Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


AGERPRES A TRANSMIS... - 1 DECEMBRIE

Postat la: 01.12.2016 - 06:55 | Scris de: Ziua News

0

1b316b78-8b25-4b23-a914-3fcb2c78577d

1 DECEMBRIE
1941

1936
Serviciul de noapte
PRAGA. (Rador) Cu prilejul zilei de 1 Decembrie și a marilor manifestații dela București, întreaga presă cehoslovacă se ocupă azi de deosebita însemnătate a cuvintelor rostite de reprezentanții celor trei parlamente, în capitala României. —
In după amiaza zilei de azi, radio Praga a transmis in extenso toată festivitatea dela Adunarea Deputaților din București, făcând apoi un bogat comentar și dând traducerea în limba cehă.
Ziarul "Lidove Noviny" publică un articol intitulat: "Sărbătoreasca manifestație a Micei Ințelegeri", spunând între altele: "Manifestația comună a reprezentanților Micei Ințelegeri, convocată la București, nu are alt scop decât să spună tuturor celora care aud și înțeleg că Iugoslavia, Cehoslovacia și România sunt pe deplin hotărâte să apere cauza lor comună, adică cauza fiecăreia dintre ele, cași pe o cauză a lor. De această hotărâre care isvorește din simțămintele și dorințele straturilor celor mai largi ale popoarelor lor se sfarămă toate jocurile diplomației inamice care încearcă de atâta vreme să sdruncine unitatea politică a Micei Ințelegeri. Chiar din clipa nașterei ei, Mica Ințelegere a menționat dorința de echilibru și de pace în Europa centrală. Nici azi, Mica Ințelegere nu este altfel de cum a fost acum 16 ani. Suntem convinși că pentru greutățile și durerile națiunilor în Europa centrală, pentru liniștea și mulțumirea lor internă, este necesar un singur lucru: înțelegerea reciprocă și hotărârea fermă pentru o colaborare sănătoasă în opera de pace și fericire a Europei centrale. Granițele statelor, așa cum au fost fixate în urma crâncenului război, în Europa centrală, sunt drepte și inamovibile. Orice atingere a lor ar atrage după sine un nou vălmășag și ar deschide un nou mare conflict mondial. Aceasta este baza credinței lor și a hotărârei de a rezista în comun cu orice preț."
Ziarul agrarian "Venkov" scrie: Apele fluviului dunărean au fost din nou agitate de atacul împotriva puterei suverane a națiunilor ce compun Mica Ințelegere. Manifestațiile comune ale reprezentanților Parlamentelor celor trei state, dela București, exprimă din nou dorința de a păstra și apăra patrimoniul lor sfânt. Pacea din Europa centrală nu trebuie să fie turburată de acțiuni individuale. Această pace a fost garantată de Ungaria printr'un jurământ solemn, garantată de Italia și garantată de aliații din războiul mondial: Franța și Anglia. Statu-quo-ul din bazinul dunărean a fost conceput ca un imperativ trainic de pace. Acest edificiu nu poate fi transformat fără consimțământul milioanelor celor trei aliați din Mica Ințelegere. Atacul împotriva tratatului este un atac împotriva existenței teritoriale a României, Iugoslaviei și Cehoslovaciei. Nicio amenințare de revizuire nu poate să deruteze nici Parlamentele, nici guvernele și nici popoarele noastre, dela căile și politica lor actuală. Așteptăm și dorim ca declarațiile din România să fie un irevocabil "veto" pentru viitor.
"Pentru națiunile Micei Ințelegeri, continuă "Venkov", Trianonul înseamnă pacea; revizuirea înseamnă război. Situația dela Dunăre este legală și internațională. Din această cauză, toată propaganda în favoarea revizuirii este un act de dușmănie. Chestiunea revizuirii granițelor pentru noi nu există. Manifestațiile din România vor confirma acest punct de vedere. Nimic nu s'a schimbat și nimic nu se va schimba".
"Ceske Slovo", organul partidului naționalist socialist cehoslovac, scrie, sub semnătura dlui dr. Kopetzki, un articol intitulat: "Sărbătoarea Micei Ințelegeri".
"Situația internațională, a cărei gravitate nu o putem ascunde nimănui, spune ziarul, face ca ziua de azi, când România și Iugoslavia își aniversează întregirea țărilor lor să capete un caracter cu totul special. Acțiunea revizioniștilor, care în ultima vreme încearcă să agite politica internațională, face ca serbările ce au loc cu acest prilej să fie o manifestație a forței și unității ambelor acestor națiuni. Mai mult, l Decembrie a devenit de data aceasta o manifestație a forței și unității Micei Ințelegeri. Manifestația colectivă va fi răspunsul cel mai energic revizionismului de orice categorie. Inamicii noștri uită că statele Micei Ințelegeri în formațiunea lor de azi sunt rezultatul unei dreptăți istorice, că toate teritoriile statelor noastre sunt locuite de oameni de religie și de limbă maternă română, iugoslavă și cehoslovacă, și că au sângerat secole întregi pentru apărarea drepturilor și unității lor. Intâi Decembrie din anul curent este o manifestație spontană a celor trei generațiuni ale noastre, de azi, care stimează independența națională și care sunt dispuse să se apere cu înverșunare împotriva oricăror atacuri. —

AGERPRES/(Documentare, editor: Doina Lecea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE