Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Italia: Daca referendumul va eșua, "nu va fi o catastrofa majora", afirma premierul Matteo Renzi

Postat la: 18.10.2016 - 23:24 | Scris de: Ziua News

0

Premierul italian, Matteo Renzi, a afirmat marți că "nu va fi o catastrofă majoră" dacă votul "nu" va învinge la referendumul asupra unei reforme constituționale care să ofere Italiei mai multă stabilitate guvernamentală, relatează AFP.

8a8243bd-9305-43cc-a57e-20ad9c78bd68

"Nu cred că va fi o catastrofă majoră dacă 'nu' va învinge la referendum, dar, ca să nu am nicio îndoială, aș prefera să câștig acest referendum" prevăzut la 4 decembrie, a declarat Matteo Renzi în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu președintele american, Barack Obama, la Washington.

"Acest referendum nu are legătură cu marile evenimente internaționale sau marile problematici internaționale. Este vorba numai să știm dacă se dorește simplificarea sistemului instituțional din Italia", a insistat el.

Pe de altă parte, Barack Obama și-a exprimat sprijinul pentru reforma premierului italian, o imixtiune criticată marți seară în Italia: "Aceasta va ajuta la accelerarea evoluției Italiei spre o economie mai energică și dinamică, precum și spre un sistem politic mai receptiv".

Reforma vizează să simplifice procesul legislativ și să asigure o stabilitate politică mai mare într-o țară care a cunoscut 60 de guverne cu începere din 1946, prin limitarea drastică a puterilor Senatului și aprobarea unei reforme electorale ce oferă o majoritate stabilă partidului clasat pe primul loc la alegeri.

Adversarii lui Matteo Renzi, care sunt de la opoziția de dreapta la puternica Mișcare 5 Stele (M5S, antisistem), inclusiv o minoritate de nemulțumiți din propriul Partid Democrat (centru-stânga), așteaptă un eșec la referendum pentru a-l răsturna de la putere sau cel puțin pentru a-i slăbi serios poziția.

Liderul Forza Italia (centru-dreapta), Silvio Berlusconi, care a negociat reforma cu Matteo Renzi, s-a pronunțat ferm marți seară la televiziunea italiană împotriva unui proiect care, în opinia sa, riscă "să încredințeze Italia și pe italieni unui singur om și unui singur partid".

"Vom vota 'nu' pentru a permite aprobarea unei alte reforme, toți împreună, a unei reforme adevărate", care să prevadă alegerea președintelui țării prin vot direct, o "reală diminuare" a parlamentului, interzicerea migrației politice sau un plafon al presiunii fiscale, a explicat Silvio Berlusconi.

Sondajele sunt împărțite, cu un ușor avans pentru "nu", în apropierea acestui vot al cărui rezultat este așteptat cu o anumită îngrijorare de partenerii europeni ai Italiei și de mediile economice.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Ada Vîlceanu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE