Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vaporii razboiului. Interesele si politica Big Tobacco pentru a distruge tigara electronica si condamnarea la moarte a milioane de fumatori

Postat la: 12.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Putina lume dinafara fenomenului a auzit cate ceva despre TPD sau FDA legat de viitorul fumatului. Ceva mai multi, insa, oarecum interesati, au citit stiri despre noile reglementari din industria tutunului, dar fara sa aprofundeze subiectul. Fumatorii, de pilda, obisnuiti cu scumpirile anuale ale tigarilor, au inteles doar ca este vorba despre o masura care va conduce la o noua majorare de preturi. Nu au citit regulamentul. Si nici nu stiu ca in spatele acestei directive europene (TPD), care e simetrica in raport cu alte reglementari de peste ocean (FDA Tabacco Regulations) se duce un razboi surd, dar si absurd, intre industia tutunului si cea a vapatului.

Nu stiu, spuneam, pentru ca multi dintre fumatori nici n-au auzit de vapat. Nu stiu, pentru ca nu se vrea sa se stie, ca vapatul poate salva vietile fumatorilor. Vapatul este echivalentul fumatului, insa in loc de tigara propriu-zisa, se foloseste o tigara electronica (TE), sau un device compus dintr-o baterie si un atomizor, care in principiu transforma in aburi un lichid bazat pe o glicerina, propylene glycol si o aroma alimentara. In acest lichid se amesteca (sau nu) diverse concentratii de nicotina, astfel incat aburii inhalati in plamani sa satisfaca dependenta de nicotina, produs care nu este cancerigen, iar in cantitatea inhalata, concentratia fiind mica, nu este nici toxic. Ba chiar s-a demonstrat ca nicotina este benefica organismului uman, este continuta si de banalele vinete, de pilda, sau in dovlecei.

Multi dintre cei care s-au apucat de vapat au renuntat definitiv la tigari. Apoi, au renuntat si la nicotina si la vapat. Astfel, tigara electronica, dupa cum arata studii care au evoluat in ultimii cinci ani, este o alternativa cu 95% mai sanatoasa decat fumatul clasic (in fumul de tigara exista peste 2.000 de compusi, din care peste 400 sunt cancerigeni si alti 400 sunt toxici, doar 20 creand dependenta, fata de lichidul pentru vapat in care nu se regaseste niciun produs cancerigen, nicotina fiind singurul care da dependenta si are o toxicitate extrem de retransa, practic nula la acea concentratie).

TE e mai mult mai putin nociva decat s-a afirmat

In cei aproape zece ani de cand s-a inventat si, mai apoi, dezvoltat, tigara electronica, vapatul a devenit un obicei aparte de fumat. Studiile au aratat ca nu exista pericol pentru cei ce vapeaza, inhalarea vaporilor fiind mai putin periculoasa decat consumul de carne rosie relativ la expunerea la cancer, sau la fel de periculoasa precum respiratia aerului care si asa e poluat, mai mult, nu e deloc daunator persoanelor din jur. Aburul se disipeaza, nu lasa miros precum tutunul ars. La doar doua saptamani dupa ce un fumator se apuca de vapat mirosul si gustul revin la capacitatea normala, apoi dispare tusea fumatorului, respiratia revine la normal, iar plamanii incep sa evacueze toxinele. Unde mai pui ca vapatul costa pe an, in medie, doar o treime din pretul tigarilor obisnuite.

Cum spuneam, datorita acestor avantaje, multi s-au apucat de vapat. Din ce in ce mai multi. Industria tutunului (Big Tobacco) a inceput sa simta pierderi masive incepand cu trei-patru ani in urma. Asa ca a trecut la ofensiva. A inundat mass-media, pe bani grei, cu informatii neverificate ca vapatul e mai periculos, ca ucide, ca tigara electronica e mult mai cancerigena decat cea normala, ca, in mod hilar, vapand faci apa la plamani, ca ramai impotent, ca exista risc cardio etc. Fireste, in fata bombardamentului media, opinia publica a luat de bune aceste stiri mincinoase. S-au facut apoi studii, s-a demonstrat ca vapatul nu numai ca nu este mai periculos decat fumatul, ci este aproape 95% mai sanatos decat inhalarea toxinelor din tigara clasica.

Un alt val de fumatori s-a apucat de vapat. Industria tigarii electornice (in special in China, acolo unde a fost inventata de un chinez care a vrut sa-l determine pe tatal sau sa se lase de fumat, fiind in stadiu avansat de boala, deci inca de la inceput a fost gandita ca un leac) a crescut exponential, dand o lovitura usturatoare industriei tutunului.

Pentru ca e vorba de bani, de multi bani, industria tutunului - cea cu adevarat criminala - a reactionat, alaturi de tarile dominante din UE si, fireste, de guvernul SUA. Aceste state bogate pierdeau taxe majore si accize din cauza celor ce se lasau de fumat si se apucau de vapat. Asa ca s-a inventat altceva. Sub asa-zisa reglementare SUA-UE a tigarilor clasice (niste reguli care nu le afecteaza foarte tare) se reglementeaza si vapatul, desi tigara electronica nu e tutun, iar vapatul nu e fumat. Singurul lucru comun e nicotina, dar nicotina exista si in produse alimentare, si in inhalatoare si in plasturi etc. In mod abuziv si absurd - cum spuneam - tigara electronica si lichidul au fost trecute la produse din tutun si supuse nu numai taxelor si accizelor, ci si unor reglementari menite sa distruga definitiv industria de profil, condamnand astfel la moarte milioane de oameni care nu pot scapa din ghearele fumatului. Asta in timp ce tot mai multe studii medicale se pronunta pro-vapat, ba chiar recomanda introducerea tigarii electronice mai degraba intre produsele farmaceutice destinate tratarii bolilor legate de fumat. De pilda, vapatul nu numai ca nu face rau inimii, dar nicotina din aburii glicerinizati regleaza fluxul sangvin, vapatul scade tensiunea arteriala, normalizeaza pulsul, regleaza respiratia, ofera o stare de confort prin aromele inhalate la nivelul gurii, o crestre a placerii, destindere si o diminuare a stresului.

Daca nici asa industria vapatului n-a putut fi scoasa din joc, chiar companiile de tigari au scos pe piata e-lichid, incercand sa bage monopol pe produs, si au "inventat" device-uri pentru fumato-vapat. Companiile de tigari au scos un soi de produse hibrid - sub denumirea de "tigara viitorului" - care folosesc atat tutun cat si lichid pentru vapat, cu niste atomizoare speciale, incercand si pe aceasta cale sa dea o noua lovitura vapatului, numai ca aceste produse nu au prins nici la vaperi, nici la fumatori. De aia au trecut, dupa Planul A (vapatul te omoara), la Planul B (sa incercam si noi piata), la Planul C (sa omoram piata prin TPD si FDA).

TPD si FDA Regulations de la 20 mai 2016

Industria tutunului, cea care baga miliarde de dolari si euro in politica si politicieni, care aduce alte miliarde din taxe si accize, cea care de fapt ucide milioane de oameni anual, a trecut la ofensiva si, prin lobby pe bani grei, au implementat TPD si FDA Regulations simultan in SUA si UE. In UE de la 20 mai 2016 pentru tutun si din 20 noiembrie 2016 pentru tigara electronica. S-au introdus reglementari drastice pentru comercializarea de produse pentru vapat, de-a dreptul absurde, taxe importante si preturi de omologare a produselor halucinante. Iar asta cand, de fapt, statul ar fi trebuit sa dea facilitati vapatului ca o masura sigura de combatere a fumatului.

Inainte de TPD, insa, in România s-au introdus accize si la lichidele pentru vapat, cele purtatoare de nicotina, fiind considerate produse pentru fumat, ca si tigarile clasice. Statul român a simitit miros de bani multi pentru ca vapatul a luat amploare de masa, crescand simtitor pretul la lichide, apropiindu-l de cel al produselor din tutun. Statul a impus 0,5 lei per ml de lichid cu nicotina. Astfel, un lichid de 30 de ml care inainte costa in medie 30 de lei a ajuns la 50-60 de lei. Baza de glicerina nicotinizata de 100 de ml s-a scumpit cu 50 de lei fata de pretul anterior. Dar ce e mai grav si discriminatoriu e ca s-a facut indiferent de concentratia in nicotina a produsului. Anterior reglementarii, preturile la bazele pentru e-lichid se vindeau, cum e firesc, proportional cu concentratia. Statul a dat o masura discriminatorie taxand la fel si lichidul de concentratie 24mg/ml de nicotina si pe cel de 3mg/ml. Ceea ce incurajeaza vapatul la concentratie mai mare, deci la dependenta mai mare, in loc sa permita reducerea treptat a concentratiei si in timp renuntarea la nicotina, deci la dependenta de vapat, ca si la la cea pentru fumat, daca e sa consideram vapatul ca un tratament impotriva fumatului.

Guvernul roman a fost interesat de bani si nu de sanatatea poporului

Romania a fost printre primele state din UE in care s-a raspandit obicieul vapatului. Au aparut si dealerii de produse, dar multi dintre vaperi isi comandau online produsele din China, din SUA, sau alte state europene. Acum, conform noilor reglementari la TPD acest lucru devine interzis. Conform noilor reguli, omologarea produselor pentru vapat la standarde europene costa o avere, in vreme ce omologarea tigarilor normale nu exista. Producatorii de tutun, speriati de avantul pietei pentru vapat, au ales sa sacrifice 5% din afacerea lor, prin reglementare, dar sa dea o lovitura de 90% industriei vapatului si de 100% aproape sanatatii oamenilor.

Miscari de protest ale vaperilor

In Romania exista multe comunitati ale vaperilor, ceea ce nu prea exista in cazul fumatorilor. Vaperii fac prozelitism. Unul "sanatos", ii invata pe fumatori ca este vapatul si ce beneficii aduce, mai ales ca au testat pe propria piele, 97% din vaperi fiind fosti fumatori inraiti. Comunitatile vaperilor, precum "Best Vape", "Grup de Vapat", "Academia de Vapat", "Carpathian Vapers" etc. sunt destul de puternice, adunand mii de membri pe retelele de socializare. Dar nu atat de puternici pe cat si-au dorit. Nu au putut sa lupte nici ei cu colosul tutunului si cu interesele economice ale Big Tabacco din România, cu politicienii corupti care au achiesat la TPD, care au introdus reglementari chiar mai drastice decat a cerut UE, sau decat au alte state din comunitate. Politicieni care si-au deschis buzunarele in fata companiilor de tigari de la noi, stiut fiind ca in 2015 s-a deschis chiar un dosar penal la DNA pentru fapte de coruptie in randul unor politicieni, legate chiar de reglementarile TPD.

Vaperii n-au prea fost consultati odata cu TPD, iar cand au fost consultati, unii dealeri au tradat comunitatea, s-au dat cu politicienii, pentru interese meschine, care sa le protejeze doar lor afacerea. Nici vaperii nu sunt chiar atat de uniti pe cat s-ar dori. Exista multe orgolii intre ei. Cum exista si multe interese comerciale, dar care ar fi trebuit sa fie tratate ca si marunte in fata "dusmanului comun". La protestele lor publice nu s-au prezentat prea multi sustinatori, nici cateva sute de vaperi. Asa ca au fost ignorati. In alte tari din UE s-au facut petitii, s-au constituit asociatii legitime, care au protestat, au strans zeci de mii de semnaturi si au modificat legile din tarile lor, ca in Marea Britanie, Polonia, Germania sau Franta. La noi, din considerentele amintite, legea a devenit chiar mai drastica, favorizeaza la maximum indutria tutunului, iar vocea vaperilor a ramas in surdina.

Cu toate astea, "Best Vape" - unul dintre cele mai puternice si mai reactive grupuri - organizeaza pe 20 mai 2016, odata cu intrarea in vigoare a TPD un eveniment de protest, dar si un concurs pentru vaperi. Pentru ca, pe langa obicieiul in sine, vapatul a devenit si un hobby (deviceurile pot fi colectionate, modate - la o scara mai mica, asemanator cu masinile sau motocicletele de curse), dar si un sport, exista concursuri de cloud chassing (cine scoate vapori mai multi, un nor mai mare de aburi), sau de tricks (cine face din aburi mai multe cerculete, meduze, tornado etc.) fapt ce atras si mai multi adepti din randul fumatorilor, mai ales cei tineri, pentru ca nu poti face cu tigara normala ceea ce poti face cu aburii vapatului din punct de vedere al show-ului. Pe langa aceste concursuri, "Best Vape" doreste ca la eveniment sa participe si fumatori, sa vada cu ochii lor despre ce e vorba, sa incerce la fata locului produsele si sa simta cu gura lor ca-s mai bune, mai gustoase decat tutunul ars, dar, in primul rand, mai sanatoase.

Date statistice care demonstreaza amploarea fenomenului

In 2015, industria chineza a castigat 6 miliarde de dolari de pe piata vapatului, iar marile magazine online chinezesti au inregistrat profituri de 450 de milioane de dolari numai din vanzarea produselor pentru vapat. Tot in 2015, aproximativ 500.000 de americani, care fumau in medie un pachet de tigari pe zi, au trecut la vapat. Daca luam in calcul costul mediu al unui pachet de tigari 6-8 dolari (functie de stat si de taxe), considerand un castig pentru producator de 2 dolari la pachet, iar pentru stat de 3 dolari la pachet, inseamna ca producatorii au pierdut 1 milion de dolari pe zi, iar statul 1,5 milioane de dolari pe zi.

Pe an producatorii au pierdut aproape 0,5 miliarde de dolari, iar statul aproape 1 miliard de dolari. Industria americana de vapat (moduri, atomizoare, lichid pentru vapat), la un loc, a produs profit de doar 650 de milioane de dolari in 2015. Asta la o pierdere de 1,5 miliarde de dolari produsa statului si industriei tutunului arata ca americanii care s-au lasat de fumat si au luat numai produse de vapat americane (care sunt mult mai scumpe decat cele chinezesti), au cheltuit oricum de trei ori mai putin decat atunci cand fumau tigari traditionale.

In 2016, daca regulile FDA si TPD n-ar fi fost, industria chineza si dealerii lor ar fi inregistrat conform prognozelor (luand in calcul rapiditatea cu care se creeaza noi produse, atomizoare, moduri, mai putin e-juice in china, dar un galop nebun ce face ca un produs sa fie depasit moral in numai o luna de la punerea in circulatie, nicaieri intr-o alta industrie nu se mai intampla asa ceva pe plan mondial), deci, ar fi ajuns la 16 miliarde de dolari, iar numarul vaperilor din SUA ar fi ajuns la aproape 1.000.000, in vreme ce industria americana de tigari, mai mult ca sigur, si-ar fi dublat pierderile, iar statul le-ar fi triplat.

Razboiul industriei americane de vapat cu cea chineza e pierdut. In loc ca SUA si UE sa incurajeze productiile pe plan local, eliminand din taxe si accize, dar sa si incurajeze aceasta productie alternativa pentru sanatatea populatiei fumatoare, au ales cea mai murdara cale de a lovi industria chineza. Rapid, destul de eficient, sacrificand, cum spuneam, doar o mica parte din industria tutunului, aparent acest pas fiind facut pentru sananatea oamenilor. In fapt, nimic mai fals!
FDA regulations implica si distrugerea pietei americane si celei chinezesti. Orice produs, chiar daca e adus din China sau fabricat in SUA, trebuie omologat dupa o procedura stiintifica, una care costa sute de mii de dolari (ca la avioane sau automobile aproape), iar in unele cazuri se depaseste milionul de dolari.

La viteza cu care chinezii fac produse, abia ce ai omologat unul ca e deja depasit si poti sa-l arunci la gunoi. La fel si la lichide, acolo unde piata americana o depasise pe cea din China. Omologarea unui tip de e-juice costa in medie o suta de mii de dolari, deci la o gama de 10 lichide ai milionul. Ca atare, atat FDA cat si prin TPD (satelitul european) au decis sa loveasca industria chinezilor, iar in acelasi timp sa mareasca taxele si accizele si sa condamne la moarte prin fumatul traditional milioane de oameni. Asta ca sa fie clar de tot pentru oricine ca nu de sanatatea fumatorilor le pasa celor ce au initiat FDA Regulations si TPD, ci numai de bani, sume uriase, de veniturile imense care vin din tutun omorand din ce in ce mai multi fumatori, dar si nefumatori.

In acest articol dam cuvantul si leaderilor din vapat si dealerilor, sigur, nu-i putem mentiona pe toti, cum spuneam sunt foarte multe grupuri pe retelele de socializare, vaperii sunt destul de divizati cand, de fapt, ar trebui sa fie uniti, iar grupurile de pe Facebook ar trebui sa se uneasca pentru ca asa ar aduna poate zeci de mii de membri. La fel nu putem mentiona toti dealerii, dar in cele ce urmeaza am ales parerea unora din cei mai reprezentativi, dintre cei care s-au opus TPD in forma actuala discriminatorie si restrictiva vizavi de libertatile oamenilor. Cu alte cuvinte, tigara care ucide nu e reglementata ca forma si ca piata de distributie, in schimb, tigara electronica, aceea care poate salva vieti, este ingradita la maximum, cu scop final de a fi distrusa. Pe de-o parte exista libertatea de a fuma tigara clasica, dar nu exista in aceeasi proportie libertatea de a utiliza TE.

Alexandru "Wolfheart" Vocheci ("Best Vape"): "De la infiintarea noastra, acum un an si jumatate si pana in prezent am incercat, pe cat posibil, sa cream o comunitate unita si documentata in legatura cu vapatul. Avem sute de articole care demonstreaza ca vapatul este mult mai putin nociv decat tigara clasica, dar niciodata nu strica sa ne extindem cunostiintele. Suntem oameni, ne este in natura sa incercam sa evoluam si sa cautam variante mai eficiente. Grupul a fost format in urma unor discrepante de gandire intre liderii din trecut si persoanele mai deschise spre nou. In timp ce primii au incercat sa impuna reguli putin ilogice si orice era in afara acelor reguli trebuia sa fie considerat ca nu există, cativa dintre noi ne-am razvratit si am ales sa ne sacrificam timpul nostru pentru a-i ajuta pe incepatori sa inteleaga mai bine in ce consta vapatul, care sunt beneficiile, dar care sunt si riscurile. Comunitatea a crescut, am devenit din ce in ce mai activi, si am incercat sa ramanem la fel de uniti. Intalniri au loc aproape saptamanal intre membri, dar odata la sase luni incercam sa facem ceva important. Legile TPD sunt gandite sa distruga in totalitate industria, de acea am decis sa organizam cel mai mare eveniment chiar la final, in ultima zi de dinaintea furtunii! Am reusit sa adunam cateva magazine de partea noastra, am sponsorizat si noi, administratia, atat cat am putut. Asa a luat nastere "Hail Mary", ultimul nostru strigat impotriva TPD. Pentru multi din noi, vapatul nu a ramas doar o metoda de a ne lasa de tutun, a devenit o pasiune. Testarea lichidelor, aromelor, experimentarea cu diferite componente ale tigarii electronice, unele dintre ele fiind reconstruibile de catre utilizator, acestea ajung sa ii atraga in mod special, ajungand sa treaca vapatul de la modalitate de renuntare la tigari la statutul de hobby. La evenimentul din 20 mai am pregatit distractiile noastre, am aranjat si ca magazinele sa isi poata etala noile produse, in incercarea de a-l face cat mai aproape de un eveniment de gen din alte tari. Din pacate nu putem avea anvergura lor, nu avem nici sustinerea lor financiara, dar facem ce putem, si ne asteptam sa iasa bine. Facem, in schimb, ceva ce in alte tari nu s-a facut la un asemenea eveniment: am pregatit un proiect nou, #BringASmokerToVapeDay , proiect in care rugam comunitatea sa incerce sa aduca din prietenii, cunostiintele, rudele lor fumatoare, in incercarea de a-i educa in legatura cu vapatul si de a le oferi posibilitatea sa incerce, eventual chiar sa plece de la eveniment cu un asemenea dispozitiv la un pret redus, special pentru ei. In ultimul ceas noi dorim sa incercam sa-i convingem ca vapatul nu este nociv, ca exista o varianta de a inlocui un viciu cu unul mai putin daunator."

Nicu Axinte ("Vapers-One"): "Sa distrugi este foarte usor, mai dificil este sa contruiesti pentru om! Noi consideram ca atunci cand este vorba despre un adevarat colac de salvare pentru fumatori, asa cum este tigara electronica, merita sa luptam. In mod categoric tinta guvernelor implicate in subminarea unei cai reale prin care un fumator poate renunta la viciul sau, este una singura - distrugerea vapatului. Si nu oricum, ci prin metode elaborate si mincinoase de subminare a liberei obtiuni, prin toate formele posibile. Distrugerea sansei ca dependentii de tutun sa aiba un suport testat, real si sigur de a scapa intr-o varianta lejera de viciul care-i macina si ii aduce tot mai aproape de un final tragic, este chiar scopul autoritatilor care au inteles ca pierd. Pierd tot mai multi contribuabili docili ce proveneau din marea masa a celor care au renuntat la fumat. Noi stim deja ca pentru guverne si implicit industria tutunului aceste practici sunt doar o iluzie temporara, cu iz murdar de victorie. Deja milioane de fosti fumatori din toata lumea au verificat timp de un deceniu ca vapatul nu este ceea ce pretind autoritatile a fi, oricat de mult neadevar si taxe aberante ar continua sa verse peste masa de vaperi si producatori de tigari electronice si lichide pentru vapat. Echipa Vapers-One va continua sa arate, sa explice si sa lupte pentru decenta dreptului universal la libera optiune a celor care cred ca isi pot schimba in mod real starea de bine, de sanatate, prin utilizarea unui dispozitiv electronic pentru vapat."

Cristian Safta ("Fumezi.com"): "Pentru comercianti, TPD reprezinta un obstacol, unul ce cu greu va putea fi depasit. O oarecare incercare de distrugere a micilor afaceri, data fiind intrarea pe piata a dispozitivele produse de Big Tobacco. De altfel, putem vorbi si de o distrugere a diversitatii cauzata de limitarea la 2ml a tankurilor. Aceasta nu afecteaza numai consumatorul, ci si comerciantul, deoarece si comerciantul este, la randul sau consumator dat fiind faptul ca majoritatea celor ce detin magazine de tigari electronice sunt la randul lor vaperi. Adoptarea TPD reprezinta, intr-adevar, un moment de cumpana pentru toate magazinele romanesti de specialitate, pentru introducerea pe piata fiind necesara achitarea unei taxe fara a fi luat in considerare riscul pe care si-l asuma importatorul in momentul in care decide sa aduca in tara respectivul produs, fara a fi luat in calcul faptul ca este posibil ca produsul sa nu se vanda. Este, atat pentru comerciant cat si pentru client, o lovitura puternica."

Bogdan Comaroni

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE