Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Gabriel Leș, noi precizari despre suspendarea licitației pentru corvete : Ma indoiesc ca cineva poate sa faca presiuni la o astfel de achiziție

Postat la: 12.01.2019 - 19:24 | Scris de: Ziua News

0

Ministrul Apărării Naționale susține, referitor la suspendarea licitației pentru achiziția de corvete si la sesizarea Parchetului Militar, că nu este vorba despre presiuni politice, mentionand că exista suspiciuni rezonabile că interesul national de securitate ar putea fi afectat daca achizitia continuă.

"Sunt două motive pentru această suspendare: Primul, șeful Departamentului pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar, pentru că are suspiciuni rezonabile că interesul naţional de securitate ar putea fi afectat, dacă procedura de achiziţie continuă.

Iar cel de-al doilea: Şantierul Naval Constanţa, care s-a asociat cu francezii de la Naval Group, a început un proces în care cere anularea licitaţiei.

Licitaţia trebuia încheiată încă de anul trecut, însă a fost amânată de mai multe ori. Este vorba despre 4 corvete ultramoderne în valoare totală de 1,6 miliarde de euro.

Citeste si Guvernul a cedat în fața primarilor: Le lasă toți banii

Trei mari companii internaţionale cu experienţă au intrat în cursă: Damen din Olanda, Fincantieri din Italia şi Navalgrup din Franţa.

„Nu mă bucur că există o astfel de poziție. Am văzut că s-au țesut tot felul de scenarii privind această procedură de achiziție. Nu sunt adevărate, din toate informațiile pe care le dețin. Aici discutam de un interes național, de securitate și interesul României în a achiziționa această capabilitate. Poziția MApN e doar pentru a ne asigura că această procedură s-a făcut în deplină legalitate.

Noi avem cei 2%. Ideea e ca această achiziție să se facă în deplină legalitate și să putem face un transfer de tehnologie pentru că așa cum spun de multe ori e ușor să cheltui bani, dar ar fi foarte important să putem face și un transfer tehnologic ca să existe în România capabilităţi necesare şi pentru mentenanţă şi pentru alte lucruri", a declarat Gabriel Leș, ministrul Apărării, la Digi24.

Intrebat daca este vorba despre presiuni politice, ministru a declarat : "Nu, nu. Este vorba de o capabilitate militară. Ministerul Apărării Naționale, inclusiv șeful SMG, nu are atribuții în acest proces. E departamentul pentru armamente și mă îndoiesc că cineva, la 1,2-1,6 mld de euro la o astfel de achiziție, poate să facă presiuni pentru că îți pui semnatura pe o astfel de achiziție".

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, vineri seară, că a suspendat procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale și că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE