Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Agenția Europeana a Mediului semnaleaza prima scadere "semnificativa" a excedentului de certificate de emisii de CO2 pe piața europeana

Postat la: 18.10.2016 - 19:24 | Scris de: Ziua News

0

Excedentul de certificate de emisii de CO2, care subminează piața carbonului în Uniunea Europeană, a înregistrat pentru prima dată o scădere "semnificativă" în 2015, potrivit raportului anual al Agenției Europene de Mediului (AEM).

44dfc35f-1cc0-48c4-847f-4c2dc8c87d1f

"Excedentul de certificate de emisii de CO2 în schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) a început să scadă în 2015", se spune în acest raport, citat marți de AFP.

Aceasta este prima scădere de amploare de când cotele au început să se acumuleze în 2008, precizează agenția cu sediul în Danemarca. Dar surplusul "rămâne substanțial", nuanțează ea imediat, adică reprezintă echivalentul unui an de emisii de CO2 în cadrul sistemului ETS.

Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, lansat în 2005, este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru a controla emisiile poluante și permite instalațiilor industriale (producția de energie electrică, oțel, ciment, rafinare etc ...) să comercializeze cotele de emisii care le-au fost alocate.

Formarea unui excedent de 2,1 miliarde de tone de cote deținute de societățile cele mai poluante din UE năruiește piața de mai mulți ani. Prețul a ceea ce este considerat de unii ca ''un drept de a polua'' este atât de scăzut încât companiile nu sunt stimulate să investească pentru a polua mai puțin.

UE a încercat să remedieze problema prin înghețarea a 900 de milioane de tone de cote până în 2020. În 2015, amânarea unei licitații pentru 300 de milioane de certificate a contribuit la reducerea surplusului cu 17%, susține AEM.

Emisiile din sectorul ETS reprezintă aproximativ 40% din totalul gazelor cu efect de seră din UE. În contextul angajamentelor climatice legate de acordul de la Paris, UE urmărește o reducere cu 43% a emisiilor din acest sector până în 2030.

AGERPRES/(AS — autor: Mariana Ionescu, editor: Ana Bîgu, editor online: Gabriela Badea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE