Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Franța: Stanga da startul inscrierilor la alegerile primare pentru prezidențiale

Postat la: 01.12.2016 - 19:24 | Scris de: Ziua News

0

Cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale în Franța, stânga a dat joi startul depunerii candidaturilor pentru primare, în condițiile în care intențiile președintelui Francois Hollande, a cărui popularitate este foarte scăzută, rămân misterioase, scrie AFP.

2aec7066-1290-4fff-ac03-325d391ad439

Fostul ministru al economiei, Arnaud Montebourg, 54 de ani, a fost primul care și-a depus candidatura pentru scrutinul prevăzut pentru 22 și 29 ianuarie 2017. Candidații au răgaz până la 15 decembrie să își depună candidaturile.

Președintele socialist, în vârstă de 62 de ani, afectat de scăderea popularității, a indicat că va anunța la începutul lui decembrie dacă are în vedere un al doilea mandat în 2017. Deplasările dese în teren și insistența că economia se redresează indică faptul că încearcă să legitimeze o candidatură.

Șeful socialiștilor francezi, Jean-Cristophe Cambadelis, a dat asigurări că Holande i-ar fi spus că va participa la primarele stângii, chiar dacă șeful statului nu a făcut public acest lucru.

Șeful statului este criticat intens în cadrul taberei socialiste din cauza orientării sale pro-antreprenoriat acum trei ani (scăderea taxelor, reforma codului muncii).

În cazul în care Hollande evită alegerile primare și se prezintă direct la prezidențiale, partidul socialist s-ar putea scinda, a avertizat Montebourg. Hollande și-ar lua o responsabilitate istorică. "S-ar transforma într-un personaj care lasă în urmă doar ruine", a spus fostul ministru.

În ultimele zile, un război tăcut a izbucnit între Hollande și premierul Manuel Valls, care este încolțit între datoria de a se arăta loial șefului statului și ambițiile sale prezidențiale pentru 2017, pe care nu le mai ascunde.

Oricare ar fi candidatul socialist, va trebui să înfrunte în afara lui Francois Fillion, candidatul dreptei, și a lui Marine Le Pen, candidata extremei drepte, și pe radicalul socialist Jean-Luc Melenchon și pe fostul ministru al Economiei, Emmanuel Macron, care refuză să participe la primare.

AGERPRES/(AS — editor: Ana Maria Luca, editor online: Anda Badea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE