Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Când se sfârșește binomul? Aflăm din teoria catastrofelor

Postat la: 01.03.2017 - 13:17 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Binomul SRI-DNA a fot creat și consolidat de-a lungul mai multor ani. Protocoalele și planurile de lucru demonstrează acest lucru. Două instituții de forță ale statului s-au unit pentru a invada și a domina instituțiile democratice. S-a întâmplat sub președinția lui Traian Băsescu. A continuat sub președinția lui Klaus Iohannis. Oficial, binomul nu mai există. Nu însă și neoficial. Când se va încheia această istorie?

Ne spune teoria catastrofelor. Conform teoriei catastrofelor, atâta timp cât durează o catastrofă, durează și vindecarea. Din această perspectivă, ar trebui pe de o parte să nu fim sceptici, iar pe de altă parte să avem răbdare. Cel puțin zece ani. Am mai avut prilejul să insist asupra faptului că binomul SRI-DNA, prin care s-a încercat, în bună măsură cu succes, piratarea puterilor statului, judecătorească, executivă și legislativă, nu a funcționat doar la nivel central. Binomul a existat pretutindeni în plan local. În fiecare localitate, protocoalele dintre SRI și DNA s-au materializat prin crearea unui câmp tactic care a acționat asupra poliției, justiției, ANAF-ului, primăriilor și consiliilor și, de fiecare dată, s-au extins și asupra lumii afacerilor. Din această perspectivă, binomul s-a transformat într-o veritabilă industrie. Și a condus chiar la privatizarea unei părți din activitatea DNA și a unei părți din activitatea SRI.

Acest binom, căruia a încercat să-i pună capăt Curtea Constituțională a României și Parlamentul, în special prin intermediul Senatului, a fost creat cu bună știință, prin încălcarea legii fundamentale și patronat de președinția României. unul dintre cei doi președinți, respectiv Traian Băsescu, denunță astăzi binomul și îi aduce nenumărate blesteme, fără însă a-și asuma nici cea mai mică responsabilitate. Cel de-al doilea președinte pe umerii căruia apăsa responsabilitatea binomului a ridicat, până zilele trecute, osanale până la cer celor două instituții de forță și nu a suflat o vorbă despre respectarea Constituției, a separării puterilor în stat și despre necesitatea ca, într-o democrație, drepturile omului să fie respectate. Acum, acest președinte, Klaus Iohannis, tăce. Nu a suflat o vorbă în momentul în care s-a pronunțat, pentru a doua oară, Curtea Constituțională, a cărei decizie este lipsită de echivoc.

Direcția Națională Anticorupție, una dintre cele două instituții de forță aflate sub protecție prezidențială, a încălcat cu bună știință și în mod brutal prevederile Constituției, pătrunzând în spațiul exclusiv al puterii executive. Domnul Klaus Iohannis tăce mâlc. Și această tăcere este vinovată. Și ea ne arată, în același timp, cât vor mai dură efectele binomului. În doar o zi, două mulți concetățeni, adevărați luptători pentru democrație, pentru drepturile omului și pentru separarea puterilor în stat, mai întâi s-au entuziasmat până la incandescență și apoi au trecut, în mod dramatic, la o atitudine pesimistă. S-au entziasmat pentru că s-a pronunțat astfel cum s-a pronunțat Curtea Constituțională și apoi au devenit pesimiști pentru că nu au observat o schimbare instantanee. De unde putea veni schimbarea?

În mod cert, din două direcții. Din partea președintelui României, care are obligația să își îndeplinească principala sarcină din fișa postului, și anume să intervină prompt atunci când o instituție a statului încalcă independența uneia dintre puterile fundamentale. Iar Klaus Iohannis a tăcut. Și încă tăce. Semn că își ia leafa de pomană. Al doilea decident este Consiliul Superior al Magistraturii. Care, contrar așteptărilor, s-a întrunit, dar nu a luat decizia de a investiga și sancționa încălcarea Constituției de către șeful DNA și procurorul general. În fine, scepticismul este alimentat și de faptul că Liviu Dragnea, în calitatea sa de lider al majorității, nu a sărit ca ars pentru a înfiera binomul și a cere sancționarea vinovaților. Teoria catastrofelor nu le dă însă dreptate celor sceptici.

Așa cum este el, cu bune și cu rele, Consiliul Superior al Magistraturii are, acum, o sarcină extrem de grea. Dacă se achită bine, va supraviețui, ca instituție, în forma actuală. Dacă nu, va trebui să fie restructurat din temelii. Printr-o lege organică. CSM trebuie să ia o decizie tranșantă nu numai pentru a pune în aplicare decizia Curții Constituționale, ci și pentru a-i sancționa pe vinovați și a stabili reguli și proceduri pentru ca binomul, teoretic desființat, să se retragă rapid din toate câmpurile tactice. Și, în primul rând, din justiție.

Dar, pentru a se ajunge aici, mai este necesară o etapă. Această etapă se cheamă motivarea deciziei Curții Constituționale. Vom avea această motivare probabil săptămâna viitoare. Abia atunci CSM își poate îndeplini sau își poate trăda menirea. Abia atunci CSM își va da cel mai important examen din existența acestei instituții. Abia atunci vom ști dacă CSM apără justiția și statul de drept sau este doar jalnicul purator de cuvânt al unor vârfuri ale procuraturii și ale unor vârfuri din instituțiile de forță. Prin urmare, pentru moment, eu prefer să dau timp CSM-ului. Și să recunosc că, și în cel mai fericit caz, va mai fi nevoie de mult timp până când cangrena să fie extirpată la nivelul tuturor localităților României.

Liviu Dragnea a surprins pe toată lumea afirmând că, "pentru atâta lucru", nu poate să ceară demisia șefilor marilor parchete. Șocant, nu? Toți s-au grăbit să atribuie această rezervă a șefului majorității lașității sale, generată de propriile dosare penale. Indiferent care ar fi adevărul, peste câteva zile, când toți vom citi în detaliu motivarea Curții Constituționale, și Liviu Dragnea va primi un duș rece. Din care poate se va trezi. Să recunoaștem totuși că nu el este cel chemat să curețe gunoiul binomului. El poate cel mult să îi asigure ministrului Justiției susținerea politică pentru ca acesta să îi propună președintelui demiterea șefului DNA și a procurorului general din funcțiile deținute.

A doua cheie, însă, se află la Cotroceni. Președintele care tăce va fi pus literalmente cu spatele la zid și executat politic, dacă va face același lucru și după ce motivarea CCR va fi făcută publică. Atunci, președintele Klaus Iohannis va trebui să reacționeze imediat, fără a-și mai lua prea mult timp de gândire. Și nu va putea reacționa altfel decât în consens cu decizia CCR. Va fi silit să recunoască, prin urmare, că mult lăudata Direcție Națională Anticorupție, în parteneriat cu mult lăudatul SRI au încălcat flagrat una dintre cele mai importante prevederi ale Constituției. Piratând puterile fundamentale ale statului. Și încercând să se substituie acestora.

Va fi examenul cheie al acestui mandat prezidențial. Să admitem că președintele Klaus Iohannis va trece cu bine de această încercare și că va vorbi și că va acționă în consens cu Constituția pe care are obligația să o apere. Asta nu înseamnă însă sfârșitul efectelor binomului. Și nici măcar sfârșitul binomului. Conform teoriei catastrofelor, va mai trece timp până atunci. Dar, acționând în interes național, președintele poate scurta acest timp. Sau, procedând împotriva interesului național, el poate lungi catastrofa.

Sorin Rosca Stanescu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

 • Google aduce un omagiu printr-un Doodle nou: Nava spatiala Cassini ajunge intre planeta Saturn si inelele sale (foto+video)

  Google a creat un nou Doodle, în care avertizează planeta Saturn: Saturn, pregătește-te! Astăzi, nava spațiala Cassini începe o serie de întâlniri între Saturn și inelele tale” Prin Doodle-ul creat de Nate Swinehart, Google spune că ”Pătrunzând ...

 • Președintele Erdogan, despre relațiile Turciei cu Europa și SUA (interviu Reuters)

  Turcia nu va permite stabilirea unei baze a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan într-un interviu acordat agenției Reuters, după ce aviația turcă a lovit poziții ale luptătorilor kurzi din Irak și Siria.

 • Dezastru pe piata media: Televiziunea controlata de un fost deputat se DESFIINTEAZA

  Dezastru pe piaţa media autohtonă. O televiziune controlată de un fost deputat s-a închis. Este vorba despre postul local Wyl TV din Ploiești. Societatea Perfect Clever Solution SRL, care deține postul de televiziune Wyl TV, dar și postul de radio regional Wyl FM, a solicitat Consiliului Național al ...

 • Basescu trebuie sa se aștepte la noi lovituri devastatoare

  National:Parca pentru a confirma ca principiul vaselor comunicante este viabil si in viata, nu doar in stiinta, atacurile lui Traian Basescu impotriva „sistemului ticalosit” pe care tot el recunoaste ca l-a creat se inmultesc odata cu strangerea latului a noi dosare in jurul unor apropiati sau chiar ...

 • Cutremur in Romania. Unde a fost localizat epicentrul si ce magnitudine a avut

  Un seism cu magnitudinea 2.4, a avut loc, pe teritoriul României, la ora 20.05, conform datelor publicate, în urmă cu puțin timp, de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Conform sursei citate cutremurul a avut loc la ora 20.05, în județul B ...

 • Analistii CFA anticipeaza deprecierea leului si cresterea dobanzilor in urmatoarele 12 luni

  În luna martie, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România – asociaţia analiştilor financiari certificaţi – a scăzut marginal faţă de luna anterioară, la valoarea de 56,8 puncte, fiind cu 0,1 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior, a anunţat miercuri asociaţia.

 • Acum e OFICIAL: Cea mai tare veste pentru guvernul Sorin Grindeanu

  Execuția bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,52 miliarde lei, reprezentând 0,19% din PIB, informează Ministerul Finanțelor Publice (MFP).Comparativ, în trimestrul I din 2016, bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 3 mili ...

 • CANNES 2017: Will Smith, Paolo Sorrentino și Maren Aden, printre membrii juriului de anul acesta

  Actorul american Will Smith, regizorul italian Paolo Sorrentino, actrița franceză Agnes Jaoui și realizatoarea germană Maren Aden vor face parte din juriul celei de-a 70-a ediții a Festivalului de la Cannes, relatează organizatorii citați de AFP.

 • UE va exclude serviciile financiare din acordul cu Regatul Unit (presa)

  Uniunea Europeană intenţionează să excludă sectorul serviciilor financiare din acordul financiar cu Regatul Unit, după Brexit, scrie marţi publicaţia online EUobserver, preluată de Xinhua. Potrivit aceste surse, noile linii directoare ale UE privind negocierile de retragere a Regatului Unit prevăd c ...

 • CELE MAI FRUMOASE ACTRITE PORNO DIN LUME IN 2017 – GALERIE FOTO

  A fi actrita porno nu mai este nimic iesit din comun, tot mai multe femei alegand sa joace in pelicule XXX. Motivele sunt diverse, dar cel mai adesea pentru ca este una dintre putinele meserii care le ofera placere, faima si bani multi in acelasi timp. Specialistii din aceasta industrie au facut un top cu cele mai frumoase actrite porno, din 2017. Peta Jensen (FOTO 1) S-a nascut pe 24 decembrie 1990 in Zephyrhills, Florida, America si este actrita de filme porno din anul 2014, dupa ce a fost descoperita de un cautator de talente in timp ce dansa in club. Pana sa intre in aceasta industrie a fost dansatoare de striptease. Lexi Belle (FOTO 2) A intrat in lumea filmelor ...

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE