Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Iohannis: Infrastructura, o restanța in Harghita și Covasna; Ar fi pacat ca o zona cu potențial turistic sa ramana neconectata la restul țarii

Postat la: 18.07.2017 - 12:55 | Scris de: Ziua News

0

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Miercurea Ciuc, că infrastructura "este o restanță" în județele Harghita și Covasna, subliniind că ar fi ''mare păcat'' ca o zonă cu un potențial turistic atât de mare să rămână ''neconectată'' la restul țării.

6c7e1eda-9ba1-4a48-8f71-8d1a37424e86

Sursa foto: www.presidency.ro

Șeful statului a arătat că Harghita și Covasna au un potențial de dezvoltare deosebit și în mod special turismul, afirmând că reprezentanții autorităților publice locale trebuie să se implice și mai mult în valorificarea acestui sector.

"Sunt foarte multe sectoare și domenii de activitate în care merită investit. Sunt monumente istorice care oferă o coloratură aparte regiunii, sunt stațiuni balneoclimaterice de importanță națională, sunt rezerve de ape minerale care merită exploatate. Totodată, sunt multe zone folclorice și etnografice care trebuie conservate, întrucât au o capacitate formidabilă de a atrage turiști români și străini. Este un semn bun faptul că, în 2016, numărul de sosiri turistice a fost aproape dublu față de anul 2015, însă ponderea turiștilor străini este încă mult sub media națională", a detaliat Iohannis.

În context, președintele a subliniat faptul că modernizarea infrastructurii rutiere este o condiție esențială pentru dezvoltarea zonelor urbane și rurale, dar și pentru creșterea atractivității turistice și, la modul general, economice a regiunii. "Ar fi mare păcat ca o zonă cu un potențial turistic atât de mare să rămână neconectată la restul țării", a punctat Iohannis.

Șeful statului a susținut că este la curent cu realitățile economice și demografice ale zonei, precum și cu dinamica resurselor de muncă, menționând că un aspect pozitiv care i-a captat atenția este "capacitatea de clusterizare a județelor Harghita și Covasna".

"În plan economic, de exemplu, Harghita și Covasna au decalaje semnificative în atragerea investițiilor. Sunt convins că există exemple de bună-practică și soluții economice locale. Trebuie să promovăm o cât mai mare deschidere către utilizarea fondurilor europene și atragerea de investiții străine, care să dinamizeze dezvoltarea principalelor sectoare economice. Un aspect pozitiv care mi-a captat atenția — capacitatea de clusterizare a județelor Harghita și Covasna. Salut inițiativele locale în acest sens și mă bucur că s-a înțeles faptul că instrumentul strategic în procesul inovării și al obținerii de performanță economică este capacitatea de colaborare în domenii cheie. Este esențial să susținem rolul întreprinderilor mici și mijlocii în economia locală, iar prin proiectele clusterelor să putem atenua decalajele care există atât la nivel regional, cât și la nivel național", a adăugat Iohannis.

De asemenea, președintele a salutat "colaborarea intercomunitară" la nivelul zonei, arătând că proiectele comunitare reușite la nivelul Harghitei și Covasnei "confirmă importanța esențială a soluțiilor locale, de care depinde, finalmente, binele întregii țări. ''Doar împreună putem să construim o Românie prosperă", a conchis el.

Președintele Klaus Iohannis efectuează marți o vizită de lucru în județele Harghita, Covasna și Vrancea. La Miercurea Ciuc, șeful statului a participat la dezbaterea "Coerență și transparență — exemple de bune practici la nivelul județelor Harghita și Covasna".

AGERPRES/(AS — autor: Diana Dumitru, editor: Cristina Tatu, editor online: Gabriela Badea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE