Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Luca Ciubotaru: Schimbarea mentalitaților incepe in primul rand cu tinerii

Postat la: 30.11.2016 - 15:25 | Scris de: Ziua News

0

Schimbarea mentalităților începe în primul rând cu tinerii, iar cei cu expertiză trebuie să se întoarcă acasă pentru a transmite cunoștințele lor comunităților din care fac parte, a susținut marți seară Luca Ciubotaru, consilier al ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, în cadrul dezbaterii "Rolul tinerilor în procesul de schimbare a mentalităților - între implicare, partizanat și devotament".

c119ae07-fa5c-4ec1-bffd-f00593f4e903

"Trebuie să dăm un model celor din jurul nostru, trebuie să ne întoarcem acasă, în comunitățile locale și să transmitem expertiza noastră, trebuie să batem la ușa instituțiilor când avem o problemă, dar să ne și cunoaștem mai mult drepturile și obligațiile, pentru că într-o democrație nu este vorba doar despre drepturi. Este vorba și despre responsabilitatea noastră față de stat și față de comunitate, cum putem noi contribui, atât cât ține aria noastră de competență în a schimba ceva mărunt, de la a cere un bon fiscal la magazin și până la a promova o idee de ecologizare sau de educație în rândul celor tineri", a spus Ciubotaru la dezbaterea inițiată de Departamentul de Tineret și Studenți al Asociației CLDR — Comunitățile Locale Riverane Dunării, în parteneriat cu Fundația Dignitas.

La rândul său, Răzvan Orășanu, senior editor "România Liberă", a arătat că democrația are nevoie de condiții esențiale pentru a exista, iar dacă acestea nu mai sunt îndeplinite, există pericolul dispariției ei.

"Dacă cetățenii sunt complet pasivi sau lipsiți de informație corectă, democrația este lipsită de un ingredient esențial. Dacă Guvernul a acaparat toate instituțiile și inițiativa legislativă, nu mai există democrație. Dacă societatea civilă dispare sau nu mai reprezintă problemele comunităților, se întâmplă același lucru. În momentul în care Guvernul are toată inițiativa și ea nu pornește cum ar fi normal — din Parlament, de la cetățeni, de la grupuri — sistemul democratic nu poate funcționa și există pericolul apariției unor structuri extremiste", a subliniat Orășanu.

Andrei Popescu, secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, a susținut că pentru a schimba mentalitatea este nevoie de modificări de paradigmă.

"În primul rând, aceea de a schimba diateza pasivă cu diateza activă. Din 'să se facă' în 'eu pot să fac, eu pot să acționez, eu sunt cel responsabil pentru ceea ce am de făcut'. Și apropo de responsabilitate, o altă abordare ar fi aceea de a ne schimba din vinovați în responsabili. Prea des căutăm vinovați după, în loc să ne uităm care sunt responsabilii înainte să facem ceva. Și, în al treilea rând, să nu ne fie frică să ne implicăm de la început. S-ar putea să greșim, dar mai bine să învățăm dintr-o greșeală decât să ne pară rău că nu am făcut nimic", a subliniat Popescu.

Andrei Coșuleanu, director executiv al Asociației "Let's Do It, Romania!", titular al Diplomei de Excelență "Tineri Campioni Români în Regiunea Dunării 2016", a explicat că pentru a schimba ceva în România este nevoie de implicare.

"Trebuie să schimbăm ceva de la noi, astfel încât noi împreună să putem schimba un sistem. Avem un sistem care pune, din când în când, presiune împotriva noastră. Dar dacă astăzi fiecare dintre noi s-ar asocia și ar face ceva independent, cu siguranță am putea să mutăm munți. A te implica încă din timpul liceului în democrație, în a reprezenta asociația elevilor, în a reprezenta interesele studenților ulterior și mai departe în a face parte din grupul de inițiativă la nivel național care să schimbe un sistem și a face România o țară prosperă este drumul pe care fiecare tânăr ar trebui să-l aibă ca țel în viață", a mai spus Coșuleanu.

Printre premiați EUROLINK — Casa Europei s-au mai aflat Ramona Veronica Belecciu, scriitor și jurnalist, Ioana Belu, președintele Asociației EuropaNova, Bruxelles, Mălin Bot, jurnalist România Liberă, Cristian Ghingheș — consilier independent la Consiliul Județean Bacău, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Andrei Teodor — campion național la înot.

Începând cu anul 2001, EUROLINK — Casa Europei a acordat anual, în diverse contexte, trofee și diplome de excelență pentru personalități și organizații din țară și din străinătate, care au promovat ideea europeană.

În acest an, pentru a marca și răsplăti eforturile unor personalități din tânăra generație care s-au manifestat pro-activ în variate domenii de activitate, Consiliul Director al Casei Europei a decis acordarea Titlului și Diplomei de Excelență "Tineri Campioni Români în Regiunea Dunării 2016". Premiu a fost acordat și lui Luca Ciubotaru, dar și lui Andrei Popescu.

AGERPRES /(A-autor: Sorin Peneș, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE