Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


DOCUMENTAR: 55 de ani de la moartea scriitorului Mihail Sadoveanu

Postat la: 19.10.2016 - 07:55 | Scris de: Ziua News

0

Scriitorul Mihail Sadoveanu s-a născut la 5 noiembrie 1880, la Pașcani, județul Iași, fiind fiul avocatului Alexandru Sadoveanu și al Profirei Ursachi, țărancă din Verșeni.

b06b8a82-1a8e-4ef1-a0de-5c97f461d6cf

Scriitorul Mihail Sadoveanu. (București, 7 nov. 1960)

Din copilărie, când și-a petrecut verile la Verșeni, alături de bunici, sau la ''Nada Florilor'', lângă Fălticeni, i s-au întipărit amintirile care au format acel ''rezervoriu umplut cu nemiluita în ani și ani, în toată copilăria acum atât de depărtată...'', după cum mărturisea Mihail Sadoveanu în ''Anii de ucenicie''.

A făcut școala primară în Vatra Pașcanilor (1887-1891), avându-l învățător pe Mihai Busuioc, pe care marele clasic al prozei românești avea să-l evoce mai târziu în ''Domnu Trandafir''. A absolvit apoi gimnaziul ''Alecu Donici'' din Fălticeni (1892-1897) și ''Liceul Național'' din Iași (1897-1900).

În 1900, se înscrie la Facultatea de Drept din București însă, atras mai mult de boema literară a Capitalei, nu frecventează cursurile.

Bust al scriitorului, la Muzeul Memorial 'Mihail Sadoveanu' din municipiul Iași. (29 aug. 2014)

A debutat în 1897, la revista ''Dracu'' din București, cu schița ''Domnișoara M. din Fălticeni'', semnând cu pseudonimul Mihai din Pașcani, iar în 1899 publică în revista ''Pagini literare'' sub pseudonimul M.S. Cobuz. În 1901, se stabilește la Fălticeni și se căsătorește cu Ecaterina Bâlu, împreună cu care a avut unsprezece copii.

Acceptă propunerea lui Șt. O Iosif de a colabora la revista ''Sămănătorul'' și astfel se mută, în 1903, la București.

În 1904, apar primele volume ale marelui clasic al prozei românești: ''Povestiri'', ''Șoimii'', ''Dureri înăbușite'', ''Crîșma lui Moș Precu''. Nicolae Iorga a numit anul 1904 ''Anul Sadoveanu''. Este funcționar la Casa Școalelor (1904), precum și la Direcția Artelor din Ministerul Instrucției și Cultelor (1905), după care, în 1906, ia decizia de a reveni la Fălticeni. Tot în 1906, începe colaborarea la revista ''Viața românească'', chiar de la primul număr al acesteia, iar de acum o mare prietenie îl va lega de mentorul acestei reviste, Garabet Ibrăileanu. A mai colaborat la ''Vieața nouă'' (revistă în care semnează pentru prima dată cu numele său, în 1898), ''Opinia'', ''Revista modernă'', ''Luceafărul'', ''Făt-Frumos'', ''Pagini literare'', ''Convorbiri literare'', ''Minerva'', ''Universul'', ''Adevărul literar și artistic''. Alte pseudonime literare cu care a semnat sunt S. Prisăcaru, C. Săteanu, Ilie Pușcașu.

După răscoala din 1907, Spiru Haret, ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, îl numește inspector al cercurilor culturale sătești și al bibliotecilor populare.

Împreună cu Artur Gorovei tipărește gazeta populară ''de educație cetățenească și îndrumare economică'' ''Răvașul poporului'' (1907), iar în colaborare cu Șt. O. Iosif, Il. Chendi și D. Anghel editează revista ''Cumpăna'' (noiembrie 1909 — aprilie 1910).

Muzeul Memorial 'Mihail Sadoveanu' din municipiul Iași. (29 aug. 2014)

Mihail Sadoveanu este numit în 1910 director al Teatrului Național din Iași, funcție pe care o deține până în 1919. A fost, de asemenea, președinte al Societății Scriitorilor Români (2 septembrie 1909 — 25 noiembrie 1911).

În 1916, mobilizat fiind, editează, din însărcinarea Marelui Cartier General al Armatei, ziarul de front ''România'' (1916-1917), alături de I. Minulescu și P. Locusteanu. În 1918, se stabilește la Iași, unde, împreună cu bunul său prieten G. Topîrceanu, scoate revista ''Însemnări literare'' (2 februarie — 21 decembrie 1919). Revine la București în 1936, unde preia direcția ziarelor ''Adevărul'' și ''Dimineața''.

În anul 1921, devine membru titular al Academiei Române. Universitatea din Iași i-a conferit, în 1938, titlul de Doctor Honoris Causa.

Scriitorul Mihail Sadoveanu în mijlocul copiilor.(22 nov. 1956)

A publicat aproape o sută de volume, dintre care amintim: ''Hanu Ancuței'' (1928), ''Împărăția apelor'' (1928), ''Zodia Cancerului sau Vremea Ducăi-Vodă'' (1929), ''Baltagul'' (1930), ''Creanga de aur'' (1933), ''Frații Jderi'' (I-III, 1935-1943), ''Divanul persian'' (1940), ''Ostrovul lupilor'' (1941). În decembrie 1944 îi apare volumul autobiografic ''Anii de ucenicie''.

"Sadoveanu este poate cel mai puternic poet al naturii pe care l-a avut literatura noastră. Senzația vizuală fiind la baza temperamentului său artistic, era și natural ca scriitorul să procedeze prin descripție: nu este, în adevăr, colț al Moldovei de Sus care să nu fie înmărmurit într-o pagină a operei sale. Descripția nu-i însă pur picturală, ci-i și umanizată: ea este deci esențial lirică...", scria criticul și istoricul literar Eugen Lovinescu.

Muzeul Memorial 'Mihail Sadoveanu' din municipiul Iași.(29 aug. 2014)

''Priveliștile și simfoniile naturii sunt, în cărțile lui M. Sadoveanu, infinite; opera lui însăși e o țară, pe care o străbatem, mereu uimiți de splendoarea și ineditul ei... Natura lui e mai presus de toate un univers... El are realismul unui Balzac și melancolia unui romantic, meditația aspră a lui M. Costin, voluptatea senzorială a lui Rabelais. E precis ca un pictor flamand și inefabil ca un muzician...'', arăta criticul și istoricul literar George Călinescu.

''Măreția lui Sadoveanu stă atât în vastități, cât și în profunzimi. Scrisul său cuprinde toate zările, dar cunoaște și subtilitatea sensibilității în stare să înregistreze particularul într-o vastă percepție cosmică. Toate simțurile sale sunt gata să descopere desfășurarea multiplu senzorială a lumii; dincolo de ele, mintea lui discerne înțelesuri simbolice'', scrie criticul literar Cornelia Ștefănescu în prefața volumului ''Dumbrava minunată'' (Editura Tineretului, 1966).

În 1949, Mihail Sadoveanu este ales președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor.

Pe lângă activitatea literară, Mihail Sadoveanu a avut, după 1945, și o bogată activitate politică, fiind membru al Prezidiului Adunării Deputaților (din 1947), apoi vicepreședinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale (din 1948). De asemenea, a condus delegația română la Congresul Mondial al Păcii de la Paris, din 1949.

A fost distins cu premii și medalii dintre care amintim: Premiul Academiei Române pentru volumul ''Povestiri'' (1904), Premiul de Stat pentru romanele ''Mitrea Cocor'' (1949) și ''Nicoară Potcoavă'' (1952), Medalia de aur a păcii (1950).

Mihail Sadoveanu s-a stins din viață la 19 octombrie 1961, la București.

AGERPRES (Documentare — Ruxandra Bratu; redactor Arhivă foto: Elena Bălan; editor: Horia Plugaru)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

 • Basescu: Sa se faca o comisie pentru aducerea la zi a Codurilor penale. Un partid, un reprezentant

  Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, joi seară, că va propune partidelor parlamentare înfiinţarea unei comisii pentru aducerea la zi a Codului penal şi a Codului de procedură penală, afirmând că fiecare partid ar trebui să aibă câte un reprezentat în comisie.

 • Unul dintre cei mai cunoscuți liberali: 'Klaus Iohannis a fost protejat de justitie'

  Președintele Klaus Iohannis a tot mai des contestat din PNL. În ultimul an, mai mulți lideri ai partidului au lansat tot felul de acuzații la adresa fostului lor președinte, însă toate erau de natură politică. Acum, unul dintre cei mai cunoscuți liberali spune că Iohannis a fost protejat de justiție ...

 • Poliția israeliana dorea sa-l interogheze pe fostul secretar de stat al SUA in ancheta impotriva lui Netanyahu

  Poliția israeliană dorea să-l interogheze pe fostul secretar de stat al SUA, John Kerry, într-unul dintre cazurile de corupție care au legătură cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, a informat joi în exclusivitate cotidianul israelian Haaretz, transmite EFE.

 • CTP, despre remanierea Guvernului: Lui Dragnea i s-a taiat din nas in PSD

  Digi24:Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că, prin remanierea guvernamentală de săptămâna aceasta, puterea lui Liviu Dragnea în PSD a fost diminuată. „Tăierea din nas”, cum spune jurnalistul, o reprezintă numirea Rovanei Plumb în funcția de ministru. ...

 • O casa din Constanta, cuprinsa de flacari. Interventie de urgenta! (galerie foto+video)

  Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au fost solicitaţi în Constanţa, pe strada Comarnic. Un incendiu a izbucnit la o casă. S-au deplasat două autospeciale. Incendiul se manifestă la acoperiş. Conform reprezentanţilor ISU Dobrogea, pompierii au scos o butelie di ...

 • Istoria simbolului IUBIRII: Cum a ajuns INIMA, organul vietii, sa fie asociata cu DRAGOSTEA

  Legatura dintre inima, organul, si pictograma simbol al iubirii este greu de stabilit. Mai ales cand exista numeroase variante si explicatii in legatura cu originile istorice ale acestei embleme a dragostei. Un simbol recurent in notitele de dragoste si felicitarile de Ziua Indragostitilor si Dragobete, pictograma simbol a iubirii sta la baza a mai multor teorii care au ingreunat stabilirea unei conexiuni directe intre organ si modul in care acesta a devenit simbol al iubirii. Potrivit Mediafax, unii sustin ca pictograma simbol a derivat de la forma frunzelor de iedera, asociate cu fidelitatea, in timp ce altii sustin ca este modelat dupa sani, fese sau alte parti ale anatomiei umane. O varianta mai neobisnuita este teoria inspirata de Silphium, o ...

 • 24 Februarie in Calendarul Ortodox. Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul

  Intaia si a doua aflare a capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul este sarbatorita pe 24 februarie. Din Sfanta Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei sale de nastere, a poruncit taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei. In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelulul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata. Pentru ca se temea ca Botezatorul ar putea invia daca trupul ar fi fost ingropat alaturi de cap, Irod nu a ...

 • Semnificatii istorice pentru data de 24 februarie

  1463 - S-a născut scriitorul Giovanni Pico della Mirandola, filozof şi învăţat umanist italian din perioada Renaşterii. (m. 17 noiembrie 1494)

 • Astra a ratat calificarea in optimile Europa League: Seara cu goluri pe banda rulanta / VIDEO

  Visul european al Astrei a ajuns la final. După 2-2 pe teren propriu cu Genk, trupa lui Marius Şumudică nu a mai avut puterea să întoarcă rezultatul în Belgia. Genk a bătut cu 1-o după golul marcat de Pozuelo şi s-a calificat în optimile Europa League.VIDEO ...

 • Un renumit supermarket dispare complet din Romania

  O nouă mutare extrem de importantă are loc pe piața supermarketurilor din România. Încă un brand important o să dispară de pe piață complet până la sfârșitul acestui an. În decembrie 2015 s-a vorbit pentru prima dată despre plecarea acestuia, însă acum este oficial. Carrefour şi grupul Rewe...Citeș ...

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

 • TOP CITITE
 • TOP COMENTATE