Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Cum reseteaza Dacian Ciolos lupta politica

Postat la: 19.10.2016 - 00:55 | Scris de: Ziua News

0

Adevarul:

Platforma premierului Dacian Cioloş este lăudată, pe de-o parte, de PNL, USR şi de preşedintele Klaus Iohannis, şi criticată, pe de altă parte, de PSD şi ALDE.  Specialiştii cred că asumarea unui program electoral de către Cioloş are capacitatea de a mobiliza electoratul anti-PSD în avantajul PNL şi USR (...)

Analiştii politici cred că intrarea lui Dacian Cioloş în jocul electoral avantajează, pe de-o parte, cele două partide care îl susţin, respectiv PNL şi USR, care nu aveau o variantă mai bună de premier decât Dacian Cioloş, şi încurcă, pe de altă pate, PSD. „Axa după care a funcţionat politica românească s-a transformat în vechi vs. nou, politicieni vs. tehnocraţi, schimbarea clasei politice. În consecinţă, aceste alegeri nu puteau fi doar despre PSD vs. PNL. Din perspectiva aceasta, şansele PNL şi ale USR cresc pentru că intrarea lui Cioloş în joc aduce miza şi, implicit, un interes şi poate o prezenţă mai mare la alegeri. Cât despre PSD, ei se află momentan într-un şah strategic. Faptul că se vor duela acum cu Cioloş, într-o paradigmă nou vs. vechi nu-i avantajează“, este de părere Adi Zăbavă, specialist în comunicare politică.

Consultantul politic Radu Magdin arată că PSD-ALDE contribuie, prin reactivarea mesajului anti-Justiţie, la repetarea scenariului de la alegerile prezidenţiale. „Prin paşii anti-DNA  şi pe polarizarea pe zona justiţie, PSD şi aliatul său ALDE dovedesc că nu au înţeles mare lucru din ultimele mari bătălii politice. În loc să lase o parte din electoratul de dreapta adormit, ei îl activează, cu foarte posibil rezultat USR în Parlament, căci nu PNL capitaleaza în zonă de justiţie. În consecinţă se ajută platformă sprijin 2+1 a lui Cioloş gândită tocmai pentru a constitui o plasă cuprinzătoare de 51%: PNL ia disciplină, USR ia inocenţă, Ciolos ia aspiraţia“, a spus Magdin.

Analistul crede că Dacian Cioloş a găsit cea mai bună formulă pentru a-şi continua mandatul în fruntea Guvernului. „Cioloş ocoleşte, cu bunul său simţ exemplar, cu graţie, exerciţiul democratic al votului, nu îşi asumă politic decât victoria astfel, jucând cartea omului indispensabil, iar PSD îl lasă să se definească angelic, preferând atacuri“, a mai spus Magdin.

Digi24:

Tinerii americani sunt atât de nemulţumiţi de alegerea pe care au o de făcut pentru Casa Albă încât aproape unul din patru spune că ar prefera ca un meteorit gigantic să lovească Pământul decât ca Donald Trump sau Hillary Clinton să devină preşedinte.

Întrebarea inedită a fost aleasă pentru a demonstra cât de supăraţi sunt tinerii de alegeri, a explicat Joshua Dyck, directorul Centrului UMass Lowell pentru testarea opiniei publice, cel care a realizat studiul.

Circa 53% dintre cei 1.247 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani întrebaţi au declarat că ar prefera ca un meteorit să distrugă lumea decât să ajungă republicanul Donald Trump în Biroul Oval.

Circa 34% dintre cei intervievaţi spun că ar fi mai bine să vină sfârşitul lumii decât să devină democrata Hillary Clinton preşedinte.

Iar 23%, adică aproape un sfert, preferă Apocalipsa în locul oricăruia dintre cei doi candidaţi.

News.ro. notează că aproximativ 39% dintre tineri au declarat că ar vrea ca Barack Obama să se declare preşedinte pe viaţă şi să nu predea puterea nici către Trump, nici către Clinton.

De asemenea, 26% dintre alegătorii întrebaţi cred că ţara ar fi pe mâini mai bune dacă şi-ar alege următorul preşedinte prin loterie.

„Bineînţeles că nu credem că vorbesc serios. Faptul că unul din patru tineri aleg meteoritul gigantic transmite ceva despre dezamăgirea politică cu care se confruntă tineretul american”, a subliniat Dyck.

Situaţia actuală vine în condiţiile în care mobilizarea importantă a tinerilor l-a ajutat pe Barack Obama să ajungă la Casa Albă în 2008.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE