Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Batik-ul, una dintre cele mai elaborate forme de arta și simbol al identitații naționale a Indoneziei (FOTO)

Postat la: 19.06.2017 - 10:54 | Scris de: Ziua News

0

Batik-ul - arta de a crea desene pe țesături și totodată termen care desemnează obiecte vestimentare foarte populare, frumos colorate și de o varietate infinită, purtate la evenimente de gală de personalități, oameni politici și de afaceri, dar și zi de zi, la birou - este mereu actual, în ciuda faptului că originea sa se pierde în negura timpurilor.

d8ebeacf-5a2a-4057-9578-913838f3a2a8

Nimeni nu știe exact când și unde a fost produs pentru prima oară acest tip de țesătură. Experții se contrazic în ceea ce privește originile exacte ale batik-ului, însă se crede că imprimeuri de tip batik existau acum 1500 de ani în Egipt și în Orientul Mijlociu. Bucăți din astfel de imprimeuri au fost descoperite în India, China, Turcia, Japonia și Africa de vest. Fragmente de batik au fost găsite și în China, datând din secolul al VI-lea.

Însă în pofida faptului că batik-ul nu este originar din Indonezia, majoritatea experților cred că țesătura a atins cea mai înaltă expresie artistică în această țară, mai exact în insula Java. De altfel, experții cred că inițial batik-ul era o formă de artă rezervată exclusiv familiei regale din Java, mari patroni ai artelor. În prezent, există circa 3.000 de tipuri de batik folosite în întreaga Indonezie, iar multe provincii au designuri și culori tipice zonei. Cuvântul batik este de origine javaneză și se crede că provine din cuvintele javaneze amba (a scrie) și titik (punct), "o țesătură cu mici puncte". Cuvântul apare pentru prima oară menționat în Encyclopedia Britannica din 1880 și este scris sub forma "battik".

Pentru a produce batik, artizanii indonezieni fac mai întâi un desen, modelele se copiază apoi în creion pe țesătura albă, iar următoarea etapă a procesului tehnologic este acoperirea cu ceară pentru care se folosește un soi de pipetă din cupru. Procesul se repetă de câte ori este nevoie, pentru a acoperi cu ceară suprafețele de material, potrivit desenului, în funcție de câte culori sunt folosite pentru producerea batik-ului. Există batik-uri cu doar două culori, mai simplu de făcut, dar și altele în care se folosesc cinci sau șase culori.

Desigur, cele mai apreciate și cele mai scumpe batik-uri sunt cele realizate în totalitate manual, iar țesătura folosită este de obicei din bumbac și din mătase. În cazul în care aplicarea cerii se face manual, artizanii, cu ajutorul respectivei pipete care are la capăt un mic rezervor pentru ceara încinsă, acoperă acele părți din țesătură care trebuie să-și păstreze culoarea inițială. Apoi, după ce ceara se usucă, țesătura este introdusă în baia de culoare, iar părțile acoperite cu ceară își păstrează culoarea originală.

Procedeul se repetă cu fiecare culoare nou adăugată pentru a crea designuri complexe. Inițial, vopselurile erau obținute din frunze, lemn, mirodenii locale, dar în prezent se folosesc vopseluri sintetice. Apoi țesătura este lăsată la uscat. După uscare, materialul se introduce într-o cuvă sub care arde focul pentru ca apa din cuvă să fie tot timpul fierbinte pentru a topi ceara de pe material și a scoate la iveală culorile în care a fost vopsit batik-ul. Întregul proces se reia de tot atâtea ori câte culori vor fi imprimate pe batik.

În ultimele decenii, batik-ul a căpătat o tot mai mare popularitate și a devenit un simbol al identității naționale a Indoneziei. Autoritățile indoneziene au făcut apel la populație să poarte batik ca semn al acestei identități. Țesătura este folosită pentru practic aproape orice stil de haine, de la pantalonii de zi cu zi până la rochii de seară. Însă țesătura este folosită și pentru tablouri, fețe de masă sau așternuturi, iar turiștii care cutreieră o piață din Indonezia pot găsi genți, sandale sau chiar abajururi în stil batik. Portul batik-ului este un motiv de mândrie în Indonezia, iar vineri a devenit "ziua batik-ului". În anul 2009, ca o recunoaștere a îndelungatei tradiții a batik-ului în Indonezia și al impactului său asupra culturii din această țară, UNESCO a inclus această țesătură în patrimoniul imaterial mondial.

AGERPRES/(AS — editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE