Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Franța: Deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile in Senat

Postat la: 24.09.2017 - 11:24 | Scris de: Ziua News

0

Birourile de vot s-au deschis duminică dimineață în Franța pentru alegeri în Senat, un scrutin care se anunță dificil pentru președintele Emmanuel Macron și care ar trebui să consolideze dreapta în camera superioară a parlamentului francez, relatează France Presse.

c0789173-4ae6-4c0f-8166-7259f911d50d

Ultima etapă a maratonului electoral din 2017, care a bulversat peisajul politic francez, scrutinul se anunță dificil pentru partidul de centru prezidențial, La République en Marche (LREM), la trei luni de la triumful său în alegerile legislative.

Cota de popularitate a tânărului președinte centrist al Franței s-a diminuat puternic în vară, iar partidul său, care are în prezent 29 de senatori, afișează un obiectiv modest: să își consolideze prezența în camera superioară, unde aproape jumătate dintre locuri vor fi reînnoite (171 din 348).

Tabăra prezidențială abordează aceste alegeri cu două handicapuri.

Natura însăși a scrutinului, prin vot indirect, nu este favorabilă șefului statului. Dreptul de a vota au numai 76.359 de "mari alegători" (parlamentari, primari, aleși locali, ...). Or, mișcarea "En Marche! a fost construită pe baza unei relații aproape directe dintre Emmanuel Macron și francezi.

Îndeosebi, în ultimele săptămâni, guvernul a luat mai multe decizii primite foarte rău de către aleșii locali: reducerea cu 300 de milioane de euro a fondurilor acordare autorităților locale, scutirea de impozitul pe locuințe a majorității gospodăriilor, scăderea numărului de posturi plătite de la buget.

Aceste elemente riscă să împiedice partidul prezidențial să modifice în Senat echilibrul tradițional dreapta-stânga, așa cum a reușit să facă în Adunarea Națională (camera inferioară). Potrivit experților, în Senat, la dreapta din 2014, situația nu se va schimba.

Absența unei majorități în Senat nu-l va împiedica pe Emmanuel Macron să guverneze. În Franța, camera superioară are puterea de a întârzia adoptarea proiectelor executivului pe care nu le acceptă, dar ultimul cuvânt revine întotdeauna deputaților.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Ada Vîlceanu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE