Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Mister nedezlegat. Ce a provocat explozia de o mie de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima?

Postat la: 10.02.2017 - 09:39 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La împlinirea a 104 ani de la cel mai mare eveniment de impact al scoarţei terestre din istoria recentă - o explozie din Siberia, comunitatea ştiinţifică încă nu are o explicaţie pentru acest fenomen.

În 30 iunie 1908, în Tunguska, Siberia, a avut loc o explozie atât de puternică, încât a spulberat 80 de milioane de copaci, pe o suprafaţă de peste 2.000 de kilometri pătraţi. Forţa acestei explozii a fost evaluată la 15 megatone de TNT, de o mie de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. Unda de şoc şi sunetul exploziei şi al copacilor smulşi din pământ s-au auzit la mii de kilometri distanţă. Dacă oamenii de ştiinţă cred că a fost vorba despre un meteorit mare sau un fragment dintr-o cometă, localnicii sunt de părere că explozia a fost rezultatul unui fenomen supranatural.

Teoriile conspiraţiei - terestre sau extraterestre - au fost alimentate şi de faptul că experţii au întârziat să vină la faţa locului, pentru a analiza ce s-a întâmplat. De fapt, au trecut 20 de ani până ce o echipă a ajuns în Tunguska, pentru a cerceta locul exploziei. Când au ajuns acolo, spre marea lor mirare, au observat că nu exista un crater şi nici fragmente de meteorit. Mai mult, pe locul epicentrului exploziei era o dumbravă neatinsă. În jurul ei, se întindeau peste 2.000 de kilometri pătraţi de copaci culcaţi la pământ.

Principala întrebare care le este pusă celor ce susţin că un meteorit mare a produs explozia de la Tunguska este următoarea: cum au putut astronomii vremii, care erau mereu cu ochii la cer, în căutarea unor planete nedescoperite până atunci, să nu vadă un obiect atât de mare care se îndrepta spre Pământ? De-a lungul ultimelor decenii, s-au scris peste o mie de lucrări de specialitate despre fenomenul din Siberia. În ciuda interesului lumii academice pentru Tunguska, explozia a rămas fără o explicaţie unanim acceptată.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE