Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


ARPIM: Legea care acorda farmaciilor drept de distribuție adancește criza medicamentelor

Postat la: 21.04.2017 - 18:25 | Scris de: Ziua News

0

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) subliniază că proiectul de lege care prevede posibilitatea ca persoanele juridice autorizate ce eliberează medicamente către populație să le distribuie și angro, recent adoptat de Camera Deputaților, nu face decât să adâncească criza medicamentelor din România, în condițiile în care pacienții români întâmpină deja dificultăți majore în a le găsi în farmacii.

ebbabe21-1296-4f64-bfae-ab8c472ebfd4

Într-un comunicat transmis vineri AGERPRES, reprezentanții ARPIM consideră că legea va îngreuna eforturile Ministerului Sănătății de a se asigura că exporturile paralele nu îi lipsesc pe pacienții români de medicamentele necesare.

"Politica celui mai mic preț la nivel european reglementată în România a condus deja la exporturi paralele de peste 20% din valoarea pieței. Mărind numărul de potențiali exportatori crește semnificativ riscul ca acest fenomen să ia amploare în detrimentul accesibilității pacienților români la terapiile de care au nevoie", apreciază reprezentanții ARPIM.

În opinia lor, este dificil de înțeles ce a stat la baza deciziei Camerei Deputaților de a iniția un astfel de proiect de lege, având în vedere că Ministerul Sănătății face eforturi pentru a găsi soluții la criza medicamentelor.

"Este nevoie de o coroborare a deciziilor tuturor celor implicați în politica medicamentului din România. Avem însă încredere că decidenții vor reveni asupra acestui proiect de lege și vor prioritiza interesul pacientului român de a avea acces la medicamentele necesare", afirmă liderii ARPIM în comunicatul menționat.

Propunerea legislativă adoptată miercuri în Camera Deputaților modifică art. 800 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Inițiatorii proiectului de lege sunt parlamentari PSD și ai minorităților naționale. Potrivit actului normativ menționat, persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație pot să desfășoare și activitatea de distribuție angro de medicamente. Proiectul de lege a fost respins anterior de Senat, iar Camera Deputaților este for legislativ decizional.

AGERPRES/(AS — autor: Cătălin Alexandru, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE