Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Brexit/expatriați: Theresa May regreta refuzul lui Donald Tusk de a oferi garanții

Postat la: 30.11.2016 - 22:55 | Scris de: Ziua News

0

Premierul britanic, Theresa May, și-a exprimat miercuri regretul după refuzul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, de a deschide negocieri cu privire la situația cetățenilor britanici expatriați în Uniunea Europeană după Brexit, relatează AFP.

22c6770d-5b17-4312-b04c-6dec15a0f43e

Celor 80 de deputați britanici care i-au scris pentru a-i cere ca drepturile britanicilor stabiliți în UE să fie protejate în ciuda ieșirii Marii Britanii din Uniune, Donald Tusk le-a răspuns marți că negocierile pe acest subiect vor putea începe numai după ce guvernul de la Londra va declanșa oficial procedura de retragere.

"Am sperat (...) că vom putea aborda această chestiune într-un stadiu incipient al negocierilor", a reacționat Theresa May în plenul Camerei Comunelor, subliniind că este "firesc să ofere garanții" expatriaților.

"Cred însă că reacția la care am asistat arată cât de judicios este pentru noi să nu oferim garanții în privința drepturilor cetățenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie, pentru că, după cum am văzut, în acest fel i-am abandona subit pe cetățenii britanici", a adăugat ea.

Theresa May a refuzat să garanteze drepturile după Brexit celor aproape trei milioane de cetățeni din UE care locuiesc în Marea Britanie atât timp cât nu există un acord similar pentru cei 1,2 milioane de expatriați britanici rezidenți în UE.

Cu toate acestea, ea a afirmat că își dorește un acord "în stadiu incipient" și a ridicat chestiunea cu ocazia numeroaselor întâlniri bilaterale cu omologii săi europeni, o dată în plus luni cu omoloaga sa poloneză.

Potrivit presei, Theresa May caută să avanseze în această chestiune cu ocazia viitorului summit european din decembrie. Deputații britanici care i-au scris lui Donald Tusk l-au îndemnat "să rezolve această problemă o dată pentru totdeauna" cu prilejul summitului european prevăzut la Bruxelles la jumătatea lunii viitoare.

Donald Tusk a subliniat însă că "acest lucru ar însemna că negocierile au început în decembrie".

După victoria Brexitului la referendumul de la 23 iunie, liderii europeni au repetat că nu vor fi demarate negocierile cu britanicii atât timp cât nu au activat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ceea ce Theresa May a prevăzut să facă cel mai târziu la sfârșitul lunii martie.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE