Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


DOCUMENTAR: 55 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sadoveanu

Postat la: 19.10.2016 - 07:55 | Scris de: Ziua News

0

Scriitorul Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880, la Pașcani, județul Iași, fiind fiul avocatului Alexandru Sadoveanu și al Profirei Ursachi, țărancă din Verșeni.

b06b8a82-1a8e-4ef1-a0de-5c97f461d6cf

Scriitorul Mihail Sadoveanu. (București, 7 nov. 1960)

Din copilărie, când și-a petrecut verile la Verșeni, alături de bunici, sau la ''Nada Florilor'', lângă Fălticeni, i s-au întipărit amintirile care au format acel ''rezervoriu umplut cu nemiluita în ani și ani, în toată copilăria acum atât de depărtată...'', după cum mărturisea Mihail Sadoveanu în ''Anii de ucenicie''.

A făcut școala primară în Vatra Pașcanilor (1887-1891), avându-l învățător pe Mihai Busuioc, pe care marele clasic al prozei românești avea să-l evoce mai târziu în ''Domnu Trandafir''. A absolvit apoi gimnaziul ''Alecu Donici'' din Fălticeni (1892-1897) și ''Liceul Național'' din Iași (1897-1900).

În 1900, se înscrie la Facultatea de Drept din București însă, atras mai mult de boema literară a Capitalei, nu frecventează cursurile.

Bust al scriitorului, la Muzeul Memorial 'Mihail Sadoveanu' din municipiul Iași. (29 aug. 2014)

A debutat în 1897, la revista ''Dracu'' din București, cu schița ''Domnișoara M. din Fălticeni'', semnând cu pseudonimul Mihai din Pașcani, iar în 1899 publică în revista ''Pagini literare'' sub pseudonimul M.S. Cobuz. În 1901, se stabilește la Fălticeni și se căsătorește cu Ecaterina Bâlu, împreună cu care a avut unsprezece copii.

Acceptă propunerea lui Șt. O Iosif de a colabora la revista ''Sămănătorul'' și astfel se mută, în 1903, la București.

În 1904, apar primele volume ale marelui clasic al prozei românești: ''Povestiri'', ''Șoimii'', ''Dureri înăbușite'', ''Crîșma lui Moș Precu''. Nicolae Iorga a numit anul 1904 ''Anul Sadoveanu''. Este funcționar la Casa Școalelor (1904), precum și la Direcția Artelor din Ministerul Instrucției și Cultelor (1905), după care, în 1906, ia decizia de a reveni la Fălticeni. Tot în 1906, începe colaborarea la revista ''Viața românească'', chiar de la primul număr al acesteia, iar de acum o mare prietenie îl va lega de mentorul acestei reviste, Garabet Ibrăileanu. A mai colaborat la ''Vieața nouă'' (revistă în care semnează pentru prima dată cu numele său, în 1898), ''Opinia'', ''Revista modernă'', ''Luceafărul'', ''Făt-Frumos'', ''Pagini literare'', ''Convorbiri literare'', ''Minerva'', ''Universul'', ''Adevărul literar și artistic''. Alte pseudonime literare cu care a semnat sunt S. Prisăcaru, C. Săteanu, Ilie Pușcașu.

După răscoala din 1907, Spiru Haret, ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, îl numește inspector al cercurilor culturale sătești și al bibliotecilor populare.

Împreună cu Artur Gorovei tipărește gazeta populară ''de educație cetățenească și îndrumare economică'' ''Răvașul poporului'' (1907), iar în colaborare cu Șt. O. Iosif, Il. Chendi și D. Anghel editează revista ''Cumpăna'' (noiembrie 1909 — aprilie 1910).

Muzeul Memorial 'Mihail Sadoveanu' din municipiul Iași. (29 aug. 2014)

Mihail Sadoveanu este numit în 1910 director al Teatrului Național din Iași, funcție pe care o deține până în 1919. A fost, de asemenea, președinte al Societății Scriitorilor Români (2 septembrie 1909 — 25 noiembrie 1911).

În 1916, mobilizat fiind, editează, din însărcinarea Marelui Cartier General al Armatei, ziarul de front ''România'' (1916-1917), alături de I. Minulescu și P. Locusteanu. În 1918, se stabilește la Iași, unde, împreună cu bunul său prieten G. Topîrceanu, scoate revista ''Însemnări literare'' (2 februarie — 21 decembrie 1919). Revine la București în 1936, unde preia direcția ziarelor ''Adevărul'' și ''Dimineața''.

În anul 1921, devine membru titular al Academiei Române. Universitatea din Iași i-a conferit, în 1938, titlul de Doctor Honoris Causa.

Scriitorul Mihail Sadoveanu în mijlocul copiilor.(22 nov. 1956)

A publicat aproape o sută de volume, dintre care amintim: ''Hanu Ancuței'' (1928), ''Împărăția apelor'' (1928), ''Zodia Cancerului sau Vremea Ducăi-Vodă'' (1929), ''Baltagul'' (1930), ''Creanga de aur'' (1933), ''Frații Jderi'' (I-III, 1935-1943), ''Divanul persian'' (1940), ''Ostrovul lupilor'' (1941). În decembrie 1944 îi apare volumul autobiografic ''Anii de ucenicie''.

"Sadoveanu este poate cel mai puternic poet al naturii pe care l-a avut literatura noastră. Senzația vizuală fiind la baza temperamentului său artistic, era și natural ca scriitorul să procedeze prin descripție: nu este, în adevăr, colț al Moldovei de Sus care să nu fie înmărmurit într-o pagină a operei sale. Descripția nu-i însă pur picturală, ci-i și umanizată: ea este deci esențial lirică...", scria criticul și istoricul literar Eugen Lovinescu.

Muzeul Memorial 'Mihail Sadoveanu' din municipiul Iași.(29 aug. 2014)

''Priveliștile și simfoniile naturii sunt, în cărțile lui M. Sadoveanu, infinite; opera lui însăși e o țară, pe care o străbatem, mereu uimiți de splendoarea și ineditul ei... Natura lui e mai presus de toate un univers... El are realismul unui Balzac și melancolia unui romantic, meditația aspră a lui M. Costin, voluptatea senzorială a lui Rabelais. E precis ca un pictor flamand și inefabil ca un muzician...'', arăta criticul și istoricul literar George Călinescu.

''Măreția lui Sadoveanu stă atât în vastități, cât și în profunzimi. Scrisul său cuprinde toate zările, dar cunoaște și subtilitatea sensibilității în stare să înregistreze particularul într-o vastă percepție cosmică. Toate simțurile sale sunt gata să descopere desfășurarea multiplu senzorială a lumii; dincolo de ele, mintea lui discerne înțelesuri simbolice'', scrie criticul literar Cornelia Ștefănescu în prefața volumului ''Dumbrava minunată'' (Editura Tineretului, 1966).

În 1949, Mihail Sadoveanu este ales președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor.

Pe lângă activitatea literară, Mihail Sadoveanu a avut, după 1945, și o bogată activitate politică, fiind membru al Prezidiului Adunării Deputaților (din 1947), apoi vicepreședinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale (din 1948). De asemenea, a condus delegația română la Congresul Mondial al Păcii de la Paris, din 1949.

A fost distins cu premii și medalii dintre care amintim: Premiul Academiei Române pentru volumul ''Povestiri'' (1904), Premiul de Stat pentru romanele ''Mitrea Cocor'' (1949) și ''Nicoară Potcoavă'' (1952), Medalia de aur a păcii (1950).

Mihail Sadoveanu s-a stins din viață la 19 octombrie 1961, la București.

AGERPRES (Documentare — Ruxandra Bratu; redactor Arhivă foto: Elena Bălan; editor: Horia Plugaru)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

 • Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu taxarea proprietatilor

  Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu dispoziţiile Codului Fiscal prin care se impune persoanelor care nu mai au calitatea de proprietar al bunului impozitat obligaţia de a plăti impozitul.

 • Asociatia Colectiv, proiect de construire a unei noi maternitati in Bucuresti

  Asociaţia Colectiv GTG 3010 a semnat, miercuri, un protocol cu Primăria Sectorului 4 şi Spitalul Sfântul Ioan pentru construirea unei maternităţi noi în Capitală, o investiţie estimată la peste 12 milioane de euro ce ar trebui să fie gata în 2020.

 • Doliu in sportul mondial: 10 gimnaste au MURIT intr-un accident, alaturi de 2 antrenori

  Lumea sportului mondial este în doliu. Zece gimnaste au încetat din viaţă din cauza unui accident groaznic. Micuţele din Rusia aveau între 7 şi 16 ani. Alături de ele şi-au mai pierdut viaţa şi doi antrenori. Accidentul rutier a avut loc in Rusia, pe 4 decembrie, a anunţat Federaţia Internaţională d ...

 • Dincu: Viitorul premier trebuie sa fie premierul tuturor

  Viitorul prim-ministru trebuie să fie "premierul tuturor", să fie hotărât şi să nu se uite toată ziua pe tabela sondajelor şi a like-urilor de pe Facebook, a afirmat, miercuri, vicepremierul Vasile Dîncu. "Cel care va fi (....) desemnat şi, după aceea, votat în această funcţie de premier va trebui s ...

 • Ai dreptate domnule Ponta! Sunteți SINGURUL partid cu program ferm

  Am citit o declarație a domnului Ponta, fost premier, după tărăboiul de la Gorj în care vârfurile comunității rrome au șezut la masă cu șefii PSD pe o chestiune de  aranjament al votului, că țiganii, mulți neșcoliți, nu trebuie lăsați să pună ștampila aiurea, de capul lor. Lucrurile, înțeleg, au fos ...

 • Iti cauti de lucru? Se organizeaza un concurs de recrutare in ianuarie 2017

  Primăria Peştera organizează, la sediul instituţiei din strada Izvorului, concurs de recrutare pentru ocuparea unei funcţii publice de execuţie vacantă, pe durată nedeterminată. Se caută consilier, clasa I, grad profesional debutant, în cadrul Compartimentului Fonduri Europene, în perioa ...

 • UPDATE: Accident in Constanta, la intersectia de la Boema (galerie foto)

  Astăzi, a avut loc un accident rutier în Constanţa, la intersecţia de la Boema. Momentan nu există informații cu privire la posibile victime. UPDATE 1, ora 17.44 Accidentul nu s-a soldat cu pagube materiale majore. În urma impactului, s-au deschis airbag-urile de la BMW. ...

 • HOROSCOP 2017: Cum vei evolua in CARIERA anul viitor, in functie de ZODIE

  Descopera cum vei evolua in cariera in 2017 si ce poti face pentru a-ti imbunatati viata profesionala! Scorpion Vei munci mult anul acesta si de multe ori vei avea senzatia ca o faci degeaba. Chiar daca nu vei avea parte de o avansare, rasplata va veni cu sume de bani care te vor surprinde extrem de placut. Tot chinul prin care vei trece pe parcursul lui 2017 se va sfarsi cu liniste si satisfactii majore. Aprecierea pe care o vei vedea la cei din jurul tau te va ambitiona si mai tare, insa vei avea nevoie totusi de o pauza pentru a-ti reincarca bateriile! Sagetator Chiar daca in majoritatea timpul vei munci mult, vor exista si situatii in care te ...

 • Bomba la Hollywood. Kim Kardashian și Kanye West s-au despartit?

  Unul dintre cele mai iubite cupluri de la Hollywood. Kim Kardashian și Kanye West trec printr-o perioadă foarte dificilă. De la spitalizarea rapperului într-un centru de psihiatrie, cuplul nu mai locuiește sub același acoperiș. Citește mai departe...

 • Dieta special creata pentru postul Craciunului. Scapi de 4 kilograme instant

  Vrei să fii mai suplă? Vrei să slăbeşti câteva kilograme într-un timp foarte scurt? Vrei să-ţi cureţi organismul de toxine? Nimci mai simplu. Îmbină plăcutul cu util. Citește mai departe...

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE

Sondaj Ziua News

  • Cine credeti ca va castiga majoritatea alegerilor parlamentare?

  • VOTEAZA