Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


2017: Globul de cristal și/sau teoriile conspirației

Postat la: 07.01.2017 - 11:48 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La șase luni de la evenimentul respectiv, strategia post-Brexit a Londrei pare a fi din ce în ce mai haotică - spune editorialul din cel mai recent număr al săptămânalului The Economist. Dar eu v-aș invita să nu ne grăbim să pariem pe dezastru - englezii au trecut prin crize mai mari și tot și-au revenit (plus că au supraviețuit inclusiv despărțirii Beatles-ilor!). Plecarea lor din UE, pe care nu am dorit-o, nu e neapărat o dramă, ci poate fi o oportunitate - pentru ei și pentru UE.

Anul 2017 ne va da suficiente subiecte de discuție - fie și numai pentru faptul că vom avea trei alegeri determinante pentru viitorul UE (Olanda, Franța, Germania). În mod normal, aș crede că dreapta mainstream va câștiga în Olanda, că François Fillon va deveni președinte la Paris și că dna Merkel va rămâne cancelara Germaniei. Dar istoria foarte recentă ne arată că devine tot mai greu și mai riscant orice pariu privind viitorul politic al lumii noastre. Așa că, să fim de acord, se poate întâmpla aproape orice, oriunde.

În paralel, "primul an Trump" ne va da o imagine mai clară despre noua (?) poziționare a Statelor Unite - care, atenție, s-ar putea să nu fie tocmai nouă (e ceea ce, personal, cred). Primesc multe întrebări despre maniera în care D. Trump s-ar putea înțelege cu Vl. Putin (și pe seama cui) - drept care îi încurajez pe toți prietenii să nu cedeze în fața teoriilor conspiraționiste care, cu siguranță, vor invada și anul 2017. Tot ce pot să spun este că și ultimii doi președinți americani (G.W. Bush și B. Obama) au încercat un "reset" cu Rusia (fiecare in felul său), dar rezultatele au rămas cele pe care le știți.

Cu siguranță vom mai vorbi despre terorismul jihadist, despre show-uri marțiale nord-coreene, despre unele excentricități politice pe undeva prin Africa, America latină sau țări ale Pacificului. Iar China este, pur și simplu, prea importantă pentru a o putea trece cu vederea. În plus, recomand tuturor prietenilor să fie mai atenți la ce se întâmplă "prin vecini" - adică prin țările din jurul nostru, toate. Surprize plăcute sau neplăcute (nouă, lor sau tuturor) sunt oricând posibile.

Deci, mai presus de toate, vă invit să rămâneți moderat-optimiști și calmi privind viitorul imediat, să citiți și să citați numai surse verificate și verificabile, să vă feriți de manipulare, să nu șeruiți toate aberațiile spectaculoase care vă cad sub ochi și, cum spuneam, să fiți mai exigenți în privința teoriilor care se vântură cu parfum de conspirație pe Internet, Facebook etc. Nimeni nu are un glob de cristal în care să vedem viitorul, dar bun simț (inclusiv al lecturii și al interpretării) trebuie să avem cu toții. Un an bun tuturor!

Adrian Cioroianu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE