Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Somnul care naște monștri în Parlamentul de câteva ore

Postat la: 03.03.2017 - 13:31 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Parlamanterii vin la Casa Poporului luni, după orele 14:00, și pleacă la casele lor marți, cam la aceeași oră. Între timp, dorm la hotel și mai dorm și în Parlament. Într-o săptămână întreagă, timpul real de muncă este doar de câteva ore, consumate în după-amiază zilei de luni și în dimineața zile de marți. Liderul majorității, Liviu Dragnea, promisese în campania electorală și imediat după că legislativul va dudui. Nu e așa. Continuăm să avem un Parlament al oilor de teracotă. Cum poate, în aceste condiții, să crească prestigiul puterii legislative?

Între puterile fundamentale ale statului, cea legislativă este, teoretic, cea mai importantă. Deplangem faptul că, în așa-zisa dictatură a procurorilor, Parlamentul a fost demonizat într-un asemenea hal, încât a ajuns mult prea jos în topul încrederii populației. În același timp, adepții adevăratului stat de drept și ai democrației reale au protestat constant împotriva tendinței unei alte puteri, cea executivă, manifestată de toate guvernele, de a legifera excesiv prin intermediul ordonanțelor de urgență, Parlamentul devenind, din această perspectivă, o simplă mașină de vot. Încercăm să apărăm legislativul și actele de piraterie desfășurate cu tot mai multă agresivitate de către instituțiile de forță care, până de curând, au funcționat sub numele de binom. Aceste instituții de forță nu numai că au infiltrat Parlamentul, încălcând legea, cu ofițeri acoperiți, dar i-au și vânat în mod sistematic pe deputați și senatori, înscenându-le deseori probe, anchete și procese. Câmpul tactic, care a funcționat până la nivelul justiției, a executat mulți senatori și deputați. Dar ei cum se apără?

Fără doar și poate că, într-o democrație în care parlamentarii sunt aleși prin vot direct de către cetățeni, legislativul trebuie să aibă cel mai greu cuvânt de spus în organizarea și funcționarea statului. Și, din această perspectivă, senatorii și deputații este firesc să fie apărați de orice tentativă de hartuire de către celelalte două puteri ale statului, de către instituțiile de forță sau chiar de către președintele României. Există însă o singură condiție peste care niciun cetățean nu va trece atunci când cântărește, în mod corect, activitatea forului legislativ: ca parlamnentarii să dea randament. Să legifereze în timp susținut și să îi ofere societății acte normative bune. Ceea ce presupune muncă.

Există o linie roșie. Iar linia roșie înseamnă îndeplinirea de către parlamentar, în mod onest și conștiincios, a îndatoririlor sale. Iar prima și cea mai importantă datorie a unui senator sau deputat este să transpire în mod eficient și inteligent în beneficiul celor care l-au ales. Niciunde în parlamentele altor state din Uniunea Europeană nu se poate întâmplă ca membrii legislativului să își dedice atât de puțin timp din timpul lor activității pentru care au fost votați de către cetățeni. Timpul alocat, însă, acestei activități nu este suficient nici măcar pentru ca proiectele să poată fi analizate în mod profesionist în comisiile de specialitate sau pentru a fi dezbătute și adoptate în plen. Și, la acest capitol, să mai fac o precizare: Birourile permanente, pentru a reduce Parlamentul la statutul de mașină de vot, nu le pune la dispoziție senatorilor și deputaților ordinea de zi decât cu câteva ore înainte ca legile să fie dezbătute. În realitate, nimeni nu are timpul necesar pentru a studia ceea ce urmează să voteze. Și fiindcă tot vorbim despre criza de timp creată, în mod paradoxal, tocmai atunci când nu se muncește, să mai consemnăm faptul că, în Parlamentul României, spre deosebire de parlamentele celorlalte state, proporția actelor normative adoptate tacit, adică fără să fi fost dezbătute vreodată, este uriașă. După care ne mirăm că legile sunt proaste.

În alte state, fiecare parlamentar are la dispoziție un număr relativ mare de consilieri bine plătiți și care sunt specialiști de marcă în domeniile în care respectivul parlamentar este chemat să legifereze. Aceștia fac întreaga documentare necesară pentru fundamentarea unui act normativ, inclusiv un studiu comparat al legislației din domeniu existentă în alte state. Evident că, atunci când este elaborat un act normativ, parlamentarul are obligația de a organiza largi consultări cu specialiștii din domeniu și de a urmări cu atenție modul în care proiectul de act normativ este dezbătut de către toți cei interesați. Ei bine, în România, nu există nici acei consilieri profesionistisi, nici timpul dedicat de fiecare parlamentar susținerii propriilor proiecte.

În România, există câte un consilier utilizat de mai mulți parlamentari din grupul politic respectiv și ceea ce este important de spus este că, deseori, respectivul consilier este fie un ofițer acoperit al unuia sau altuia dintre serviciile de informații, fie un om ajuns acolo pe pile. Rareori am întâlnit, în Parlamentul României, consilieri profesioniști și dedicați sarcinilor lor. Mai există și dreptul unui parlamentar de a angaja un consilier în județul în care a fost ales, dar acesta are alte obligații, circumscrise în special organizării unor întâlniri și discuții în plan local, dintre care cele mai multe ar trebui să fie cu alegătorii. Din păcate, în cazul celor mai mulți senatori și deputați, nici acest mecanism nu funcționează, din simplul motiv că ei nu își dedică timpul, în mod real, menținerii unui contact strâns cu cetățenii pe care i-au ales.

Dar ce se întâmplă atunci când, dincolo de adoptarea ordonanțelor de urgență, există proiecte elaborate în Parlament? În realitate, deși cele mai multe proiecte sunt asumate de un număr mare de senatori și deputați, inițiatorii reali sunt unul, doi sau trei. Ceilalți cosemnatari ai proiectului de lege participând doar formal, din complezență față de inițiatori sau pur și simplu pentru ca, în acest fel, să rămână consemnat că au luat parte la un număr cât mai mare de proiecte legislative. Din acest motiv, este precară și susținerea respectivelor proiecte în comisii și în plen.

Și în comisiile de specialitate, participarea, atunci când ea există cu adevărat, este, de cele mai multe ori, formală. Fără ca deputatul sau senatorul să își fi făcut timpul necesar pentru a studia, în prealabil, cu atenție proiectele de acte normative supuse avizării și fără să fi avut la dispoziție consilieri de specialitate bine pregătiți în acest scop și care să pregătească cu atenție puncte de vedere cât mai bine motivate pe care să le pună la dispoziția parlamentarului. În plen și în comisiile de specialitate, în general, activitatea este o simplă fușereală. La fel și așa-zisă activitate în teritoriu a parlamentarului care, de cele mai multe ori, se reduce la participarea la unele evenimente locale. În aceste condiții, în mod inevitabil, Guvernul este cel care legiferează sub forma ordonanțelor de urgență. La procesul legislativ, în loc să participe în mod real un număr mare de persoane, participă doar câțiva inși. Și, dacă ne referim la ordonanțele de urgență, vom constata că, de fapt, actul de legiferare este delegat, în mod neoficial, unor funcționari din ministere.

Iată de ce, pentru moment, așa-numita putere legislativă a statului este doar o ficțiune. Care constituie obiectul bătăii de joc a reprezentaților altor instituții și a societății civile. Pentru a nu mai fi o simplă ficțiune, Parlamentul trebuie să muncească. Liviu Dragnea să facă bine și să își îndeplinească angajamentul, în calitate de lider al majorității, de a mări semnificativ numărul orelor de lucru pentru deputați și senatori. Nu câteva ore pe săptămână, ci minimum cinci zile a câte opt ore, urmand ca, într-una din celelalte două zile, senatorul sau deputatul să transpire în folosul comunității în județul în care a fost ales. Numai în aceste condiții poate să crească eficiența și prestigiul puterii legislative. Altfel, în continuare, somnul parlamentarului va naște monștri. Iar Parlamentul va continua să ramna o turmă a oilor de teracotă. Care, din când în când, sunt sacrificate ritual, pe drept sau pe nedrept, în piața publică.

Sorin Rosca Stanescu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

 • Google aduce un omagiu printr-un Doodle nou: Nava spatiala Cassini ajunge intre planeta Saturn si inelele sale (foto+video)

  Google a creat un nou Doodle, în care avertizează planeta Saturn: Saturn, pregătește-te! Astăzi, nava spațiala Cassini începe o serie de întâlniri între Saturn și inelele tale” Prin Doodle-ul creat de Nate Swinehart, Google spune că ”Pătrunzând ...

 • Președintele Erdogan, despre relațiile Turciei cu Europa și SUA (interviu Reuters)

  Turcia nu va permite stabilirea unei baze a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, a declarat marți președintele Recep Tayyip Erdogan într-un interviu acordat agenției Reuters, după ce aviația turcă a lovit poziții ale luptătorilor kurzi din Irak și Siria.

 • Dezastru pe piata media: Televiziunea controlata de un fost deputat se DESFIINTEAZA

  Dezastru pe piaţa media autohtonă. O televiziune controlată de un fost deputat s-a închis. Este vorba despre postul local Wyl TV din Ploiești. Societatea Perfect Clever Solution SRL, care deține postul de televiziune Wyl TV, dar și postul de radio regional Wyl FM, a solicitat Consiliului Național al ...

 • Basescu trebuie sa se aștepte la noi lovituri devastatoare

  National:Parca pentru a confirma ca principiul vaselor comunicante este viabil si in viata, nu doar in stiinta, atacurile lui Traian Basescu impotriva „sistemului ticalosit” pe care tot el recunoaste ca l-a creat se inmultesc odata cu strangerea latului a noi dosare in jurul unor apropiati sau chiar ...

 • Cutremur in Romania. Unde a fost localizat epicentrul si ce magnitudine a avut

  Un seism cu magnitudinea 2.4, a avut loc, pe teritoriul României, la ora 20.05, conform datelor publicate, în urmă cu puțin timp, de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Conform sursei citate cutremurul a avut loc la ora 20.05, în județul B ...

 • Analistii CFA anticipeaza deprecierea leului si cresterea dobanzilor in urmatoarele 12 luni

  În luna martie, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România – asociaţia analiştilor financiari certificaţi – a scăzut marginal faţă de luna anterioară, la valoarea de 56,8 puncte, fiind cu 0,1 puncte mai mic decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior, a anunţat miercuri asociaţia.

 • Acum e OFICIAL: Cea mai tare veste pentru guvernul Sorin Grindeanu

  Execuția bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,52 miliarde lei, reprezentând 0,19% din PIB, informează Ministerul Finanțelor Publice (MFP).Comparativ, în trimestrul I din 2016, bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 3 mili ...

 • CANNES 2017: Will Smith, Paolo Sorrentino și Maren Aden, printre membrii juriului de anul acesta

  Actorul american Will Smith, regizorul italian Paolo Sorrentino, actrița franceză Agnes Jaoui și realizatoarea germană Maren Aden vor face parte din juriul celei de-a 70-a ediții a Festivalului de la Cannes, relatează organizatorii citați de AFP.

 • UE va exclude serviciile financiare din acordul cu Regatul Unit (presa)

  Uniunea Europeană intenţionează să excludă sectorul serviciilor financiare din acordul financiar cu Regatul Unit, după Brexit, scrie marţi publicaţia online EUobserver, preluată de Xinhua. Potrivit aceste surse, noile linii directoare ale UE privind negocierile de retragere a Regatului Unit prevăd c ...

 • CELE MAI FRUMOASE ACTRITE PORNO DIN LUME IN 2017 – GALERIE FOTO

  A fi actrita porno nu mai este nimic iesit din comun, tot mai multe femei alegand sa joace in pelicule XXX. Motivele sunt diverse, dar cel mai adesea pentru ca este una dintre putinele meserii care le ofera placere, faima si bani multi in acelasi timp. Specialistii din aceasta industrie au facut un top cu cele mai frumoase actrite porno, din 2017. Peta Jensen (FOTO 1) S-a nascut pe 24 decembrie 1990 in Zephyrhills, Florida, America si este actrita de filme porno din anul 2014, dupa ce a fost descoperita de un cautator de talente in timp ce dansa in club. Pana sa intre in aceasta industrie a fost dansatoare de striptease. Lexi Belle (FOTO 2) A intrat in lumea filmelor ...

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE