Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Cristescu (MNLR): Sprijinul PMB pentru un nou sediu - decisiv; dna ministru a fost informata greșit

Postat la: 19.10.2016 - 19:24 | Scris de: Ziua News

0

Managerul general al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), Ioan Cristescu, spune că sprijinul Primăriei Capitalei pentru dobândirea unui nou sediu pentru instituția muzeală a fost decisiv, ministrul Culturii, Corina Șuteu, fiind informată greșit că MNLR nu ar fi rezolvat încă această problemă.

48b91216-f2e4-4044-b9cf-46bca714047a

"Considerăm că dna ministru a fost informată greșit. Muzeul Național al Literaturii Române are un sediu în Calea Griviței nr. 64 — 66 din luna iulie 2016. Acesta este, la ora actuală, în renovare, pentru a se crea condițiile de mutare a patrimoniului. Sprijinul Primăriei Municipiului București și al Consiliului General a fost decisiv. Astfel s-au alocat în luna august două milioane lei pentru amenajarea spațiului la standardele cerute de legislație și de normele muzeale", precizează Cristescu într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

El arată că "mutarea muzeului de la Casa Presei era imperios necesară și din motive tehnice — lipsa avizelor de funcționare, dar și din motive economice — pentru un spațiu de 1.400 mp Muzeul Național al Literaturii Române plătește o chirie de aproximativ 10.000 euro/lună Imprimeriilor Coresi, ce aparțin de Ministerul Culturii".

"În spațiul în care se va muta, Muzeul Național al Literaturii Române va plăti o chirie de 12.000 euro/lună pentru un spațiu de 4.100 mp, adică de aproape 3 ori mai mare. Spațiul este optim pentru păstrarea, conservarea și securizarea patrimoniului, dar și pentru alte activități specifice instituției", explică Ioan Cristescu.

În opinia managerului MNLR, "utilizarea muzeului în discursul mai degrabă electoral" al ministrului Culturii "nu este o alegere fericită atâta timp cât, din punct de vedere administrativ, sprijinul din partea Primăriei Capitalei pentru rezolvarea situației a fost constant, responsabil și eficient".

"Datele despre noul spațiu au apărut și în presă în ultimele luni, astfel că toate informațiile referitoare la acest caz sunt publice. Muzeul Național al Literaturii Române se va deschide pentru public în 15 ianuarie 2017, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, într-un sediu optim și generos", mai spune managerul MNLR.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a afirmat marți că nu a reușit să aibă o întâlnire cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru a discuta o serie de probleme culturale ale Bucureștiului, precum cea a găsirii unui nou sediu pentru Muzeul Național al Literaturii Române.

"E un dosar care nu este în mâinile noastre (cel legat de un sediu al MNLR — n.r.). El depinde de Primărie. Noi suntem sensibilizați. Este unul din lucrurile despre care aș fi vrut să discut cu doamna Gabriela Firea, dacă aș fi ajuns să o văd. Dar eu am să fiu insistentă și sper ca până la urmă să avem o întâlnire și să discutăm despre câteva dintre lucrurile pe care aș fi dorit să le discut cu domnia sa", a spus Șuteu, la sesiunea online "De vorbă cu ministrul tău", inițiativă a Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic care sprijină dialogul între demnitari și cetățeni.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE