Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


HAOS in Polonia: Legea care a declanșat un SCANDAL internațional a fost declarata parțial NECONSTITUȚIONALA

Postat la: 22.03.2018 - 21:15 | Scris de: Ziua News

0

Procurorul general al Poloniei a considerat joi ca parţial neconstituţională controversata lege a Holocaustului, menită să apare imaginea Poloniei în străinătate, dar care a provocat tensiuni aprinse cu Israel, SUA şi Ucraina, transmite AFP.

Legea, intrată în vigoare la începutul lunii martie, prevede până la 3 ani de închisoare pentru persoanele care vor atribui 'responsabilitatea sau co-responsabilitatea naţiunii sau statului polonez pentru crimele comise de Al Treilea Reich german'.

Citește și: Ce i-a transmis Klaus Iohannis lui Vladimir Putin, după ce acesta a câștigat din nou alegerile prezidențiale

Opinia procurorului general Zbigniew Ziobro creează o surpriză, pentru că acesta este în acelaşi timp ministru al justiţiei, ale cărui servicii se află la originea legii respective.

Într-un aviz publicat pe site-ul Tribunalului Constituţional, parchetul general consideră că articolul ce prevede urmărirea penală în străinătate a persoanelor care se fac vinovate de faptele enunţate este neconstituţională şi ineficientă, putând avea 'efecte contrare celor căutate' şi, în final, 'să submineze autoritatea statului polonez', fiind contrară Constituţiei, care interzice o 'ingerinţă excesivă'.

Citește și: Gabriela Firea REACŢIONEAZĂ! Dezinformări referitoare la un proiect de zeci de milioane de euro

'Luând decizia să sancţioneze comportamente (...) legate de delicte comise în străinătate, independent de legea în vigoare în locul unde aceste fapte au fost comise', legislatorul 'nu a echilibrat corect' raportul între nevoia de a proteja subiectul legii şi eficacitatea normei juridice, a notat parchetul general.

Legea a provocat tensiuni puternice cu Israel şi cu numeroase organizaţi evreieşti, care reproşează Varşoviei că neagă participarea unor polonezi la Holocaust şi chiar că îi împiedică pe supravieţuitorii evrei să-şi istorisească experienţele.

Citește și: Veste TRĂSNET pentru Antena 3, după ce a pierdut procesul cu Kovesi! Un personaj cunoscut vrea să dea televiziunea în judecată

Textul a declanşat însă şi în Polonia o dezbatere aprinsă, marcată de un val de declaraţii antisemite şi de declaraţi controversate ale guvernului polonez, decis să-şi apere poziţia.

Legea a fost promulgată de preşedintele Andrzej Duda, care a trimis-o totuşi la Tribunalul Constituţional pentru verificarea conformităţii textului cu legea fundamentală.

Citește și: Dezvăluire EXPLOZIVĂ! Ce lege a atras INVESTIȚII de OPT MILIARDE de euro

Tribunalul Constituţional nu a stabilit deocamdată data examinării legii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE