Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Corupție: Parlamentul tunisian adopta o lege controversata

Postat la: 14.09.2017 - 01:55 | Scris de: Ziua News

0

Parlamentul tunisian a adoptat miercuri seara, în ciuda opoziției vehemente a mai multor deputați, un proiect de lege susținut de președintele Béji Caid Essebsi, dar denunțat de societatea civilă, care acuză o "albire a corupților", transmite AFP.

8a4a57f6-a28e-4197-9f10-e06569a8e7e5

Acest proiect, intitulat "de reconciliere în domeniul administrativ", a fost aprobat cu voturile a 117 aleși, la finalul unei zile de dezbateri tumultuoase în care deputații și-au adresat unii altora acuzații și invective.

Mai mulți parlamentari au boicotat votul, iar în fața Parlamentului au protestat zeci de oameni.

Inițial, proiectul de lege prevedea amnistia anumitor persoane — oameni de afaceri, foști membri ai regimului ex-dictatorului tunisian Zine El Abidine Ben Ali și alții — urmărite pentru corupție, în schimbul rambursării către stat a sumelor obținute nejustificat și a unei penalități financiare.

Ca urmare a criticilor stârnite, textul a fost revizuit — pentru a include doar acei oficiali acuzați de implicare în fapte de corupție administrativă și care nu au primit mită—, dar suscită încă o vie opoziție.

Prezentându-l în vara anului 2015, președintele Essebsi asigura că proiectul legislativ viza "îmbunătățirea climatului de investiții" într-o țară anemiată economic.

Conform textului adoptat miercuri, legea vizează "crearea unui climat propice pentru eliberarea spiritului de inițiativă în cadrul administrației (...) și întărirea încrederii în instituțiile statului".

Într-o conferință de presă premergătoare votului, mai mulți deputați ai opoziției au atenționat asupra adoptării proiectului, care ar da, în opinia lor, o lovitură fatală democrației incipiente din Tunisia.

"Este începutul unui proces ce va aduce profund atingere revoluției" care a dărâmat dictatura, a avertizat parlamentarul de stânga Ahmed Seddik.

În timpul zilei, opozanții au intonat imnul național pentru a împiedica citirea raportului asupra proiectului de lege, forțându-l pe președintele Parlamentului să suspende lucrările.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE