Britanicii aşteaptă îngrijoraţi votul din Parlament pe tema Acordului Brexit. Ce se întâmplă dacă va fi respins
Postat la: 15.01.2019 - 09:54 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Tensiune la Londra înaintea votului decisiv de astăzi din Parlament privind acordul Brexit. Se joacă ultimele cărţi politice la Londra, s-au ţinut şi se vor mai ţine discursuri înflăcărate pro şi contra înaintea votului crucial privind Brexitul.
Acordul convenit de Londra şi Uniunea Europeană cu privire la ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar va fi supus la vot marţi seară în parlamentul britanic, în cazul neaprobării documentului existând riscul ca întregul proces al Brexitului să fie cuprins de haos, notează Reuters.
Premierul Theresa May se află astfel în faţa unui moment cheie pentru viitorul ei politic şi pentru cel al Regatului Unit. Ea a amânat în luna decembrie acest vot, recunoscând că risca să înregistreze o înfrângere şi a încercat să obţină noi garanţii de la UE pentru a o ajuta să obţină încrederea parlamentarilor britanici.
Dezbaterea are loc în Camera Comunelor, camera inferioară a parlamentului britanic. Theresa May nu are o majoritate clară în rândul celor 650 de parlamentari, iar Partidul Democratic Unionist nord-irlandez, care de obicei susţine guvernul în parlamentul de la Londra, se opune acordului de retragere a Regatului Unit din UE.
Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru ca acordul să fie adoptat, întrucât şapte membri ai partidului naţionalist irlandez Sinn Fein nu participă, speakerii nu votează, iar cei patru parlamentari care ajută la numărarea voturilor (numiţi tellers) nu sunt luaţi în calcul.
Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentară a fost reluată pe 9 ianuarie şi se va încheia pe 15 ianuarie la ora 19:00 GMT. Imediat ce dezbaterea se încheie, se va trece la vot: întâi vor fi supuse votului amendamentele la moţiunea guvernului (privind acordul de retragere a Regatului Unit din UE), după care va fi supusă la vot moţiunea în ansamblul ei.
Parlamentarii au dreptul de a prezenta amendamente la moţiune. În cazul aprobării, un amendament va fi inclus în textul final al moţiunii, schimbându-i-se conţinutul sau adăugând condiţii la aprobarea de către parlament.
Deşi niciun amendament nu poate fi obligatoriu juridic pentru guvern, este dificilă politic ignorarea lui şi el poate dicta viitorii paşi pe care trebuie să îi facă guvernul May.
Mai mulţi miniştri britanici şi-au exprimat temeri că dacă este votat vreun amendament de către parlament, se va împiedica ratificarea acordului întrucât votul final ar putea să nu ofere aprobarea fără echivoc şi clară necesară juridic a acordului.
De îndată ce dezbaterea se încheie, speakerul va citi numele primului amendament şi va cere ca aceia care sunt de acord cu el să strige „aye", iar cei care sunt împotrivă „no". Dacă există cel puţin un „no", atunci speakerul va cere un vot formal, cunoscut drept divizare.
Voturile sunt înregistrate de parlamentari care vin pe intrări diferite, departe de camerele de televiziune. După ce numărarea voturilor este încheiată, ceea ce poate dura până la 15 minute, parlamentarii revin în camera de dezbatere.
Cei patru „tellers" desemnaţi se vor strânge în faţa speaker-ului, iar unul dintre ei va citi cu voce tare rezultatul votului.
Această procedură este repetată pentru fiecare amendament selectat de speaker şi apoi moţiunea principală este supusă la vot urmând acelaşi proces.
Ce se întâmplă dacă Theresa May pierde votul
Dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi. Data limită în acest caz va fi sfârşitul zilei de luni, 21 ianuarie.
Guvernul britanic a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019.
Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.
Respingerea acordului în Camera Comunelor sau eşecul acestui for legislativ de a găsi o soluţie alternativă ar crea o ''criză constituţională fără precedent'', care, pe lângă faptul că ar putea să o coste pe Theresa May pierderea postului de premier, va lăsa ''o moştenire tristă în paginile de istorie modernă'' a Regatului Unit, a declarat pentru agenţia EFE Matthew Goodwin, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kent.
Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar acest termen este considerat acum foarte improbabil din cauza opoziţiei cu care se confruntă Guvernul britanic în Camera Comunelor.
Luni, premierul Theresa May a făcut un ultim efort frenetic de a convinge parlamentarii să aprobe Acordul Brexit, avertizând că respingerea înţelegerii reprezintă o "trădare a votului poporului britanic" ce ar putea avea "consecinţe politice catastrofale". May i-a mai îndemnat pe parlamentari să aprobe Acordul Brexit "de dragul naţiunii".
"Vom părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie", a insistat Theresa May.
Luni seara, Camera Lorzilor a aprobat, cu 321 de voturi pentru şi 152 contra, o rezoluţie simbolică de respingere a Acordului Brexit negociat de May.
Deşi simbolică, Camera Comunelor fiind forul decizional în cazul Brexit, rezoluţia Camerei Lorzilor, care respinge şi scenariul unei ieşiri din UE fără un acord, semnalează că acordul Theresei May va "prejudicia prosperitatea economică viitoare, securitatea internă şi influenţa globală" a Marii Britanii.
Planul B
Potrivit postului BBC News, dacă acordul este respins marţi, May are la dispoziţie trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un "Plan B". Dacă şi acest plan este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea şi ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.
Un alt scenariu este acela al ieşirii din UE fără un acord, însemnând că Marea Britanie ar întrerupe brusc legăturile cu Uniunea Europeană. Numeroşi politicieni însă au avertizat că un asemenea scenariu ar fi dezastruos.
Totodată, un număr crescând de politicieni britanici propun un nou referendum pe tema apartenenţei la UE.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
A fost lansat noul telefon Samsung Galaxy S10. Cand apare in Romania si ce pret va avea
Samsung Galaxy S10 a fost prezentat oficial pe 20 februarie. Sunt trei versiuni ale aceluiasi telefon, de la un model mai ieftin la cel mai scump. Iar mai jos ai preturile pe Romania.
-
Un tratament anti-imbatranire a trecut de primul test pe oameni. Pur si simplu extermina celulele bolnave
Un tratament anti-imbtranire e, probabil, ceea ce cei mai multi intre noi ne dorim. E posibil ca macar unii dintre noi sa traim sa vedem cu ochii nostri asa ceva. Un astfel de tratament experimental a trecut deja de primul test pe subiecti umani, iar oamenii de stiinta se arata optimisti.
-
CJ Ilfov cere despăgubiri medicului fals de la Spitalul Județean. A fost depusă plângere la parchet
Reprezentanții Consiliului Județean Ilfov au efectuat un control la Spitalul Județean Ilfov, în cazul voluntarei care avea diplome false, iar în urma verificărilor a fost depusă o plângere la parchet. Consiliul Județean Ilfov se consideră prejudiciat și cere despăgubiri.
-
Alina Bica: Florian Coldea a intervenit în dosarul fratelului Laurei Codruţa Kovesi
Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica susţine că fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a acționat pentru a o proteja pe Laura Codruţa Kovesi. Bica a declarat că totul a pornit de la un dosar care îl viza pe fratele lui Kovesi, potrivit.
-
Judecătorii ies la atac: ordonaţa lui Toader, act intempestiv, un enorm pas înapoi
Judecătorii ies la atac. Uniunea Naţională a Judecătorilor atacă în termeni duri ordonanţa de urgenţă prin care se aduc modificări legilor Justiţiei. Un act "intempestiv şi fără minime consultari", un pas enorm inapoi fata de forma anterioara a statutului acestor doua profesii.
-
Încă un pacient de la Institutul Marius Nasta a fost confirmat cu acinetobacter
Încă un pacient care a ajuns la Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti a fost confirmat cu acinetobacter, acesta fiind al cincilea caz. Până în prezent, trei pacienţi care aveau şi această bacterie au murit.
-
Diego Simeone, gest obscen la meciul Atletico Madrid – Juventus Torino 2-0. Cum s-a apărat antrenorul
După primul gol, reușit de Gimenez, Diego Simeone a făcut un gest scandalos, care i-ar putea atrage o suspendare sau măcar o amendă din partea UEFA. 'Cholo' s-a bucurat obsecen, cu mâinile duse în zona genitală.
-
Ungaria respinge migranţii: Începe campania împotriva lui Soros şi a lui Juncker
Guvernul condus de Viktor Orbán a lansat de mult timp o campanie împotriva Uniunii Europene şi magnatul american George Soros. Ungaria lui Viktor Orbán lansează o nouă campanie împotriva imigraţiei. Iar obiectivele sunt două: George Soros şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Campania guvernului de la Budapesta îi acuză pe cei doi de favorizarea imigraţiei ilegale, potrivit Il Giornale, citat de Rador.
-
Vladimir Putin: Statul paralel lucrează împotriva lui Trump și a administrației sale
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat ieri că există un "stat paralel" în SUA care lucrează împotriva președintelui Donald Trump, informează The New York Times, citat de The Hill.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Banca Angliei a refuzat să îi restituie preşedintelui Nicolas Maduro aurul Venezuelei, estimat la 1.2 miliarde dolari
- 2.Emmanuel Macron respinge atacurile din partea lui Matteo Salvini şi a lui Luigi Di Maio
- 3.Forţele de ordine din Franţa vor fi echipate cu camere video portabile în timpul protestelor
- 4.Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii: "Puneţi capăt Brexit-ului!”
- 5.Rusia plănuieşte să se deconecteze de la internet
- 6.Manifestaţii la Roma. Sute de mii de persoane au protestat la adresa Guvernului
- 7.Igor Dodon: Relațiile dintre Republica Moldova și Rusia vor fi duse la un nou nivel în 2019
- 8.Democrații și republicanii au ajuns la un acord de principiu pentru a evita un nou blocaj în SUA
- 9.Temperaturi de până la minus 50 de grade Celsius în Statele Unite
- 10.Cu ochii pe Rusia. Ce măsuri defensive pregăteşte NATO după anularea Tratatului Forţelor Nucleare
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu