Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rares Bogdan e doar varful icebergului

Postat la: 06.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

In ultimele saptamani a circulat frecvent informatia ca Rares Bogdan, moderatorul cunoscutei emisiuni "Jocuri de putere" de la Realitatea TV va candida la europarlamentare. Si nu oricum, ci cap de lista la PNL. Situatie in care el ar trebui sa-si ia adio de la emisiunea sa, intrucat legea nu permite politicienilor sa realizeze astfel de showuri televizate.

Rares Bogdan a reusit in decursul timpului sa devina un soi de "institutie in institutie", aducand un public destul de numeros, iar in ultima perioada si-a canalizat eforturile pentru agregarea opozitiei intr-o alianta impotriva PSD, ca partid, si a lui Liviu Dragnea, personal, ca presedinte toxic al acestui partid. Dragnea trebuie sa dispara de pe scena politica si sa raspunda in fata legii pentru toate matrapazlacurile financiare, este mesajul lui Bogdan. Moderatorul a izbutit si un lucru destul de dificil de infaptuit pentru o gazda de emisiune dedicata: a fanatizat o parte din publicul sau. E vorba de un "nucleu dur" care intra-n reactie "de fuziune" pentru idolul sau. O alta parte a publicului rezoneaza cu ideile lui Bogdan si ale invitatiilor sai, o alta doar empatizeaza, neavand alta optiune.

Cert este ca daca Rares Bogdan va candida la europarlamentare pe listele PNL (o decizie pe care, dupa cum a declarat public, o va lua si o va anunta pe 21 martie) va fi ales si va trage si o parte a electoratului sau "video" spre formatiunea liberala, mai mult decat ar face-o acum ca moderator, care isi imparte publicul cu o virtual pan-alianta anti-PSD. La acest moment, publicul sau ar vota mai degraba cu USR decat cu PNL. Cat despre nucleul #Rezist pe care l-a capacitat, acesta e un public aparent rebel, total anti-Dragnea, anti-PSD, el voteaza totusi cu cine îi spune Rares sa voteze. Miscarea pe care ar face-o PNL este una evidenta, de a ridica partidul la europarlamentare. Daca in situatia actuala ar fi loc de maxim sapte europarlamentari PNL la Bruxelles, cu Rares in frunte putem vorbi si de zece.

Dar jocurile PNL nu se opresc aici. Fireste ca Rares Bogdan si-a dorit postura de europarlamentar doar de back-up. O persoana ca el nu e neaparat fascinata de discutiile in Parlamentul European. Nu e nici sarac sa fie atras de milionul de euro pe care-l poate agonisi un europarlamentar roman in cinci ani. Mai ales ca visul lui Rares Bogdan - mai vechi - de a intra in politica este legat de salvarea României, moderatorul atribuindu-si un rol "mesianic" alaturi de alti cativa apropiati "hardcore".

Urmatorul popas al lui Rares Bogdan este presedintia filialei PNL Bucuresti si, de aici, iminenta unei candidaturi in 2020 la Primaria Capitalei, posibil impotriva Gabrielei Firea. Aici, povestesc un eveniment de culise. Si in 2016, dupa ce PNL a rulat vreo cativa candidati (Busoi, Orban, Marian Munteanu) s-a pus problema ca Rares Bogdan sa fie alegerea finala a liberalilor. A intervenit in ecuatie Cozmin Gușă si - fie ca l-a sfatuit ca nu e momentul, fie pur si simplu i-a blocat optiunea - Bogdan s-a retras amiabil iar PNL a pierdut pe mâna lui Predoiu.

In caz ca nu va castiga Bucurestii, Rares ramane cu varianta de back-up de la Bruxelles si cu presedintia PNL Bucuresti, adica situatia actuala a lui Busoi. Caz in care o recompensa fireasca va fi un post de vicepresedinte al liberalilor. Unii analisti dau ca sigur ca Rares Bogdan va fi - cu sutinerea din interior si cu popularitatea sa - chiar presedinte al PNL in locul lui Ludovic Orban si, de aici, un posibil candidat "secret" la presedintia României - sustinut de "forte oculte" externe - in locul unui Iohannis obosit si erodat. Un posibil scenariu elaborat chiar de Cozmin Gusa, care de multe ori isi bea cafelele in strainatate, direct de la espressoarele politicii externe!

Ca ne place, ca nu ne place (chiar "victimei" mai ales), Rares Bogdan - ca vedeta tv - este creatia lui Cozmin Gusa. Sigur, Rares are meritele lui, e un gazetar talentat, e inteligent, e fotogenic, e suficient de teatral cand e cazul, pe scurt "trece sticla" cum se zice. Gușa, pe de alta parte, un analist politic de exceptie, admirat si injurat totodata, strateg politic cu o inteligenta chiar diabolica in anumite rânduri, este cel care l-a adus de la Cluj, i-a dat emisiunea (ca patron) si i-a indrumat primii pasi. Mai apoi l-a sfatuit ori de cate ori a fost cazul, i-a aratat intreaga scena politica, de sus, ca un puzzle, secretele partidelor, zonele de forta, dar si slabiciunile, ducandu-l pe Bogdan de la un neexperimentat si timid jurnalist de provincie catre o zona de influenta, catre un pol de putere, catre zona unde se fac jocurile politice. Numele emisiunii "Jocuri de putere" nu a fost ales la intamplare. Dovada e ca Rares a ajuns sa faca, iata, la propriu, jocuri de putere! Si fara Cozmin Gusa nu ar fi izbutit. Gusa, in calitatea lui de consultant politic (care a castigat alegeri prezidentiale) este un om foarte informat - este jobul lui - are extrem de multe relatii din toate domeniile si jongleaza cu aceste informatii. Atat pe plan intern cat si international. Altfel nu te-ai putea mentine la varf in aceasta meserie.

Cand, anul trecut, in toamna, Cozmin Gusa si Rares Bogdan s-au certat in direct, moderatorul anuntand ca-si va da demisia, provocand un imens val de sustinere si declansand un "jihad" impotriva patronului, multi au zis ca ala e sfarsitul Realitatea TV. Dragnea poate sta linistit. Gusa a fost acuzat ca a virat-o cu puterea, si daca nu chiar cu PSD, cel putin cu partidul lui Ponta. I s-a reprosat in acest context apropierea de Sebastian Ghita, propensiunea spre Dan Andronic (alt consultant politic jucator pe piata media), aducerea in prim-plan a lui Robert Turcescu (posibil inlocuitor al lui Rares Bogdan pentru emisiunea de prime-time). In plus, Gusa si-a facut propria emisiune-caravana, "Romania 2019", strabatand tara in lung si-n lat, furandu-i din spatiul tv lui Bogdan (emisiunea de joi).

Nu multi stiu, insa, ca in tot acest timp in care par sa existe tabere la Realitatea TV, "bataiosul" Rares Bogdan se intelege de minune cu Cozmin Gusa, se intalnesc in dese randuri cum le sta bine unor prieteni vechi. Rares sta la masa cu Robert Turcescu si, cum se zice, "pun tara la cale", sub privirile "parintesti" ale lui Octavian Hoandra (care la randul lui e injurat de vuvuzele). Totul pare ca este in familie, o armonie generala care nu se vede pe postul tv. Acolo fiecare isi reia rolul.

Tocmai pentru ca stim aceste lucruri si am facut toata aceasta expunere si analiza spre a fi mai bine intelesi, am banuit si altceva, o noua ipoteza de lucru, ca totul e un spectacol, de fapt. Foarte bine pus in scena. Impecabil, de o fi adevarat. Ne-am intrebat: daca tot acest scenariu e regizat de Cozmin Gusa? Numai Gusa ar fi in stare - si sa si reuseasca - sa fie atat de rabdator, sa ia un jurnalist talentat din provincie, sa-l aduca-n Capitala si usor-usor, caramida cu caramida, timp de sapte ani "apocaliptici", sa construiasca toata aceasta scena-capcana in care "manciurianul" sau de tip nou sa atinga varful carierei, capabil de "asasinarea" politica a incomozilor si contracandidatilor de orice fel.

Ei bine, in aceasta situatie colosala, o alta intrebare se naste: ce vrea Gușă la schimb? El nu are valențe mesianice, mai degraba machiavelice. Ce tinteste, de fapt, strategul politic din umbra, disimulat in patron de post tv? De data asta nu mai e loc de presupuneri. Sa fie vorba de bani? Gușa nu-i un sarantoc, dar și pretul lui "politic" este unul mare. Sa fie vorba de palmares? E o varianta, cu toate ca a pregatit doi presedinti pentru campanie si a castigat de doua ori (a doua oara au fost alegeri furate, cum bine se stie). Sunt niste reusite, nu?!

Cel mai bine, hai sa-l intrebam pe Cozmin Gusa, ne-am zis, despre ce-l mana-n lupta. L-am intrebat mai multe si acesta a fost raspunsul lui: "Pot sa confirm faptul ca am purtat discutii cu Ludovic Orban si cu Rares Bogdan, dar, bineinteles, ca n-o sa vorbesc deocamdata despre continutul lor. In ceea ce priveste decizia lui Rares, care de fapt nu-i decis inca, gandurile lui m-au surprins, avand in vedere faptul ca in ultimii ani a repetat mereu ca nu mai vrea in politica. O sa vina momentul sa discutam public despre chestile astea, insa eu o sa vorbesc ultimul. Le promit cititorilor si telespectatorilor ca o sa aiba parte de cea mai tare telenovelă politică a anului... Legat de episodul din 2016, nu e cum sugerezi tu in intrebare, este invers. A fost ideea mea ca Rares sa candideze cu sanse reale, sa se bata cu Gabriela Firea si chiar s-o invinga. Si atunci s-ar fi scris altfel povestea primariei Capitalei in acesti ultimi ani, dar jocul acela ciudat de tip politico-securistic, in care s-au schimbat atatia candidati, tocmai pentru ca sa poata sa castige Firea in final, i-au blocat accesul. Eu nu vreau sa invoc pe nimeni pentru asta, nici macar pe presedintele Iohannis, desi e clar ca intr-un fel sau altul, decizia finala era la el. PNL a pierdut atunci..."

Pe Rares Bogdan deocamdata nu l-am chestionat despre un eventual scenariu mai amplu, caci un un joc de culise este clar, ăsta-i adevarul, asta e politica! Rares va face anuntul sau pe 21 martie si sunt convins ca in aceste zile cantareste pe toate partile, asa ca indiferent care va fi, pana la urma, optiunea sa, o vom afla cu totii.

Bogdan Comaroni

P.S. - Pana se vor grabi diversi diletanti sa ma acuze de varii chestiuni, afirm ca atat pe Rares Bogdan, cat si pe Cozmin Gusa ii respect si-i consider a fi prieteni veritabili, care intr-o situatie extrem de dificila pentru mine, care mi-a pus viata in pericol, au sarit sa ma ajute, sa ma incurajeze si sa-mi redea optimismul. Ma bucur si ma voi bucura intotdeauna pentru reusitele ambilor. Cum ma bucur si de prietenia sincera a lui Octavian Hoandra, de care ma leaga numeroase momente de gazetarie autentica.

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE