Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


DOCUMENTAR: 70 de ani de la nașterea designerului Gianni Versace

Postat la: 02.12.2016 - 10:24 | Scris de: Ziua News

0

Designerul Gianni Versace s-a născut la 2 decembrie 1946, în Reggio di Calabria, Italia, unde a crescut alături de fratele mai mare Santo și sora mai mică, Donatella. A început ucenicia la o vârstă fragedă, ajutându-și mama, care era croitoreasă, să găsescă pietre prețioase și panglici cu care să împodobească rochiile.

9ec30ba6-9019-406b-91d2-4a781ae64991

Sursa foto: Captură youtube.com

A studiat arhitectura înainte de a se muta în Milano, la vârsta de 26 de ani, când a început să lucreze în lumea designerilor. La mijlocul anilor '70, puloverele lui au atras atenția patronilor de la ''Genny Complice & Callaghan''. L-au angajat de Gianni să creeze colecții din piele sintetică și piele de căprioară, iar câțiva ani mai târziu l-au încurajat să devină designer, conform site-ului www.cinemarx.ro.

Gianni Versace și-a prezentat prima colecție pentru femei la ''Palazzo della Permanente Art Museum'' din Milano. După ce a prezentat colecții pentru bărbați a semnat un contract cu Jorge Saud, care mai târziu a devenit partener cu Giorgio Armani. Primul boutique cu colecțiile sale s-a deschis în Milano, în 1978. A fost influențat de Andy Warhol, de arta romană și greacă, dar și de arta abstractă.

În 1982, Versace a câștigat primul premiu ''L'Occhio d'Oro'' pentru cel mai bun designer al anului 1982/1983, pentru colecția toamnă/iarnă pentru femei. În același an, el a început colaborarea cu Teatrul Scala din Milano, desenând costumele pentru baletul ''Legenda lui Joseph'' de Richard Strauss.

A urmat crearea costumelor pentru baletul ''Dragoste și minciună'' de Gustav Mahler (1983), ''Don Pasquale'' și baletul ''Dyonisos'' de Donizetti (1984), ''Salome'' de Richard Strauss, ''Leda și lebăda'' (1987). În octombrie 1984, a fost lansat parfumul pentru bărbați ''Versace l'Homme''.

În 1986, președintele Republicii Italiene, Francesco Cossiga, i-a conferit decorația de ''Comandor al Republicii Italiene''. În septembrie 1987, imensa contribuție profesională a designerului adusă teatrului a fost răsplătită cu Premiul ''Masca de Argint''.

La 8 iunie 1988, juriul din ''Cutty Sark'' l-a nominalizat drept cel mai bun creator și inovator designer de modă pentru bărbați. În septembrie, a inaugurat primul boutique Versace din Spania, la Madrid. La sfârșitul aceluiași an, a câștigat, la Paris, concursul pentru crearea costumelor pentru spectacolul de balet ''Java Forever''.

Anul următor, la 25 ianuarie 1989, a fost deschis ''Atelierul Versace'' — un workshop unde erau create modele de înaltă clasă. În iulie, la Milano, Versace a prezentat ''Versus'', o nouă linie pentru tineret, care explora teme informative, impunându-se ca o alternativă la așa-numitul stil convențional de îmbrăcăminte. Încă o dată, Versace creează costumele pentru un alt spectacol de balet, ''Elegie pour Elle''.

La începutul lui 1990, colecția ''Atelier'' a fost prezentată într-un fashion show, la Hotel Ritz din Paris. În aprilie același an, Versace a deschis al doilea boutique în New York, al 11-lea din Statele Unite ale Americii. În 1991, a fost lansat parfumul ''Versus'', iar în colaborare cu Omar Calabrese a participat la prezentarea cărții ''Vanitas, lo stile dei sensi'' la Milano. A fost lansată ''Signature'', linia clasică semnată Versace.

În decembrie 1991 i-a fost decernat premiul ''L'Occhio d'Oro'', pentru a patra oară, proclamându-l cel mai inventiv creator al anului. La 27 februarie 1992, a fost prezentat la boutique-ul din Milano parfumul ''Versus Donna''. În Germania, la Munchen, show-ul ''Theater der Mode'' a celebrat ultimele creații stilistice și teatrale semnate Versace.

La 1 februarie 1993, Consiliul Designerilor de Modă din America i-a acordat mult râvnitul premiu ''Oscar-ul Modei Americane''. În mai, a fost lansată ''Home Signature'', o linie de produse pentru casă: covoare, cuverturi matlasate și perne. În 1994, Versace a deschis un nou showroom, în faimosul Kurfurstendamm din Berlin. Totodată, a avut loc lansarea la nivel mondial a două noi parfumuri: ''Red'' și ''Jeans''.

Între o lansare de colecție sau a unui nou parfum, precum și între crearea unui costum pentru un spectacol de teatru sau de balet, Gianni Versace a reușit să ''creeze'' și o serie apreciată de cărți, printre care se numără: ''Versace: Signatures'' (1993), ''Vanitas: Designs'' (1994), ''Men Without Ties'' (1995), ''Do Not Disturb'' (1996), ''Rock and Royalty'' (1997), ''Versace: The Naked and the Dressed'', ''The Art of Being You'' (1998).

A murit asasinat la 15 iulie 1997, când a fost împușcat în fața casei sale din South Beach, Miami, Florida. În același an, Elton John i-a dedicat lui Versace albumul ''The Big Picutre'', precizează cinemarx.ro.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Irina Giurgiu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE