Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


DOCUMENTAR VIDEO "Taramul dintre ape" - Prima parte

Postat la: 01.12.2016 - 08:54 | Scris de: Ziua News

0

Prin canalele sale, ascunse la umbra stufului, Dunărea și-a croit propriul drum. Odată cu apa și oamenilor le-a fost scris destinul. Pentru unii, fâșiile de pământ, pe care ajungi doar cu barca, sunt suflet și aur, bogăție și viață. Pentru alții... balta a rămas în urmă, pierdută printre ani.

83bd84c8-edf4-4d54-a648-bbe11dca3f87

Sfiștofca este un sătuc de lipoveni cu 53 de suflete, căci atâția oameni au mai rămas din ceea ce odată era o comună și un port. Acum, pe ulițele satului nu mai e nici țipenie de om și doar casele vechi, aproape căzute, amintesc de civilizația din alte timpuri.

Printre ulițe prăfuite și oameni cu bărbi albe și-au făcut loc pensule, culori și bucăți de pânză. Adică, aici l-am întâlnit pe Octav Postolache, un pictor plecat tocmai din Maramureș care a venit în sud să caute marea. A găsit-o, dar a vrut mai mult. A căutat și, într-o călătorie de-o vară, a decis cum va arăta viața lui peste 15 ani.

'A fost o întâmplare, pe care și acum o consider fericită, pentru că, inițial, voiam să vin la Sulina. Mă gândeam să mă așez la Sulina, unde am marea, e oraș; sunt mare amator de mare. Nu am găsit un loc potrivit și atunci cineva m-a sfătuit să vin undeva la țară. Nici nu știam, nici nu cunoșteam împrejurimile și am ajuns aici. Când am văzut ulițele astea foarte largi, pline de verdeață, am zis ', ne mărturisește Octav Postolache.

Tot în sătul acesta mic, aproape de Pădurea Letea, am găsit-o pe...tanti Jeni, cum e cunoscută în zonă. E de fapt cea care conduce comunitatea mică de lipoveni. 'Singură locuiesc, chiar dacă e greu. La vârsta asta, unde să mă duc? Copiii au crescut și au și ei, la rândul lor, copii de crescut. Nu mă duc nicăieri, pentru că, nicăieri, nu este bine ca acasă', ne spune cu emoții.

Ceea ce puțini știu e că în satul acesta, deloc uitat de Dumnezeu, oamenii iubesc liniștea. N-ai zice că tocmai aici, departe de freamătul unei lumi agitate, copiii sau oamenii în toată firea se întrec într-o competiție pe tabla de șah.

'Până să vină domnul profesor Postolache, Sfiștofca avea șahiști și noi jucam șah, sâmbăta, duminica, de sărbători și aveam niște parteneri chiar foarte buni. Șahul nu are truc, la asta trebuie să ai gândire, depinde doar de minte', ne povestește Vasile Sârbov, cel care spune despre sine că este ultimul cazac.

Iar Delta este cea care i-a primit pe toți și, tot ea, e cea care îi ajută să transforme emoțiile și gândurile în...frumos.

Delta este expresionistă, iar eu în pictură tind către acest curent expresionist', spune pictorul care a străbătut o țară întreagă să se așeze la malul mării.

Frumosul și...credința, sunt cele două laturi pe are le are universul creat de oamenii Deltei, chiar dacă nu au deloc o viață ușoară, chiar dacă au fost încercați de-atâtea ori.

Prima parte a documentarului video poate fi vizionată pe pagina Facebook a agenției, precum și pe canalul Youtube.

AGERPRES (autor: Marilena Gheorghiță, imagine: Sergiu Olteanu, grafică și montaj: Andrei Cârlan)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE