Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Creativitatea a 350 de elevi din cinci județe, etalata la Festivalul Științei de la Zalau

Postat la: 20.05.2017 - 20:55 | Scris de: Ziua News

0

Circa 350 de elevi din cinci județe, de la preșcolari până la liceeni, și-au demonstrat creativitatea și inventivitatea prin proiectele științifice prezentate sâmbătă, în centrul Zalăului, la Festivalul Național al Științei, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.

27258f23-bc3b-4b1f-9594-faf29dde51aa

Numeroase dispozitive electrice și electonice, mașini teleghidate, roboți, machete, postere, scenete și scurte piese de teatru cu subiect științific au fost prezentate în fața unui juriu, care le-a evaluat, cele mai bune proiecte fiind răsplătite cu premii în bani, oferite de Consiliul Județean Sălaj și Primăria Zalău.

În competiție, ajunsă la a X-a ediție, s-au înscris 256 lucrări, dintre care 10 din învățământul preșcolar, 41 din învățământul primar, 46 din gimnazii, 88 din licee, 68 postere și trei scenete cu caracter științific.
"S-au scurs 10 ani de când, pentru prima dată, împreună cu colegii mei de la Colegiu Tehnic 'Alesandru Papiu Ilarian', ne-am gândit să transformăm orele de fizică, chimie, biologie într-un moment de sărbătoare al științelor exacte, astfel încât, an de an, în această locație, s-au întâlnit părinți, elevi, profesori, chiar și bunici, pentru a admira lucrările și proiectele ingenioase ale elevilor înscriși în festival și profesorilor care i-au coordonat. Am încercat de fiecare dată să venim cu noutăți, astfel încât, toți cei care trec pe acest platou, în ziua în care se desfășoară festivalul, să admire lucrările pe care copiii le-au pregătit. (...) Festivalul și-a propus să promoveze rolul disciplinelor științifice în formarea personalității elevilor, dar și în orientarea lor profesională. De aceea, am încercat cu toții să arătăm că aceste discipline nu se învață doar la tablă, cu formule, ci au și o parte frumoasă, interesantă uneori, chiar spectaculoasă — această parte experimentală", a precizat, în deschiderea manifestării, Maria Pop, inspector școlar județean Sălaj.

Elevii și profesorii unui liceu din Tulcea au străbătut 800 de kilometri pentru a ajunge la Zalău, unde au prezentat o barcă pentru locuitorii Deltei Dunării, acționată cu energia produsă de panouri solare.

"Barca noastră se bazează pe energie solară. Ea poate fi folosită și pe timp de zi și pe timp de noapte, având o baterie pentru stocarea energiei. Este specifică zonei noastre, este destinată locuitorilor Deltei, dar sperăm să poată fi dezvoltată și la scară mare. E absolut nepoluantă", au declarat, pentru AGERPRES, realizatorii proiectului, elevi de la Liceul Teoretic "Grigore Moisil" Tulcea.
În ciuda unei deplasări obositoare, profesorii însoțitori s-au declarat încântați de festival.

"Ne place foarte mult festivalul de la Zalău și de aceea venim de trei ani, deși când ajungem aici suntem foarte obosiți, după 800 de kilometri, și spunem că nu mai venim. Dar, până anul viitor, ne trece și venim. Deja ne gândim la următorul proiect", a precizat Anișoara Ivanov, profesor de fizică la Liceul Teoretic "Grigore Moisil" Tulcea.

Unul din cele mai interesante proiecte, ce a și fost răsplătit cu trofeul festivalului pentru clasele IX-XII, a fost cel al unor elevi de la Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea, vizând realizarea unei mașini zburătoare — "cardrone".

Un alt proiect ce a stârnit curiozitatea și admirația publicului a fost un dispozitiv care scrie, cu un marker, pe corpuri sferice, un text transmis cu ajutorul unui computer. Dispozitivul a fost realizat din componente electrice și electronice, alături de componente create cu ajutorul unei imprimante 3D.

La ediția din acest a Festivalului Științei de la Zalău au fost prezenți circa 350 de elevi și 79 profesori îndrumători din 31 unități de învățământ din cinci județe — Cluj, Tulcea, Vâlcea, Maramureș și Sălaj.

AGERPRES/(A — autor: Sebastian Olaru, editor: Claudia Stănescu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE