Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Consolidarea relatiilor britanico-americane, printre temele unei convorbiri intre May si Trump

Postat la: 29.11.2016 - 21:55 | Scris de: Ziua News

0

Premierul britanic, Theresa May, şi preşedintele ales al SUA, Donald Trump, au avut marţi o nouă convorbire telefonică în cursul căreia au abordat desfăşurarea dialogului între Londra şi Washington în perioada tranziţiei politice din SUA şi au stabilit să aibă o întâlnire cu prima ocazie, ei subliniind în această discuţie şi nevoia ca statele membre ale NATO să aloce bugetului apărării cel puţin 2% din PIB, transmite agenţia Reuters. 'Premierul i-a telefonat în această după-amiază preşedintelui ales al SUA, în cadrul dialogului periodic pe care l-au stabilit', se menţionează într-un comunicat emis de biroul de presă al premierului Theresa May.

'Au discutat despre cum avansează planurile de tranziţie ale preşedintelui ales şi au convenit că echipele lor trebuie să continue construcţia unei relaţii strânse pe parcursul acestei perioade, inclusiv printr-o întâlnire a consilierilor pentru securitate naţională, în SUA înainte de Crăciun', anunţă comunicatul de la Downing Street. Conform aceluiaşi text, May şi Trump au discutat, printre altele, şi despre NATO, ei fiind de acord cu privire la importanţa acestei alianţe şi asupra nevoii ca tot mai mulţi dintre membrii ei să îndeplinească solicitarea de a aloca apărării cel puţin 2% din PIB.

Marea Britanie mizează mult pe 'relaţia specială' tradiţională cu Washingtonul, mai ales în contextul Brexitului, când are nevoie de susţinere în negocierile cu Uniunea Europeană privind condiţiile ieşirii din blocul comunitar, discuţii ce se anunţă foarte dificile. Trump a declarat în timpul campaniei electorale că după ce va ajunge la Casa Albă va acorda Marii Britanii prioritate în încheierea de noi acorduri economice şi comerciale, în timp ce preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, a sugerat, înaintea referendumului prin care britanicii au ales ieşirea din UE, că nu se va grăbi să încheie un acord de liber schimb cu Marea Britanie dacă aceasta părăseşte blocul comunitar, conform Agerpres.

În prima convorbire telefonică pe care Theresa May a avut-o cu Donald Trump după ce acesta a fost ales preşedinte, şefa guvernului de la Londra i-a transmis viitorului lider de la Casa Albă că doreşte ca, odată cu ieşirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie să-şi consolideze relaţiile comerciale şi de investiţii cu SUA.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE