Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Magistratul Neil Gorsuch, audiat de Senat pentru numirea la Curtea Suprema a SUA

Postat la: 21.03.2017 - 06:55 | Scris de: Ziua News

0

Judecătorul Neil Gorsuch, nominalizat de președintele american Donald Trump pentru unul din cele nouă posturi de judecător la Curtea Supremă a SUA, a fost audiat luni pentru prima oară în Senatul Statelor Unite, transmit agențiile internaționale de presă.

44f59273-d989-4299-8c2c-1e2bce14c40e

AFP arată că democrații l-au prezentat din start pe candidatul în vârstă de 49 de ani ca pe o amenințare la adresa libertăților individuale. Senatoarea democrată Dianne Feinstein, din statul California, s-a arătat preocupată de atitudinea lui Gorsuch față de dreptul femeilor la avort.

În ceea ce privește atitudinea mai generală față de Constituție, judecătorul propus ca înlocuitor pentru Antonin Scalia, decedat anul trecut, este adeptul teoriei potrivit căreia textul fundamental trebuie interpretat în sensul original, de la adoptare. Potrivit senatoarei citate, "asta înseamnă că judecătorii și tribunalele noastre trebuie să ne evalueze drepturile constituționale așa cum erau înțelese în 1789. Adică într-o epocă în care era în vigoare sclavia, când Statele Unite aveau o populație de patru milioane de persoane și când ideile de automobil sau internet erau inimaginabile", a insistat ea.

Republicanii l-au prezentat pe Gorsuch ca pe un magistrat integru, cu concepții ireproșabile. "Nu există o robă roșie pentru republicani și una albastră pentru democrați. Aici dăm doar robe negre", a afirmat senatorul Ben Sasse, din Nebraska.

Fiecare din cei 20 de membri ai comisiei juridice a Senatului are dreptul la o declarație preliminară. Procedura a durat mai multe ore.

Numirea lui Neil Gorsuch va fi probabil una din cele mai disputate dintre cele propuse de președintele Trump. Anul trecut, senatorii republicani au refuzat să ia în considerare propunerea pentru Curtea Supremă făcută de fostul președinte, democratul Barack Obama, aflat spre finalul mandatului.

AGERPRES/(AS — editor: Marius Hosu, editor online: Ada Vîlceanu)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE