transelectrica. Un an mai târziu, se pun bazele ICEMENERG, prestatoare de servicii în domeniile centralelor termoelectrice, staţiilor şi reţelelor electrice. Condusă de Gheorghe Olteanu, aceasta are ca obiect de activitate cercetarea ştiinţifică şi ingineria tehnologică, precum şi asistenţa tehnică în aceste domenii. În 2004, apare ICEMENERG SERVICE. Condusă de Bogdan Pascu, filiala este responsabilă cu serviciile din domeniul producerii de aparate pentru distribuţia şi comanda energiei electrice. La acestea se adaugă OPCOM - Societatea Comercială „Operatorul Pieţei de Energie Electrică" SA, înfiintată în 2000 şi condusă, în prezent, de directorul general Victor Ionescu.

Deosebit de importante pentru scurgerea de bani din Transelectrica sunt, însă, alte două filiale ale companiei de stat. Este vorba despre SMART SA, condusă de Cosmin Monac, personaj puternic susţinut de Gheorghe Seculici - socrul lui Gheorghe Falcă, finul lui Băsescu şi preşedintele PDL Arad - şi TELETRANS, al cărei director general este Ovidiu Mihăilă. Societatea Comercială pentru Servicii de Mentenanţă a RET, SMART SA, a fost înfiinţată, de asemenea, prin reorganizarea Transelectrica, ca filială deţinută integral de compania de stat, în anul 2001. SMART SA are ca obiect de activitate „efectuarea de revizii şi reparaţii la echipamentele primare şi secundare din reţelele electrice, inclusiv măsurători profilactice, remedierea incidentelor la instalaţiile electrice, prestări de servicii în domeniul energetic, microproducţie de echipamente electrice de plată pentru participanţii la piaţă, în conformitate cu tranzacţiile realizate". Cu alte cuvinte, filialei SMART SA îi revin tot felul de atribuţii echivoce, care, lăsând loc la interpretări, să permită oricând invocarea unor necesităţi imediate, privind tot soiul de servicii şi lucrări care implică resurse şi costuri greu de cuantificat. Mai precis, SMART SA nu este altceva decât acoperirea pe care „smart-băieţii" o folosesc pentru a-şi trage din Transelectrica partea leului. Orice nevoie de lichidităţi a „băieţilor deştepţi" se transformă într-un apel la serviciile filialei SMART SA. Într-un timp fulger, nevoile sunt satisfăcute - fie că este vorba de vopsit garduri, tăiat copaci, tuns iarbă, deratizare sau spălat de geamuri, firmele-fanion ale SMART emit facturile, iar compania de stat le achită. Mii, zeci de mii, sute de mii de euro pentru fiecare comandă ajung în conturile firmelor care, cu ajutorul „celui de sus", au „câştigat" dreptul de a se intitula furnizorii de casă ai companiei de stat. Cine îşi aminteşte ce însemna Petrom Service pentru Petrom, înţelege mult mai bine ce înseamnă SMART SA pentru Transelectrica. Două speţe, aceeaşi dirijori şi beneficiari: „băieţii deştepţi", împreună cu sfera politicului care i-a generat şi care îi susţine. Pentru cititorii care au lecturat articolul „Lista lui Hăhă", publicat într-un număr anterior, reamintim doar unul dintre multele exemple, cel al „cosaşilor transelectrici". În virtutea obiectului de activitate, SMART SA este cea care se ocupă, printre altele, de cositul ierbii şi tăiatul copacilor din preajma staţiilor şi a stâlpilor Transelectrica. În lista de achiziţii a companiei Transelectrica, pentru anul în curs, fostul director Horia Hăhăianu i-a aprobat lui Cosmin Monac sute de mii de euro doar pentru „Serviciile de cosire şi îndepărtare a vegetaţiei în staţii electrice şi centre". Aşa cum ZIUAnews a dezvăluit, în frunte se afla Sucursala de Transport Craiova, cu 45.977 de euro, urmată de ST Piteşti (34.264 de euro) şi Bucureşti (29.103 de euro). La Bacău şi Timişoara, aceleaşi servicii erau denumite „de înlăturare a buruienilor din staţiile de transformare din cadrul ST Bacău/ST Timişoara" şi costau 34.483 de euro, respectiv 36.782 de euro. Amintim doar că lista cu pricina se întindea pe 627 de pagini, iar suma alocată achiziţiilor Transelectrica pe 2012 depăşea 80 de milioane de euro. Iar asta nu este totul.

Nu mai devreme de luna februarie a acestui an, Transelectrica a semnat un contract pe 36 de luni prin care se obligă să plătească filialei sale SMART SA, colosala sumă de 361.341.361 lei. Contractul nr. 57/2012 are ca obiect "furnizarea de servicii şi lucrări strategice în instalațiile din gestiunea Transelectrica - servicii de mentenanță preventivă minoră și/sau corectivă, precum și lucrările accesorii acestora, cu impact asupra siguranței în funcționare a RET". Se mai precizează că "suma este repartizată pe perioada 2012-2015, iar valorile repartizate pe fiecare an nu vor depăși bugetul anual al Companiei aprobat cu această destinație pentru anii 2012-2015. (...) Transelectrica are obligația de a efectua plata către SMART SA în termen de 30 de zile de la înregistrarea facturilor la Transelectrica". Această înhămare la plată a Transelectrica a avut şi efecte. La sfârşitul lunii mai, românii au aflat că vor plăti cu 5% mai mult facturile la energie electrică. O majorare pe cât de inopinată, pe atât de nejustificată.

TELETRANS - cap de pod pentru mafie

Depăşind domeniul mentenanţei şi prevenţiei, dăm peste securizare, fibră optică, relee, STS. Într-un cuvânt, TELETRANS. Filiala Transelectrica are ca principal obiect de activitate „asigurarea de servicii de comunicaţii şi IT pentru administrarea reţelelor electrice de transport". În realitate, o altă „suveică", aceeaşi „băieţi deştepţi". Fără a răscoli foarte mult, precizăm doar legăturile care există între filiala subordonată Transelectricii lui Hăhăianu şi Mateescu şi grupul de firme UTI, deţinut de Tiberiu Urdăreanu şi soţia acestuia, Lucia, doi experimentaţi în afacerile cu statul român, din care au scos sute de milioane de euro. Amintim numai securizarea reţelelor Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă, securizarea Portului Constanţa şi a Aeroportului Henri Coandă, la care se adaugă alte contracte de succes finalizate cu Metrorex, MAI, SPP, MApN, Romtehnica, Nuclearelectrica, Direcţia Generală a Vămilor, Parlamentul României, CONEL, Ministerul Comunicaţiilor, Tehnologiei şi Informaţiilor, iar lista ar putea continua.

Şi în cazul Transelectrica, reţeta şi regulile jocului sunt aceleaşi. Inutil să mai spunem care a fost rolul lui Urdăreanu în transformarea banilor publici în bani pentru campaniile electorale ale PDL, în principal pe filiera Adriean Videanu, care nu făcea un secret din petrecerea vacanţelor taman pe proprietatea lui Urdăreanu de pe Coasta de Azur. Mai mult, raporturile cu grupul UTI sunt, pentru Transelectrica, şi o legătură directă cu sfera serviciilor, nu doar a politicului. Este suficient să ne aducem aminte de raportul comercial de 55 de milioane de euro care i-a avut drept protagonişti pe UTI Systems, Rasirom (regie în subordinea SRI) şi Transelectrica. Contractele, semnate în 2008, erau destinate dotării a zeci de obiective ale Transelectrica cu sisteme electronice de alertă şi supraveghere, fiind printre cele mai consistente înţelegeri încheiate vreodată pentru securizarea unei companii de stat.

Victor Ponta şi lupta pentru eradicarea crimei organizate

Decizia lui Mihai Răzvan Ungureanu cu privire la trecerea pe linie moartă a lui Horia Hăhăianu, de la mijlocul lunii februarie, trebuie privită tot din perspectiva raporturilor de interese pe linie politică, ce au vizat, cel mai probabil, axa Arad, şi, în acelaşi timp, constituie o dovadă concretă a directei implicări a politicului în controlul fotoliului de director general al Transelectrica. Destituirea s-a făcut, chipurile, pentru „proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile". Horia Hăhăianu nu a înţeles mesajul premierului de atunci şi a încercat să revină pe poziţie. A fost suficient un avertisment de natură penală, pentru ca Hăhăianu să bată în retragere. Însă, odată cu numirea lui Mateescu, lucrurile par a fi revenit la „normalitatea" de altădată.

Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial din 7 iunie, Victor Ponta a cerut înfiinţarea unui comitet interministerial care să prezinte Guvernului, până la data de 14 iunie, o informare asupra situaţiilor de la Transelectrica şi Hidroelectrica. Din comitet au fost desemnaţi să facă parte miniştrii Finanţelor, Economiei, Internelor şi Justiţiei. Acţiunea a venit nu doar pe fondul amânării, până la toamnă, a privatizării unei cote părţi de 10 procente din Transelectrica şi Transgaz, dar şi într-o perioadă tulbure din punct de vedere al deţinerii controlului la vârf, în patru luni perindându-se trei directori generali în fruntea companiei de stat: Hăhăianu, Lohan şi Mateescu.

Un împrumut de la Citibank chiar în pragul anchetei

Chiar pe data de 7 iunie, zi în care era publicată în MO decizia premierului, executivul Transelectrica a sfidat acţiunea Guvernului şi a contractat un credit de „doar" 125 de milioane de lei de la Citibank, pentru care a garantat „cesionând creanţe prezente şi viitoare reieşite din contracte cadru ale companiei".

Această atitudine poate fi înţeleasă numai privind dificultăţile pe care le implică o asemenea acţiune. Iar pentru aceasta trebuie precizat că un director general al unei companii ca Transelectrica nu poate fi îndepărtat decât pentru un management defectuos demonstrat cu probe, dovezile trebuie întărite prin semnături aparţinând acestuia, în cazul de faţă, lui Marius Mateescu. Cum deciziile se iau, mai întâi, la nivel de compartimente, divizii şi direcţii, este greu de indentificat o scurgere de capital pentru care să răspundă doar directorul general. De cele mai multe ori ierarhia semnăturilor îl scoate din culpă pe acesta, iar cei traşi la răspundere sunt directorii de sub Mateescu. Totodată, şi aceştia scapă de vină, atâta timp cât peste ei a semnat directorul general. Iar acţiunile acestuia din urmă sunt mereu dirijate de cineva care stă pe zeci de milioane de euro şi care a contribuit serios în sfera politicii. Aşa se închide cercul banilor care începe cu factura voastră de energie elecrică.

Tocmai de aceea, modul în care serviciile vor sprijini cu onestitate planul Guvernului Ponta va fi decisiv în lupta împotriva crimei organizate. Acestea au obligaţia să pună la dispoziţia premierului toate informaţiile pe care, cu siguranţă, le deţin.

Alex Puiu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Radut Damian, 15 iunie 2012 09:23

- Art. 181: \"(1) Folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. [...] \"
..................................................
Nenea Mache asta , cu trecutul lui cu tot, se pare ca mai are inca dreptul de a fi la conducerea unei institutii de anvergura.

0
0

Se apropie latu\'!, 14 iunie 2012 18:45

Felicitari pentru investigatie si articol!

-1
+1

Ionescu, 15 iunie 2012 10:11

Bravo!!!, un articol excelent. Tot ceea ce afirmaţi este perfect adevărat, acest Hăhăianu ar trebui să intre direct la PUŞCĂRIE. Poate încercaţi să vedeţi ce directori a numit acest individ la sucursalele Transelectrica înlăturând oamenii competenţi şi incoruptibili. Culmea neruşinării este că acest individ ocupă actualmente postul de Inspector şef al Transelectrica.

0
+1

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE

Sondaj Ziua News

    • Isi va da Victor Ponta demisia in urma scandalului ce-l implica pe cumnatul sau?

    • VOTEAZA