Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Agentia Europeana a Mediului anunta o scadere semnificativa a emisiilor CO2

Postat la: 18.10.2016 - 22:14 | Scris de: Ziua News

0

Excedentul de certificate de emisii de CO2, care subminează piaţa carbonului în Uniunea Europeană, a înregistrat pentru prima dată o scădere "semnificativă" în 2015, potrivit raportului anual al Agenţiei Europene de Mediului (AEM). "Excedentul de certificate de emisii de CO2 în schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) a început să scadă în 2015", se spune în acest raport, citat marţi de AFP.

Aceasta este prima scădere de amploare de când cotele au început să se acumuleze în 2008, precizează agenţia cu sediul în Danemarca. Dar surplusul "rămâne substanţial", nuanţează ea imediat, adică reprezintă echivalentul unui an de emisii de CO2 în cadrul sistemului ETS. Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, lansat în 2005, este unul dintre principalele instrumente ale UE pentru a controla emisiile poluante şi permite instalaţiilor industriale (producţia de energie electrică, oţel, ciment, rafinare etc ...) să comercializeze cotele de emisii care le-au fost alocate. Formarea unui excedent de 2,1 miliarde de tone de cote deţinute de societăţile cele mai poluante din UE năruieşte piaţa de mai mulţi ani. Preţul a ceea ce este considerat de unii ca ''un drept de a polua'' este atât de scăzut încât companiile nu sunt stimulate să investească pentru a polua mai puţin. UE a încercat să remedieze problema prin îngheţarea a 900 de milioane de tone de cote până în 2020. În 2015, amânarea unei licitaţii pentru 300 de milioane de certificate a contribuit la reducerea surplusului cu 17%, susţine AEM. Emisiile din sectorul ETS reprezintă aproximativ 40% din totalul gazelor cu efect de seră din UE. În contextul angajamentelor climatice legate de acordul de la Paris, UE urmăreşte o reducere cu 43% a emisiilor din acest sector până în 2030, anunţă Agerpres.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE