Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lecţia olandeză de curaj şi respect

Postat la: 21.05.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dramaturgul Teodor Mazilu spunea că „respectul este temelia, sau mai exact, soclul din care se înalţă statuia armoniei". Şi acest lucru îl ştiu foarte bine europenii care au ales ca destinele lor să le fie călăuzite de regi sau regine. Casa regală este garantul stabilităţii, respectului şi bunului simt.

Un eveniment recent care a avut loc în Olanda a scos în evidenţă ce înseamnă să ai coloană vertebrală şi să reacţionezi prompt atunci când un incident neplăcut afectează imaginea şi liniştea casei regale. Regina Beatrix a Olandei a fost recent la un concert în capitală ţării- Haga. Lume bună, atmosferă decentă, bună dispoziţie şi ţinute elegante. Dar, înainte de a începe concertul a avut un eveniment greu de descris în cuvinte. Dirijorul, care era de religie musulmană, a început să ţină o prelegere reginei despre „frumuseţea" islamului.

Însă, imediat toată orchestra s-a ridicat în picioare, a plecat de pe scenă şi a ieşit din sală. Practic, membrii orchestrei au refuzat astfel să fie asociaţi cu cineva, adică dirijorul, care ţine prelegeri reginei lor. În acel moment, spectatorii au început să-i aplaude pe membrii orchestrei care părăseau scena, iar personalul sălii de concerte l-a condus afară pe dirijor. Imediat şi-au făcut apariţia mai mulţi poliţişti, şi, după o scurtă interogare, dirijorul care a ţinut prelegerea despre „frumuseţile islamului" în faţa reginei a fost scos afară din clădirea sălii de concerte.

Incredibil, dar adevărat! Iar vorbele lui Immanuel Kant descriu poate cel mai bine lecţia de respect şi curaj pe care membrii orchestrei au predat-o spectatorilor olandezi sub ochii reginei Beatrix: "Respectul este un tribut pe care nu-l putem refuza meritului, fie că vrem, fie că nu; dacă putem eventual să-l împiedicăm de a se exterioriza, nu putem împiedica totuşi să-l resimţim interior". Oare când vom vedea şi la noi o asemenea scenă de curaj şi respect pentru valorile naţionale?

Ion TELEANU

 

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE