Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Plagiatul de care a fost acuzat Caragiale si cum s-a incheiat unul din cele mai mari scandaluri ale vremii

Postat la: 13.02.2017 - 11:40 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ion Luca Caragiale a fost acuzat ca ar fi plagiat „Napasta" dupa piesa „Nenorocul", scrisa de Istvan Kemeny. Acuzatia a aparut in Revista literara. Mahnit de acuzatiile care ii erau aduse si de faptul ca jurnalistul Caion, cel ce i-a adus aceste acuzatii, a fost achitat, Caragiale a plecat cu familia din tara, stabilindu-se la Berlin, unde a si decedat in anul 1912.

La inceputul secolului XX, Caragiale a fost implicat intr-un proces ramas celebru in istoria literaturii romane, procesul Caragiale - Caion, marele dramaturg fiind acuzat ca ar fi plagiat drama „Napasta" dupa piesa „Nenorocul" scrisa de autorul ungur Kemeny Istvan. Caion, pe numele sau real Constantin Alexandru Ionescu, a publicat la data de 30 noiembrie 1901, in „Revista literara", articolul „Domnul Caragiale", in care il acuza de plagiat pe dramaturg.

Ion Luca Caragiale a inceput sa caute drama ungurului Istvan Kemeny, insa a descoperit ca totul a fost inventat de catre Ionescu - Caion, astfel ca a decis sa-l dea in judecata pe jurnalist pentru defaimare. In timpul procesului, Caion a recunoscut faptul ca a inventat totul, ca Istvan Kemeny nu exista si ca toate acuzatiile pe care i le-a adus lui Caragiale au fost nefondate.

Marele dramaturg a castigat procesul, iar in prima faza Caion a fost condamnat la trei luni de inchisoare corectionala, amendat cu 500 de lei si obligat la plata a 10.000 de lei cu titlu de despagubiri civile. Acesta a facut recurs, fiind achitat in urma unui nou proces, la care s-au vandut bilete ca la teatru. Mahnit de faptul ca Ionescu - Caion a fost achitat, Ion Luca Caragiale ia decizia de a pleca din tara, mutandu-se la Berlin.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE