Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Iohannis: Trebuie sa avem grija ca avantajele competitive ale Romaniei sa nu fie știrbite prin birocrație

Postat la: 19.10.2016 - 14:25 | Scris de: Ziua News

0

Președintele Klaus Iohannis consideră că România are o serie de avantaje competitive, însă atrage atenția că acestea nu trebuie să fie știrbite prin birocrație, reglementări excesive și lipsă de predictibilitate.

1e96e365-4739-4832-a3cc-6f1eed97d33c

"În prezent, într-un cadru de stabilitate macroeconomică, România este o campioană a creșterii economice în Uniunea Europeană, în condițiile unei rate de creștere de 5,2% pe semestrul I. De asemenea, remarcăm încrederea economică de care se bucură România, inclusiv prin creșterea cu 19% a investițiilor străine directe pe primele opt luni. De aici și prognozele favorabile, care arată creșteri medii de circa 3,7% în următorii cinci ani, conform celor mai recente date ale FMI. Poziția favorabilă a țării noastre este confirmată și de avantajele însemnate pentru întreprinzători. Prin cota unică de 16%, România este o țară competitivă din punct de vedere fiscal. Trebuie să avem însă grijă ca asemenea avantaje competitive să nu fie știrbite prin birocrație, reglementări excesive și lipsă de predictibilitate. De aceea, trebuie accelerată simplificarea birocrației, creșterea transparenței și sporirea calității administrației publice", se arată în mesajul șefului statului prezentat, miercuri, de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu la conferința "O nouă strategie pentru internaționalizare — Confindustria în Balcani și Estul Europei: provocări, oportunități și perspective".

Iohannis consideră important ca între prioritățile principale ale României să se afle sprijinirea și încurajarea IMM-urilor, a capitalului autohton și a celui extern.

"IMM-urile sunt coloana vertebrală a unei economii de piață sănătoase, care oferă stabilitate și prosperitate. În acest sens, prioritară trebuie să fie și creșterea gradului de libertate economică, pentru că o economie liberă este ingredientul esențial al prosperității", a punctat șeful statului, în mesaj.

El a subliniat că indicatorul libertății economice indică o tendință de creștere a scorului României în ultimii ani și poziționează țara noastră pe locul 22 în lume.

Potrivit președintelui, aceste progrese trebuie însă continuate prin reforme și politici economice sănătoase.

"Din acest punct de vedere, cele două dimensiuni, cea antreprenorială și cea a libertății economice, sunt complementare și se autosusțin. Îmi doresc o Românie a libertății economice, unde munca, inteligența, creativitatea și curajul antreprenorial să fie prețuite și recompensate pe măsură. De asemenea, este important să consolidăm legătura dintre educație și piața muncii, dintre școală și viața reală. Este cât se poate de benefic faptul că, în perioada următoare, în România va fi implementat sistemul de învățământ dual, care va permite companiilor ca împreună cu statul român să contribuie la mai buna pregătire a competențelor pe care piața muncii le solicită", a completat Iohannis.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE