Modelul "Islanda"

Postat la: 05.07.2012 - 12:50 | Scris de: Mugur Preda

0

S-a nascut de mult, printre tarile europene, una care si-a croit istoria prin vointa populara si-a respectat ambitiile si alocat totalitatea fortelor constiente, in scopul protectiei curente a cetatenilor sai. Pentru cei ce nu stiu, este tara cu cel mai vechi sistem parlamentar din Europa (anul 930) si deci cu un exercitiu democratic real, cu toate ca a simtit permanent arsura istoriei.

Cartea de vizita impune respect doar la parcurgere, iar experienta populara, de data recenta, a atestat valabilitatea prezentarii sumare. Despre aceasta experienta, prin care a trecut, cu brio, Islanda si poporul ei, am vrea sa amintim guvernantilor romani de azi, pentru ca cei de ieri s-au descalificat si pot face obiectul unei paralele, in masuri punitive, corect aplicate in tara martor.

Din nou pentru cei ce nu stiu, criza economica a afectat profund situatia Islandei, inca din 2008, guvernantii incercand diverse paleative pentru ameliorarea efectelor, principalul fiind, desigur, aportul FMI si catorva tari nordice. Decizia parlamentului de a plati imprumuturile, pe termen scurt, a declansat o reactie publica fara precedent si o adevarata revolutie fara arme, poporul reusind sa impuna schimbari fundamentale : caderea guvernului, alegeri anticipate, elaborarea unui proiect nou de Constitutie si determinarea incriminarii responsabililor pentru declinul economic al tarii. Toate acestea fiind stabilite prin referendum, cu un procent de vointa publica de 93 %!

Sa trecem in gradina noastra si sa inventariem necazurile: guvernul a cazut, surprinzator pentru toti, dar s-a dus. Avem alta formula guvernamentala, dar nelegata din cauza contestarii unora dintre ministri, dar pe rand, nu toti odata, pentru a dura cat mai mult incertitudinea programului de guvernare. Masurile, asteptate cu incredere de populatie, nu se intrevad din cauza intrarii intr-un conflict de uzura, ordonat de capii celor doua tabere, Basescu si Ponta. Asistam la schimburi de replici, in nici un caz demne de nivelul pozitiilor celor doi si suntem martori traitori ai lipsei de incredere in alesii actuali.

In context sunt balacarite alegerile anticipate, cu subiecte punctuale pentru modificarea Constitutiei si demisia, sau demiterea, presedintelui. Conditionari sunt de ambele tabere, timp in care presedintele, tartor suprem peste justitie si servicii secrete, jongleaza cu dosare penale, intocmite dupa model de politie politica si reincearca intoarcerea la popor, prin exemple de nedemnitate mosmondite de slugile naimite de prin parchete si instante de toate gradele.

Constitutia a ajuns pres de sters picioarele, pentru mai toti, pazitorii ei fiind compromisi prin legaturi politizate sau de interes material direct. O mizerie de nedescris te agreseaza, cu iz pestilential, atunci cand ridici capul si privesti spre demnitari sau politicieni. Atat de mult seamana, incat un privitor independent s-ar intreba prin ce scoala de pregatire preliminara trec toti, de ies atat de... strambi!

Si a mai facut poporul Islandei ceva, a ales 25 de insi, din peste 500 de candidati, cetateni neafiliati politic, de pregatiri si meserii diferite, constituindu-i in creatorii noii Constitutii, pe principiul apelarii directe la popor, acesta avand putere asupra legii si nu invers!
Dar ei au ce nu avem noi, un popor unit, demn si hotarat. Si... nici o speranata!

Mugur Preda

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE

Sondaj Ziua News

    • Isi va da Victor Ponta demisia in urma scandalului ce-l implica pe cumnatul sau?

    • VOTEAZA