Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Strategia pentru siguranţa naţională a SUA: Moscova se amestecă în afacerile interne ale altor state. Rusia şi China, "rivalele" SUA într-o nouă eră a competiţiei globale

Postat la: 19.12.2017 - 08:21 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Administraţia Donald Trump a acuzat, luni, Rusia de amestec în afacerile interne ale ţărilor din întreaga lume, evitând însă să acuze Moscova de imixtiune în scrutinul prezidenţial american din 2016, potrivit noii Strategii pentru siguranţă naţională a SUA, informează agenţia de ştiri Reuters.

"Prin forme modernizate de tactici subversive, Rusia intervine în afacerile politice interne ale ţărilor din întreaga lume", se afirmă în document. Totuşi, Administraţia SUA a evitat să menţioneze direct concluzia serviciilor secrete americane că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial american, în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

"Rusia foloseşte operaţiunile de informaţii ca parte a eforturilor sale ofensive cibernetice de a influenţa opinia publică de pe glob. Campaniile sale de influenţare combină operaţiunile secrete de spionaj şi personajele online false cu mass-media finanţată de stat, intermediari terţi şi utilizatori de reţele sociale plătiţi sau trolli", se mai arată în document.

Preşedintele Donald Trump a declarat în repetate rânduri că doreşte să îmbunătăţească relaţiile SUA cu Rusia, în pofida disensiunilor între Washington şi Moscova pe teme precum conflictele din Siria şi Ucraina. În cadrul noii strategii, China şi Rusia sunt descrise drept "puteri revizioniste" care încearcă să configureze lumea "într-o formă antitetică valorilor şi intereselor americane".

Rusia şi China reprezintă "puteri rivale" pentru SUA, într-o nouă eră a competiţiei globale, însă Washingtonul trebui să încerce să construiască un "parteneriat semnificativ cu acestea", a declarat preşedintele Donald Trump cu ocazia prezentării noii Strategii pentru siguranţă naţională a SUA. Trump a criticat liderii anteriori ai Statelor Unite, afirmând că aceştia au "pierdut din vedere destinul Americii", informează BBC News online.

"Acum, la mai puţin de an după, sunt mândru să raportez că întreaga lume a auzit veştile şi a văzut semnele", a afirmat preşedintele SUA. "America revine şi America revine în forţă", a completat Trump într-un discurs susţinut la Centrul Ronald Regan din Washington. Preşedintele a mai declarat că o nouă eră a competiţiei globale a început, iar Statele Unite vor urma doctrina "America Întâi", lansată de Trump în campania prezidenţială din 2016, relatează agenţia The Associated Press.

Liderul american a mai spus că SUA vor coopera cu alte ţări "într-o manieră care protejează mereu interesele noastre naţionale". Trump a descris şi cei "patru stâlpi" ai noii sale strategii, anume: protejarea ţării, inclusiv prin ridicarea unui zid la frontiera cu Mexicul şi alte măsuri antiimigraţie, promovarea prosperităţii americane, păstrarea păcii prin putere (armată) şi sporirea influenţei americane.

Între ameninţările la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite enumerate în noua strategie nu se mai regăsesc şi schimbările climatice. În luna iunie 2017, preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris. Anterior, Donald Trump a declarat că nu crede în schimbările climatice realizate de om şi a promis să "anuleze" Acordul climatic de la Paris, pe care îl consideră dăunător afacerilor americane.

După ce Siria a aderat în luna noiembrie 2017 la acordul climatic, SUA au rămas singura ţară care nu aplică pactul global privind combaterea schimbărilor climatice. Noua Strategie pentru siguranţă naţională este considerată structura principală pentru orientarea politicilor diplomatice şi militare ale Statelor Unite.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE