Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Consolidarea relațiilor britanico-americane și bugetele militare, printre temele unei noi convorbiri intre May și Trump

Postat la: 29.11.2016 - 20:55 | Scris de: Ziua News

0

Premierul britanic, Theresa May, și președintele ales al SUA, Donald Trump, au avut marți o nouă convorbire telefonică în cursul căreia au abordat desfășurarea dialogului între Londra și Washington în perioada tranziției politice din SUA și au stabilit să aibă o întâlnire cu prima ocazie, ei subliniind în această discuție și nevoia ca statele membre ale NATO să aloce bugetului apărării cel puțin 2% din PIB, transmite agenția Reuters.

1b84cd8d-491d-4eb4-bc07-7b702265ad65

'Premierul i-a telefonat în această după-amiază președintelui ales al SUA, în cadrul dialogului periodic pe care l-au stabilit', se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al premierului Theresa May.

'Au discutat despre cum avansează planurile de tranziție ale președintelui ales și au convenit că echipele lor trebuie să continue construcția unei relații strânse pe parcursul acestei perioade, inclusiv printr-o întâlnire a consilierilor pentru securitate națională, în SUA înainte de Crăciun', anunță comunicatul de la Downing Street.

Conform aceluiași text, May și Trump au discutat, printre altele, și despre NATO, ei fiind de acord cu privire la importanța acestei alianțe și asupra nevoii ca tot mai mulți dintre membrii ei să îndeplinească solicitarea de a aloca apărării cel puțin 2% din PIB.

Marea Britanie mizează mult pe 'relația specială' tradițională cu Washingtonul, mai ales în contextul Brexitului, când are nevoie de susținere în negocierile cu Uniunea Europeană privind condițiile ieșirii din blocul comunitar, discuții ce se anunță foarte dificile.

Trump a declarat în timpul campaniei electorale că după ce va ajunge la Casa Albă va acorda Marii Britanii prioritate în încheierea de noi acorduri economice și comerciale, în timp ce președintele în exercițiu, Barack Obama, a sugerat, înaintea referendumului prin care britanicii au ales ieșirea din UE, că nu se va grăbi să încheie un acord de liber schimb cu Marea Britanie dacă aceasta părăsește blocul comunitar.

În prima convorbire telefonică pe care Theresa May a avut-o cu Donald Trump după ce acesta a fost ales președinte, șefa guvernului de la Londra i-a transmis viitorului lider de la Casa Albă că dorește ca, odată cu ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie să-și consolideze relațiile comerciale și de investiții cu SUA.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Popescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE