Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


DOCUMENTAR: Maria Gheorghiu lanseaza albumul ''Camp de lavanda''

Postat la: 18.10.2017 - 04:54 | Scris de: Ziua News

0

Doamna muzicii folk Maria Gheorghiu lansează miercuri, 18 octombrie, albumul ''Câmp de lavandă'', care cuprinde 11 cântece și două ''povești''. Muzica este semnată de Maria Gheorghiu la toate piesele, tot ea a scris și versurile pentru majoritatea cântecelor, iar pentru patru dintre ele versurile au fost scrise de George Țărnea, Paul Ionescu, Clara Mărgineanu, Loreta Popa.

8d391a4c-605d-442d-88cd-5d8194370ae9

Maria Gheorghiu la Revelionul Artiștilor 2017

Orchestrațiile pieselor sunt semnate în mare parte de Radu Grațianu, cu care artista colaborează de peste șapte ani, dar și de Daniel Iancu, Ieronim Pogorilovski și Adrian Cristescu.

Pe album se regăsesc și cântece cunoscute compuse de Maria Gheorghiu — unul dintre ele reorchestrat iar altele două care nu au apărut până acum pe vreun alt album — dar și cântece foarte noi — ''Câmp de lavandă'', ''Poveste simplă'', ''Îngerii iubirii'', ''Curcubeu'', ''Fluturi'', ''În armonie'', ''Descântec de soare și de lună'', Punți înghețate'', ''Cum a fost'', ''Femeia lavandă'', ''Cum să trăiești frumos fără iubire''.

Lansarea albumului are loc în clubul Spice din București, de la ora 19.30, iar pe scenă, alături de Maria Gheorghiu, vor fi claviaturistul Radu Grațianu, dar și mulți invitați surpriză.

Maria Gheorghiu și Radu Grațianu la Revelionul Artiștilor 2017

Albumul ''Câmp de lavandă'' este al zecelea din cariera artistei. În 1995, a editat prima casetă audio, ''Lacrimi în flăcări'', care a avut succes chiar imediat după lansare. În 1997 a lansat albumul ''Canon și Maria Gheorghiu'', iar anul următor — albumul de colinde ''Pe la case luminate''.

''Floare de vârtej'', album realizat în colaborare cu compozitorii Adrian Ordean și Eugen Mihăescu pe versuri de Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Adrian Păunescu, a apărut în 1999.

''Multă vreme am trăit acut sentimentul că sunt doar 'Mierlă fără folos'. În timp, am realizat că locul în care trăiesc este 'cea mai frumoasă grădină a raiului' în care, dacă vreau cu adevărat, poate să înflorească și 'Floarea mea de vârtej''', scrie Maria pe site-ul personal, www.mariagheorghiu.com.

În 2002, a fost reeditat albumul de colinde ''Pe la case luminate'', iar în 2004 a apărut albumul ''Timp netrăit''. În 2007 a fost reeditat albumul ''Floare de vârtej''.

Albumul ''Curcubeu'' a fost lansat în 2010, urmat în 2013 de albumul ''De 20 de ani 'Om Bun'''. 

* * *

Maria Gheorghiu s-a născut la 28 august 1963, la Reșița. A absolvit Școala de Muzică din orașul natal, în 1977, aici studiind oboiul, pianul și vioara. A intrat apoi în corul de cameră "Miorița", unde a cântat zece ani, sub conducerea dirijorului Doru Morariu. Ulterior, a făcut parte din Cenaclul Atheneum din Reșița, unde recita poezii proprii.

Influențată de muzica Marcelei Saftiuc și a lui Joan Baez, a început să studieze chitara, lansându-se în muzica folk. În 1984, cânta în Cenaclul Flacăra, piesa ei ''Dans ritual'', fiind prezentă în topurile de la acea vreme, potrivit site-ului www.foreverfolk.com.

A participat la festivaluri de muzică folk, a susținut recitaluri de muzică și poezie alături de mari actori ca Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Leopoldina Bălănuță, Ștefan Iordache, Dorel Vișan, Eusebiu Ștefănescu, în paralel apărând în emisiuni TV sau la radio. 

''Destinul muzicii folk este același cu propriul destin. În ceea ce mă privește, cântecele mele sunt viața mea, sunt scrise cu sângele meu, cu bucuriile și tristețile mele, și în ele se regăsesc aceia care mai au chef să stea de vorbă cu ei înșiși fără teama de a deveni ridicoli în fata semenilor. Folkul nu ține de modă, ci doar de faptul că ai sau nu curajul să recunoști că sensibilitatea e o parte importantă din tine. Câtă vreme mai crezi că un cântec te poate face mai bun și ai curajul să spui asta cu voce tare de pe scenă sau din sală, mai există speranță'', mărturisește artista pe site-ul personal, http://mariagheorghiu.com.

A colaborat cu oameni memorabili, printre care Dominique Voquer și Anette Baneville, spaniolul Patricio, dar și orchestra Filarmonicii din Kiev.

După 1989, a efectuat turnee în Franța, Danemarca, Norvegia, Grecia, Austria. În 1993, obține Premiul 1 la Festivalul Național de Muzică Folk ''Om Bun''.

Maria Gheorghiu la Gala Folk ''Om Bun'' 2008

Anul 2006 a fost marcat de un recital susținut la Kiev, alături de Orchestra Simfonică din Kiev, dar și de concertul de la Buho Real din Madrid și un turneu în SUA.

''Am învățat în decursul anilor petrecuți pe scenă că definitorie pentru un artist este comunicarea cu publicul, faptul că trebuie să îi convingi de sinceritatea gestului tău artistic, să le dai ocazia să se regăsească în cântecele tale și, cel mai important, să știe că tu ești acolo, pe scenă, pentru ei, nu pentru tine. Nu am făcut niciodată o ierarhizare a scenelor pe care am cântat, pentru că nu scena cu numele ei este importantă, ci actul artistic în sine. Are vreo importanță că ai cântat pe scena Filarmonicii din Kiev sau în nu știu ce sală mare de concerte din Paris, Madrid, Roma sau Chicago atâta vreme cât tu nu ai reușit să convingi, să simți publicul vibrând cu tine la fiecare notă, respirație sau tăcere?'', spune Maria Gheorghiu.

Din anul 2008, Maria a susținut numeroase spectacole cu trupa Atelier. În majoritatea aparițiilor sale pe scenele țării este acompaniată de Radu Grațianu.

În ultimii ani, Maria Gheorghiu susține concerte în țară, dar și în străinătate, participă la toate festivalurile folk din România. Anul 2014 a fost marcat de numeroase apariții în spectacolul ''Sub zodia Mariei'', în care l-a avut partener pe regretatul actor Eusebiu Ștefănescu. După aproape doi ani de la premieră, spectacolul a fost reluat într-o nouă formulă, cu actorii Adriana Trandafir, Tomi Cristin, Radu Grațianu. În acest spectacol, Maria Gheorghiu evocă figurile altor patru Marii celebre — Maria de Mangop, regina Maria și inegalabila Maria Tănase, peste toate dominând simbolul Fecioarei Maria.

Maria Gheorghiu și Radu Grațianu, alături de actorii Tomi Cristin și Adriana Trandafir, în spectacolul ''Sub zodia Mariei'', 2015

''De ce Sub Zodia Mariei? Pentru că este o poveste care trebuie spusă. Pentru că ea începe în Grădina Maicii Domnului. Pentru că Fecioara Maria încă ne veghează. Pentru că prințesa bizantină, Maria de Mangop, a devenit a noastră, plătind supremul preț din însoțirea cu domnitorul Ștefan cel Mare. Pentru că am avut cândva o Mare Regină, care a știut să joace bine cartea României la Curțile Europei, care a îmbrăcat haina militară atunci când ostașii Armatei Române aveau nevoie de îmbărbătare și care a iubit România, țara ei de adopție, mai presus de orice. Pentru că povestea Reginei Maria și a inimii ei trebuie știută de toți românii. Pentru că am mai avut o Marie, care a știut să ducă în lume frumusețea cântecului popular românesc, pe numele ei Maria Tănase", a explicat Maria Gheorghiu ideea acestui spectacol.

La începutul lunii aprilie 2015, Maria Ghorghiu a fost invitat special al trupei Micul Paris în spectacolul ''Autografe Rock'n Folk'', la Stuf Vama Veche.

Pe lângă activitatea muzicală, Maria Gheorghiu este prezentă și în lumea mass-media. Activitatea sa constă în moderarea unor emisiuni la Radio București FM, în cadrul cărora Maria promovează muzica românească.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Adrian Dădârlat)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE