Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Inedita premieră socială finlandeză

Postat la: 18.05.2017 - 08:59 | Scris de: ZIUA NEWS

0

De foarte mulți ani, țările nordice implementează programe sociale unice în lume cu efecte incredibile. Un exemplu în acest sens este Finlanda, care de ceva timp, a introdus, în premieră, un proiect pilot, primul de acest gen din Europa, prin care le oferă unor cetăţeni un venit lunar de bază. Specialiștii au constatat că efectul direct al acestei măsuri a fost unul neaşteptat de pozitiv.

Proiectul prevede ca 2.000 de oameni să primească o sumă de 560 de euro fiecare, în fiecare lună, timp de doi ani. Cei care primesc banii nu trebuie să raporteze dacă îşi caută un loc de muncă sau cum cheltuiesc banii, care sunt deduşi din alte beneficii pe care ei deja le primesc. În cadrul proiectului pilot, în cazul în care un participant îşi găseşte un loc de muncă, el va continua să primească indemnizaţia lunară, scăzând astfel temerile că o va pierde prin găsirea unui loc de muncă.

Problema refuzului de a munci deoarece oamenii se simt mai bine primid beneficii este deosebit de gravă în cadrul sistemului de securitate socială generos şi complex din Finlanda. Marjukka Turunen, şeful KELA, unitatea juridică a agenţiei finlandeze de asigurări sociale, a precizat că, pe lângă reducerea birocraţiei, reducerea costurilor şi combaterea sărăciei, schema a avut un efect indirect pozitiv asupra sănătăţii mintale a oamenilor. „Era o femeie care a spus: «Mi-era teamă de fiecare dată când telefonul suna că serviciile de şomaj vor să-mi ofere un loc de muncă»", a precizat Turunen. Femeia nu era capabilă de muncă, deoarece îi îngrijea pe părinţii ei în vârstă.

Turunen a adăugat: „Acest experiment are într-adevăr un impact indirect, de asemenea, asupra nivelurilor de stres (ale oamenilor, n.r.) şi asupra sănătăţii lor mintale". Acest nou proiect pilot este parte a măsurilor luate de guvernul de centru-dreapta pentru a aborda problema şomajului din Finlanda. Mai mult de opt la sută, adică în jur de 213.000 de finlandezi erau şomeri în luna noiembrie 2016, neschimbat faţă de anul precedent. Potrivit datelor guvernamentale oficiale, venitul mediu din sectorul privat în Finlanda este de 3.500 de euro pe lună. În luna aprilie a acestui an, cea mai mare provincie din Canada, Ontario, a anunţat că va implementa un sistem similar finlandez pentru venitul de bază universal.

Ion Teleanu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE