Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Manifestari dedicate Zilei Naționale a Romaniei in județe - grupaj II

Postat la: 01.12.2016 - 15:54 | Scris de: Ziua News

0

Ceremonii de omagiere a eroilor, parade militare și alte manifestări au fost organizate, joi, de autoritățile locale în mai multe municipii reședință de județ din țară, dar și în alte orașe, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României.

c4044d9c-28f9-4727-a8ee-eb019315ed19

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

* LIVE UPDATE | LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! Peste 3.000 de militari și specialiști din MApN, MAI și SRI au defilat în București de Ziua Națională

* Manifestări dedicate Zilei Naționale a României în județe — grupaj I

* DOCUMENTAR: 98 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România

BACĂU

Aproximativ 2.000 de băcăuani, printre care mulți copii, însoțiți de părinți ori bunici, s-au aflat, joi, pe artera centrală a municipiului Bacău pentru a marca împreună, în Piața Tricolorul, Ziua Națională a României.

Începând cu ora 12.00, după intonarea Imnului Național de către interpretul de muzică populară George Cojocărescu, asistența a urmărit un ceremonial militar și religios prefațat de alocuțiuni ale oficialităților.

"Vă propun să ne plecăm inimile pentru o pioasă reculegere și recunoștință în fața eroilor noștri, ctitori ai veșniciei românești. Visul milenar înfăptuit în urmă cu 98 de ani ne obligă să fim la fel de buni români. Asemeni lor, trebuie să fim motivați de lupta pentru dreptate, cinste, credință în Dumnezeu, de dorința de a ne apăra familia, cultura, limba, legea, țara. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca eforturile și sacrificiile românilor de-a lungul istoriei să fie spre binele nostru comun" , a spus Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

La rândul său, comandor dr. Valerică Vrăjescu, comandantul Bazei 94 Aeriene Bacău, a subliniat faptul că, "pentru români, ziua de 1 Decembrie nu trebuie să rămână doar o zi comemorativă de pomenire a eroilor, ci trebuie să fie una de angajament, astfel încât noi toți, cei aflați sub arborele libertății udat de sângele eroilor căzuți la datorie sub drapel și sub cruce, să avem tăria de a-i urma".

Membrii Ansamblului 'Plaiuri bacăuane' au însuflețit atmosfera cu o suită de dansuri populare din principalele regiunile folclorice ale României, înainte ca asistența să asiste la defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Bacău.

Ceremonialul militar și religios din zona centrală a municipiului Bacău a fost prefațat de o ceremonie desfășurată la Cimitirul Eroilor, începând cu ora 10.00.

Pe un ger pătrunzător, autoritățile locale, reprezentanții formațiunilor politice, candidați la alegerile parlamentare, comandanții unităților militare, veterani, membri ai ONG-urilor au depus coroane și jerbe de flori. Manifestarea s-a ținut sub semnul tricolorului, prezent în coroane, în insigne, aranjamente florale, în fulare ori cocarde.

În piațeta din fața Palatului Administrativ, începând cu ora 18.00, Ansamblul folcloric 'Plaiuri Băcăuane' a pregătit pentru locuitorii municipiului, cu prilejul Zilei Naționale, un spectacol folcloric.

MARAMUREȘ

Peste 300 de oameni s-au aflat, joi, la Monumentul Ostașului Român, situat în parcul central al municipiului Baia Mare pentru a participa la parada dedicată Zilei Naționale a României.

Un moment important care a avut loc după oficierea slujbei religioase săvârșite de vicarul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Iustin Sigheteanul, a fost atribuirea de către acesta a Crucii " Sf.Iosif Mărturisitorul" veteranului de război Haralmbie Cacina, în vârstă de 93 de ani.

La eveniment a participat primarul interimar al municipiului Baia Mare, Marinel Rob, prefectul județului Maramureș, Sebastian Lupuț, reprezentanți ai structurilor MAI și MApN din județ, ai administrației locale și ai unor partide politice.

La slujba religioasă au fost prezenți clerici Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și cei ai Episcopiei Greco Catolice de Maramureș.

Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, și vicepreședintele Doru Dăncuș au marcat Ziua Națională a României la Madrid, alături de românii care trăiesc și muncesc în Spania.

Ziua Națională a României de la Monumentul Ostașului Român din municipiul Baia Mare s-a încheiat cu defilarea militarilor din cadrul Garnizoanei Baia Mare, a jandarmilor și pompierilor.

MEHEDINȚI

Zona Parcului Rozelor din Drobeta Turnu Severin, unde se află amplasat Monumentul-criptă al Eroilor din primul Război Mondial, a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 200 de severineni veniți să sărbătorească Ziua Națională a României.

Ei au urmărit cu interes slujba de cinstire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, săvârșită de un sobor de preoți ai Episcopiei Severinului și Strehaiei și ceremonia militară prezentată de structurile teritoriale ale MAI.

Prefectul județului Mehedinți, Cristinel Pavel, le-a vorbit celor prezenți despre semnificația zilei de 1 Decembrie, despre idealul tuturor românilor împlinit la 1 decembrie 1918, și a depus, alături de celelalte oficialități, flori pe treptele monumentului.

"În după amiaza zilei de joi severinenii sunt așteptați la un spectacol folcloric în zona de promenadă Crișan, iar seara, la o defilare cu torțe care se va organiza pe un traseu care leagă nordul de sudul orașului", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Cristinel Pavel.

Potrivit acestuia, manifestări similare au avut loc și în celelalte orașe ale județului — Orșova, Strehaia, Baia de Aramă și Vânju Mare, unde, la monumentele eroilor neamului, au fost depuse jerbe și coroane de flori, iar militarii au asigurat garda de onoare.

NEAMȚ

Peste 5.000 de locuitori ai municipiului Piatra Neamț au participat, în centrul orașului,la manifestările legate de Ziua Națională a României. Între cei prezenți au fost foarte mulți copii și tineri, care au așteptat cu sufletul la gură parada militară.

Înainte de acest moment, oficialitățile prezente au vorbit despre însemnătatea momentului.

"Faptul că sunteți prezenți în număr atât de mare este o dovadă de patriotism și respect pentru țara în care trăim și pentru neamul românesc. Alături de noi se află și delegațiile din orașele înfrățite cu municipiul Piatra Neamț, pe care le respect și le transmit salutul pietrenilor. Fiecare popor își alege să își sărbătorească Ziua Națională marcând cel mai important moment al istoriei sale. Pentru noi, românii, Marea Unire înfăptuită la 1 decembrie 1918 reprezintă momentul sublim al istoriei naționale. Ziua întregirii neamului românesc, visul de veacuri al poporului român, a reprezentat un act de dreptate, o răsplată a curajului și jertfei poporului nostru", a declarat primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic.

"Ziua Națională a României este ca, în fiecare an, un moment special, unul de recunoștință și de solidaritate pentru toți românii. Este o zi cu o importanță deosebită pentru noi, toți, un prilej pentru a celebra împlinirea idealurilor de independență, suveranitate și unitate națională, care au animat generații întregi și care au stat la baza înfăptuirii României Mari, o zi în care sărbătorim împreună dar ne uităm și la ce vrem să realizăm ca națiune în viitor. 1 Decembrie este cel mai important moment din an pentru românii de pretutindeni și pentru statul nostru. România are o istorie extraordinară și un popor greu încercat în momente foarte dificile. Este cu atât mai important faptul că am reușit să ajungem în acest punct. Avem o țară modernă, membră a UE și NATO, aflată în plină dezvoltare și cu perspective pentru viitor", a spus președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

Un sobor de preoți a oficiat un Te Deum, după care a avut loc, în aplauzele celor prezenți, parada militară. Au defilat reprezentanți ai instituțiilor militarizate din județul Neamț, cu tehnica din dotare.

OLT

Câteva mii de persoane au participat joi la manifestările dedicate Zilei Naționale, în mai multe localități din județul Olt, unde au fost organizate ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane, spectacole folclorice și s-au distribuit mii porții de fasole cu cârnați.

Aproximativ 1.500 de persoane, cu steaguri și cocarde tricolore, au fost prezente la Slatina la festivitățile oficiale dedicate Zilei Naționale, anul acesta având loc pentru prima dată după 10 ani și o defilare cu militari de la Caracal și Craiova, în condițiile în care, în municipiu, nu mai este unitate militară.

La festivități au participat reprezentanți ai administrației locale și județene, liderii filialelor județene ale partidelor politice precum și o delegație de la Baza 99 Deveselu, condusă de comandantul bazei militare, Răzvan Brătulescu, și de comandantul Unității Navale de Sprijin Deveselu, Jon Grant.

Festivitățile de anul acesta au stat la Slatina sub semnul tricolorului, iar Primăria a distribuit mii de stegulețe și cocarde tricolore. După ceremonia oficială, încheiată cu defilarea unor forțe cu tehnică din cadrul MApN, MAI, SRI și Poliției Locale Slatina, participanții au fost invitați la masă, 1.000 de porți de iahnie de fasole și vin fiert fiind oferite de Primăria Slatina.

Și la Caracal au participat aproape 1.000 de persoane la festivitățile dedicate Zilei Naționale. Potrivit viceprimarului Octavian Stănescu, după ceremonialul militar și religios desfășurat pe platoul din fața Primăriei Caracal, sărbătoarea a continuat cu un spectacol de muzică folclorică susținut de ansamblul Centrului Cultural. Și aici au fost distribuite 800 e porții de fasole cu cârnați.

La Deveselu, Ziua Națională a fost sărbătorită în mod tradițional, printr-o ceremonie de omagiere a eroilor, spectacol folcloric și servirea a 450 de porții de fasole cu ciolan. La evenimentele care au marcat Ziua Națională, la Deveselu au fost prezenți și militari români dar și pușcași marini americani de la baza militară din localitate.

PRAHOVA

Mii de ploieșteni, între care foarte mulți copii, au participat, joi, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale, care au inclus o ceremonie militară, paradă, dar și program artistic, o parte dintre aceștia așezându-se apoi la coadă pentru o porție de fasole cu cârnați.

Manifestările de 1 Decembrie, la care au fost prezenți aproape 3.000 de ploieșteni, au început cu momente artistice, urmate de o ceremonie militară, intonarea imnului de stat și un serviciu religios.

Reprezentanții autorităților locale au susținut scurte discursuri, urând "La mulți ani" românilor, prefectul Daniel Grigoraș Ștefan citind mesajul premierului Dacian Cioloș, iar un elev citind un eseu referitor la Ziua Națională.

Ulterior, au fost depuse coroane de flori, momentul fiind urmat de o paradă, de un survol aerian și de program artistic.

De asemenea, mare parte dintre participanți s-au așezat la coadă pentru a primi fasole cu cârnați, pentru acest eveniment fiind pregătite 3.000 de porții.

La manifestări s-au aflat și comercianți ambulanți, care vindeau stegulețe tricolore la prețuri cuprinse între 5 și 10 lei, autoritățile locale distribuind celor prezenți 500 stegulețe și cocarde.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale se vor încheia la Ploiești cu o retragere cu torțe.

SATU-MARE

Mii de persoane au participat, joi, în centrul municipiului Satu Mare, la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, cel mai așteptat moment fiind parada militară.

Evenimentele au debutat cu depuneri de coroane de flori la busturilor lui Ion. I.C. Brătianu și Iuliu Maniu, după care, în Piața Libertății, în fața statuii lui Vasile Lucaciu a fost oficiat un serviciu religios. Prefectul Radu Bud a transmis mesajul premierului Dacian Cioloș, după care reprezentanții instituțiilor, ai partidelor și au unor ONG-uri, au depus coroane de flori.

La paradă au participat prezentându-și o parte din tehnică Ministerul Apărării Naționale, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Someș Satu Mare, Serviciul Român de Informații și Poliția Locală.

La încheierea evenimentului, participanții au fost serviți cu o porție de fasole cu cârnați.

Programul Zilei Naționale a României mai cuprinde un spectacol cu muzică patriotică susținut de corul Medieșana, Tavi Bud, Petrică Mureșan, dar și un concert simfonic.

SĂLAJ

Câteva mii de locuitori ai Zalăului au fost prezenți în stradă, joi, la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale a României, chiar dacă parada militară nu a mai inclus prezentarea mijloacelor de transport și a tehnicii din dotarea Armatei și structurilor Ministerului de Interne, așa cum se anunțase inițial.

Ceremonia dedicată zilei de 1 Decembrie a debutat, la Zalău, cu o slujbă religioasă și depuneri de jerbe și coroane de flori, din partea oficialităților, la bustul lui Iuliu Maniu, figură importantă a Marii Uniri, membru al Consiliului Național Român Central, ce a pregătit Marea Adunarea Națională din 1918 de la Alba Iulia.

Ulterior, a avut loc parada militară, pe principalul bulevard al municipiului, deschisă de prefectul Marin Nițu, ce a dat citire mesajului premierului Dacian Cioloș, iar apoi a dresat și el câteva cuvinte celor prezenți la manifestare.

"Marea Unire de la 1918 — reprezintă unul dintre momentele istoriei românilor cărora curgerea neîntreruptă a timpului le adaugă mereu sensuri și semnificații noi, făcându-le să dăinuiască în conștiința națională. (...) Se impune așadar, să ne plecăm frunțile și să omagiem, cu cel mai curat sentiment al recunoștinței, pe toți cei care, de-a lungul veacurilor, și-au sacrificat viața pentru realizarea acestui suprem ideal — unitatea națională", a afirmat prefectul, în mesajul său.

Ulterior, prin fața unei asistențe numeroase, formate din cetățeni de toate vârstele, mulți din ei purtând stegulețe tricolore, au defilat trupe al Ministerului Apărării și ale structurilor Ministerului de Interne, inclusiv voluntari ai Crucii Roșii.

TULCEA

Circa o mie de persoane au participat, joi, în centrul orașului Tulcea, la manifestările organizate de autorități pentru marcarea Zilei Naționale a României.

Acțiunile organizate de Prefectura județului și Garnizoana Tulcea au început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național, momentele fiind urmate de un ceremonial religios oficiat de episcopul Visarion de Tulcea și de alocuțiunile autorităților și ai unor reprezentanți ai partidelor politice.

"Marea Unire din 1918 ne-a oferit prilejul definirii noastre ca țară liberă și a realizat cadrul național propice dezvoltării societății într-un ritm mai rapid. Faptul că, după Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie 1918 a devenit Ziua Națională a României demonstrează, o dată în plus, importanța evenimentelor de referință. În același timp, este și o obligație pe care noi, românii, ne-am asumat-o, aceea de a păstra unit și liber poporul român, în țară și în afara granițelor ei", a declarat președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu.

Discursurile au fost urmate de ceremonialul de depunere de coroane de flori și de parada militară, pentru prima oară în ultimii ani Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Delta fiind prezent la defilare cu un pluton format din 21 de femei îmbrăcate în costume de intervenție.

Teatrul "Jean Bart" din municipiu a găzduit, începând cu ora 12.00, un spectacol oferit de Primăria municipiului și CJ, la care și-au anunțat participarea atât ansambluri artistice și soliști din județ, cât și Daniela Condurache și Cornelia și Lupu Rednic.

Manifestările prilejuite de Ziua Națională a României au început în județul Tulcea încă de săptămâna trecută, Forțele Navale Române organizând vizionări de filme, expoziții de carte și activități sportive, atât la Batalionul de Infanterie Marină din orașul Babadag, cât și la Cercul Militar din municipiul Tulcea.

De asemenea, Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea a marcat Ziua Națională a României printr-un ceremonial în timpul căruia cinci angajați au fost înaintați în grad înainte de termen, iar alți nouă au trecut în rezervă.

AGERPRES/(AS-autori: Cornel Cepariu, Leontin Cupar, Florian Copcea, Gabriel Apetrii, Cristina Matei, Anamaria Toma, Gheorghe Pietrar, Sebastian Olaru, Luisiana Bîgea, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE